Å danse med delfiner

Av Berit H. Hagen

”Man is the dream of the dolphin,” synger Enigma. Men etter å ha svømt sammen med delfiner selv, vil jeg heller si at det er motsatt for min del. Dolphins are the dream of man – of me… My dream. Delfiner har virkelig blitt min drøm.

Mange drømmer om å fly som fuglen, men å svømme som en delfin må være likestilt om ikke bedre – på grunn av den unike nærkontakten delfinene lar oss få ta del i. Å få oppleve disse nydelige, sterke og vennlige skapningene på nært hold var en opplevelse som har satt seg i sjela som et vakkert minne. Som en nydelig drøm. I Road Town på øya Tortola i Karibien finnes det et sted hvor drømmene kan gå i oppfyllelse.

Dolphin Discovery startet her i Road Town i 2003 med 4 delfiner. I 2007 ble det født en hun og en han, og i 2009 kom 3 hanner til verden. I Mexico har de drevet atskillig lengre (15 år), der har de tre andre senter samt et på Hawii. Delfinene begynner å trenes fra de er 3 – 6 måneder. Hver delfin har hver sin personlighet, noen tar det lettere enn andre mens andre må jobbes litt mer med.

Da vi ankom senteret og kom til innhengningene der delfinene holder til, ble vi møtt av ivrige dyr som svømte rundt og spratt, utålmodige etter å få komme i gang. I alle fall virket det slik. Sunne, glade og friske skapninger. Langs bassenget ved inngangen sto det flere store bur med forskjellige typer papegøyer i, samt noen nydelige tukaner.

I fangenskap kan delfiner bli 30-40 år gamle, noe skjønne Einstein på 30 er et bevis på. Kompisen hans, Al, er 20 år gammel. I det fri er det en hardere verden, der oppnår ikke delfinene så høye aldere. Det normale er 15-20 år. Hos Dolphin Discovery blir de holdt i form med daglig oppsyn, mosjon og lek, riktig kosthold og masse, masse kjærlighet og oppmerksomhet. Vitaminer og eventuelt medisinene blir stappa inn i maten: Fisk. Likeru’kke fisk, så erru’kke delfin! Fisk er nemlig også det som brukes som belønning etter at de har gjort et av sine fantastiske triks – det og kos og kjæling. I mine øyne er hvert eneste triks de gjør, et under. Den rutinemessige undersøkelsen av hvert enkelt dyr utføres hver dag av senterets veterinær og består blant annet av å få delfinen til å gape så man kan stryke tunga og snuse på væten der ved hjelp av fingrene, og å sjekke pustehullet og lukta der. Mens veterinæren sjekker en delfin, står resten av de i den innhengningen og får godis av en trener, som også har kontroll på hvem som har fått vitaminer.

I forhold til en hest eller en hund kan du ikke holde en delfin i bånd mens du dresserer den. Tydeligere enn hos alle andre dyr kommer det kanskje fram her at det ikke går å tvinge en delfin til å adlyde. Har den ikke lyst, så gjør den det ikke! Da svømmer’n bare unna og er lei av deg. Og med dette i bakhodet skjønner man kanskje hvor fantastisk det er når man ser treneren gi et signal med hendene, delfinene kaster seg baklengs i vannet, forsvinner under overflata for plutselig å sprette opp og ta en synkron salto som om det er en delfin med speilbilde som spretter opp av vannet med all sin eleganse og styrke – for styrke, DET har en delfin! Du må være sterk for å løfte en stor, voksen fyr høyt opp i lufta ved å dytte nesa under føttene hans og få ham til å fly over vannskorpa med halve kroppen over vannet!

I skrivende stund er det 27 personer som jobber på Dolphin Discovery, hvorav 11 av disse er trenere. Hver dag går delfinene gjennom en helsesjekk med veterinæren Georgio. Han har vært her i Karibien i to år, men var før dette i en av avdelingene i Mexico. Helsesjekken går ut på å sjekke at lukta på tunga og i blåsehullet er normal; det skal lukte fisk! Delfinen åpner munnen og veterinæren stryker fingrene over tunga, snuser på fingertuppene og legger deretter hånda lett over blåsehullet så delfinen blåser luft opp i håndflata hans – det virker nesten som et nys. Han stryker også over huden og føler på den gummiaktige konsistensen for å sjekke at alt er normalt i forhold til delfinens alder og aktivitet. En delfin skifter det ytterste hudlaget en gang annenhver time, og huden forsvinner som pudder mens den svømmer. Den daglige dosen vitaminer gis i samme slengen. Levende fisk som delfinene i det fri spiser, har mer vitaminer enn fisk som er død og nedfrosset, derfor må de ha ekstra tilskudd med vitaminer. De får også forskjellige typer fisk siden hver fiskesort faktisk inneholder forskjellige stoffer. Fisk er ikke bare fisk. Her går det på sild, blekksprut og andre sorter fra opprettsanlegg lenger nord i Amerika eller fra Canada. Delfinene sjekkes også for om de har fått noen nye arr eller merker etter slossing eller hardhendt lek med kompisene, hvordan de svømmer, om appetitten er normal og ellers om oppførselen er annerledes enn normalt. Hver trener eller praktikant på Dolphin Discovery vet hvordan en sunn delfin med normal adferd skal oppføre seg i bassenget. Alt som oppdages blir rapportert så det er ingen tvil om at delfinene får godt stell her.

En delfin spiser ca 15-25 pund fisk hver dag, 10 % av sin egen vekt, variabelt av kjønn, alder, om delfinen er drektig eller om den ammer… Delfiner svømmer for å holde varmen og dette gjør at de forbrenner mye kalorier hver dag. Derfor er de også nødt til å ha påfyll av energi i form av mat. Dette gjør også at mat er en effektiv måte å belønne delfinen under trening.

Positiv adferd blir alltid belønnet, men om delfinen oppfører seg på en måte som er uønsket eller gjør noe som ikke er akseptert forlater treneren bassenget. Negativ oppførsel blir med andre ord ignorert. Siden delfiner er veldig kontaktsøkende og lekne vil de fort forstå forskjellen på positiv og negativ oppførsel. Å trene delfiner har ikke pågått i så mange år, i forhold til å trene hester eller hunder. Hovedmantraet er hele tiden at treningen skal være morsom for delfinen og at treneren skal fange delfinens oppmerksomhet på en positiv måte. Slik er det helt fra ungene begynner å bli trenet, hovedsaken da er å leke med delfinene og ha oppmerksomheten deres. Det er også helt klart at delfinene ser forskjell på hardhendt lek med likesinnede kontra å leke med ”svake” mennesker som ikke tåler like røff lek som delfiner kan bedrive seg imellom. Daglig leder på Dolphin Discovery i Road Town, Carlos Guerrero tror også personlig at de ser forskjell på hver enkelt trener. De merker helt klart forskjellen mellom en lærling og en utdannet trener, det kan ha noe å si med selvtilliten og sikkerheten en trener viser i forhold til en usikker og urutinert lærling.

Kvalifikasjonene for å bli delfintrener hos Dolphin Discovery er egentlig ikke annet enn at du er interessert i dyrene og er villig til å klatre den stigen som alle her må klatre. Du begynner på bunnen som lærling og får etter hvert mer trening i å håndtere delfinene – her trener de sine egne trenere. Dolphin Discovery startet i Mexico og personalet består stort sett av meksikanere, siden de rullerer mellom de forskjellige sentrene i hele Dolphin Discovery-komplekset. Selvfølgelig er det fint om du har andre kvalifikasjoner utenom viljen til å samarbeide og jobbe med dyr, men i prinsippet kan faktisk alle lære seg å trene delfiner. Tålmodighet er veldig viktig uansett hvilket dyr man trener og alle – både lærlinger og trenere – blir overvåket av veterinæren og andre rutinerte trenere som har kontroll med hvordan det meste blir gjort, alt fra å håndtere maten og til den daglige rutinen og håndtering av delfinene.

Stort sett er delfinene trivelige og fredsommelige skapninger, men de er også dyr med sine instinkter og det hender at de barker sammen så trenerne må skille dem – selvfølgelig når krangelen er over. Å forsøke å skille to delfiner som ikke er helt enige, er ikke særlig lurt da det er sterke dyr vi snakker om. Det funker ikke akkurat som å skille to boksere i en ring, hvor de blir henvist til hvert sitt hjørne. Selv under lek hender det at de får kutt og sår, for ikke å snakke om hvis en hann er i en innhegning og er veldig misfornøyd med det, når innhengningen ved siden av har en fristende hunn som svømmer rundt… Mange nye merker i skinnet kommer på grunn av lysta, gitt… Alt i alt er delfiner lykkelige dyr og den eneste grunnen til at de driver og hopper for å lande med flatsia ned og lage digre plask i vannet, er fordi de rett og slett elsker å leke.

De har ikke luktesans, men lokaliserer byttet og omgivelsene ved hjelp av ekkolodd. Det fungerer ved hjelp av blåsehullet og en geleaktig konsistens i pannen. Delfiner kan sende ut så kraftige signaler at de kan slå en fisk i svime, på den måten blir det enkelt å få tak i dem istedenfor å svømme fort for å få tak i byttet.

Delfiner er flokkdyr og alle flokkdyr har et hierarki. Senteret har 19 delfiner nå hvor to av hannene er veldig dominante, og de settes aldri sammen. Når unge delfiner har blitt gamle nok og blir satt sammen med de andre, ordner det seg som oftest selv ved at de unge enten innfinner seg nederst på rangstigen med en gang eller de finner plassen sin etter litt meningsutveksling i form av lydsignaler. Lydene du hører delfinene lager kommer fra pustehullet. Siden disse delfinene er i fangenskap og ikke kan sloss normalt om hierarkiet må ikke trenerne bare trene delfinene men også trene oppførselen deres så de går imot sitt eget instinkt til tider. De må med andre ord kontrollere den naturlige oppførselen til delfinene, hindre at de er aggressive mot babydelfiner og dette er en årsak til at det aldri settes dominante hanner og delfinbabyer sammen. De må også sørge for at delfinene med sterk personlighet ikke blir satt sammen med en delfin med svak personlighet. Noen av trenerne jobber hovedsakelig med babydelfinene, fordi de er opplært i å se framskrittet i treningen på de unge dyrene. Veterinæren på senteret her i Road Town er veldig dyktig og han lærer også opp de unge veterinærene i å undersøke delfinene.

Ifølge veterinæren Georgio er det forskjell i den generelle personligheten mellom hanndelfiner og hunndelfiner. Hunnene virker å være mer forsiktige til tider, særlig når det gjelder gjestene som kommer for å svømme med dem. Hannene virker mer nonchalante og lever med innstillingen ”Greit, du vil ta på finna mi? Oookay, så lar vi det skje…” Muligens er delfinene nærmere menneskene enn vi ønsker å innrømme til tider…

Delfinrasen som er her på Tortola, Road Town heter ”Atlantic bottlenose dolphins” men det er flere raser på Dolphin Discoverys andre avdelinger, de har til og med manater som er med i samme program hvor du kan svømme sammen med dem. Kanskje ikke så elegante som delfinene, men de fredsommelige dyrene har absolutt sin særegne skjønnhet!

Delfiner blir født uten tenner. Men de har værhår som hjelper dem å finne fram til spenene. De kommer ikke i brunst, men kan bli drektige hele året rundt. Akkurat som mennesker har de gjerne sex for nytelsens skyld og ikke kun for forplantningen – det er til og med bevist homofile forhold hos delfiner. Siden de kan pare seg hele året rundt må de som driver Dolphin Discovery styre reproduksjonen, fordi babyene kan ikke tas ut av vannet de første ukene av sin levetid. Hvis det blir en orkan her i området må alle delfinene flyttes ut av vannet og til et reservebasseng så de er i sikkerhet for orkanen, vi må bære dem en og en i spesielle sekker. Dette går ikke om delfinene er for nyfødte og derfor må de kontrollere parring og nye unger – for delfinenes skyld. En delfinmamma går drektig i et helt år! Når ungen fødes er den over en meter lang… men det er stort sett enkle fødsler da delfiner ikke har bekkenbein som gjør fødselen vanskelig.

Alle delfiner har sin egen personlighet, noe veterinæren Georgio kan skrive under på. Siden han har det daglige tilsynet med delfinene har han for lengst lært seg både forskjell i personlighet og i utseende. Noen er smartere enn andre og tar ting veldig fort – til og med ved å se på andre delfiner. Andre igjen trenger litt lenger tid på å lære seg nye ting og gjengangeren er hele tiden å unngå kjedsomhet og rutiner. Da mister delfinene interessen.

Salgssjefen Shakti Segura sammenligner dem med barn. De er i alle fall like intelligente som barn, og må holdes i aktivitet med stadig nye ting så de ikke blir depressive i fangenskap. Som trener er det en fysisk krevende jobb for man må være både høyt og lavt for å gjøre dagen til en delfin interessant. Trenerne fører nøye oppsyn med hva som skjer hver dag, så man ikke gjør samme aktivitet dagen etter. Variasjon er hele tiden i sentrum for at delfinene skal være aktiviserte og interesserte. At hun begynte å jobbe med delfiner var nesten en tilfeldighet. Valget sto mellom delfiner eller hospital for hester… skal man dømme ut i fra trivselen hennes på jobb ser det ut til at hun valgte riktig.

Det er i hvert fall sikkert at å jobbe på Dolphin Discovery ikke er en A-4-jobb, enten du trener delfinene, assisterer med å filme og fotografere gjestene eller du er lærling som enda ikke har gått gradene oppover.

Det er tre forskjellige program man kan melde seg på om man vil svømme med delfiner, noe som passer for alle aldere – også små barn. Den eneste restriksjonen er gravide kvinner, de kan ikke gå uti bassenget for sin egen sikkerhet. Det jeg prøvde var det største, The Dolphin Royal Swim. Full pakke. Og for min del var det absolutt verd prisen, når jeg vet at det er dyktige trenere og jeg selv ser at delfinene trives med det de gjør. Det er et stort anlegg som skal driftes og maten til delfinene koster også sitt. Når jeg vet at dyrene har det bra og det går til delfinene (og fuglenes) ve og vel, betaler jeg gladelig – og når jeg sitter igjen med den utrolige opplevelsen å svømme med delfiner, danse med dem og kjæle med dem… ja, da sier det seg selv. Hva annet kunne vel fått fram dette smilet enn å bli hvisket noen kjærlige ord i øret fra herlige Einstein?

  • Pingback: Aner ikke om det er godt nok, men… | Effjusikay()

  • Pingback: Artikkel hos Ving | Silver Moon()

Kategorier