Aktiv ferie på Tenerife

Vel hjemme fra Tenerife er vi noen erfaringer rikere med tanke på hvor man kan sykle, løpe og svømme mens man er på ferie på den sydlige delen av denne flotte øya. Hemmeligheter er ikke noe for oss, vi deler mer enn gjerne med alle som kan tenke seg en aktiv ferie på Tenerife.

Har du lyst til på en aktiv ferie, uten at du må tenke altfor mye på treningstøy og intensitet kan du utforske noen av gåturene i nærområdet. I Los Cristianos ligger Montana de Guaza, et lite fjell med fine turmuligheter. På toppen får du flott utsikt over Los Cristianos og strandpromenaden nedover mot Las Americas og Fanabe. En lignende tur kan du gjøre sør for Aeropuerto Sur, ved Montana Roja eller det røde fjellet som det heter på norsk. Dette er et populært utfartssted, og du kommer hit med sykkel, taxi eller buss. Det røde fjellet ligger 18 km fra Las Americas. Vil du kunne gå rett ut av hotelldøra, anbefaler vi å bruke strandpromenaden for alt den er verdt. Her får du 10 km med fin vei, trygg ferdsel og få utfordringer, men absolutt god mosjon. Hvorfor ikke starte dagen med en 30 minutters gåtur hver dag?

Fin utsikt fra Mirador de la Centinela. Fin utsikt fra Mirador de la Centinela.

Vil du øke intensiteten kan du fint bruke strandpromenaden til løping også. Vi løp her nesten alle øktene våre, men likte det best om morgenen siden den da var mindre folksom. For mer kuperte turer må du legge veien inn mot byen, her er det nemlig ganske bratte bakker for den som ønsker det. Teknikkøkter og intervalløkter kan du fint kjøre på strandpromenaden, men friidrettsbanen er et godt alternativ.

Svømming
Hvis du som oss driver med triathlon, eller bare har lyst til å svømme en del, så er det veldig gode muligheter for dette i området Las Americas/Los Cristianos. I Los Cristianos har de et kommunalt utendørs 50 meters basseng som vi brukte mye. Her er det åpent fra 07.30-16.30 og 18.30-21.00 alle hverdager, 09.00-13.30 på lørdager og stengt søndager. I Adeje har de nylig bygget et flott sportskompleks hvor de har et innendørs 25 meters basseng, dette fikk vi ikke besøkt, men anlegget så flott ut utenifra.

Svømmehallen i Los Cristianos. Svømmehallen i Los Cristianos.

Vil du svømme helt gratis, kan du gjøre det i havet ved Playa Las Vistas, rett ved Los Cristianos. Her er det en beskyttet bukt hvor de har lagt «banetau» hele veien over, totalt 600 meter en vei. Vi svømte her flere ganger og har vel aldri opplevd bedre svømmeforhold i havet. Vær imidlertid obs på tidevannsstrømmer og bølger. Husk at du aldri bør legge ut på svømmetur i havet på egenhånd. I det minste bør du sørge for at noen følger med på deg fra land. Det går helt fint å svømme uten våtdrakt her, men skal du ut på lengre turer bør du ha på våtdrakt for å holde deg flytende og varm.

Har du mulighet til å reise et lite stykke, ligger det kjente T3-senteret en 30 minutters sykkeltur, åtte kilometer fra Las Americas, i La Caleta. Dette er et toppidrettssenter og er også kjent som Tenerife Top Training Center (derav navnet T3). Her har de både 25m og 50m basseng utendørs samt et motstrømsbasseng med mulighet til å analysere din teknikk med video tredimensjonalt.

Sykling
Det vi gjorde mest av var å sykle. Tenerife er jo ikke et kjempekjent sted å dra til for å sykle, det er mange flere som drar til Gran Canaria eller Fuerteventura (fremfor alt triatleter), for ikke å nevne det spanske fastlandet og populære Mallorca. Men vil du ha grei varme om vinteren så er Kanariøyene et godt alternativ, og etter to uker her på Tenerife synes vi ikke at øya er et dårlig alternativ til de mer kjente sykkelstedene.

Her får du den tropiske varmen, gradestokken var ikke under 20 grader på dagtid (knapt nattestid) en eneste gang på de 14 dagene vi var ute på veiene. Her får du mulighet til å kjøre lange klatringer på sykkelen, Spanias høyeste fjell Teide ligger på øya og måler 3718 moh. Fra Las Americas som vi bodde i er det rundt 50 km med kun oppover til du er rett ved toppen. Og med alle oppoverbakkene så kommer også mange morsomme nedoverbakker. Her finner du også hyggeligere bilister enn hjemme. Først og fremst så er de fleste bilister på Tenerife vant til å vente litt når det er syklister på veiene, og de som tuter gjør det for å fortelle at de skal kjøre forbi, ikke fordi du er i veien.

Av negative ting med sykkelferie på Tenerife må det nevnes at det ligger utrolig mye glass ute på veiene. Folk liker tydelig å kaste fra seg glassflasker av ulike slag, hvilket får konsekvenser for oss syklister. Vi hadde to punkteringer i løpet av to uker. Begge gangene satt det igjen store glassbiter i dekket som vi måtte lirke ut. Det kan være lurt å forberede seg med punkteringssikre dekk før avreise. En annen ting å nevne er at det ikke finnes så mange alternativer å velge mellom når du skal ut på sykkeltur. Vi fant tre gode veier å starte turen på, men hvis du har lyst til å sykle flatt vil du slite med å finne alternativer. Tenerife er en kupert øy og hvis du vil bli en bedre syklist på flatene så er ikke dette reisemålet for deg.

En av de mange sykkelturene. Fra en av de mange sykkelturene.

Avslutningsvis har vi tre forslag til fine sykkelturer som starter i området Las Americas:

Tur 1
Denne turen går i relativt rullende terreng vestover mot Los Gigantes. De første 20 minuttene går gjennom Las Americas, noe som kan være litt knotete før du finner veien videre å sykle på som det ikke er så mye trafikk på. Følg TF-47 mot Los Gigantes, så er du på rett vei. Turen er ca 35 km en vei, og hvis du vil forlenge så kan du jo ta turen opp til Santiago del Teide. Dette er en 15 km lang oppoverbakke fra Los Gigantes. Ellers så er Los Gigantes noen store klipper som stuper ned i havet, et flott skue og et vel besøkt turiststed. Det ligger også en hyggelig kafe på toppen av bakken, det er fint å stoppe her for en Cola og påfyll av mat.

Tur 2
Er den mest kuperte turen. Denne går opp til Vilaflor, og er 25 km med bare oppoverbakker. I starten sykler du på en ganske stor vei med en del trafikk, men etter hvert så kommer du inn på de fine veiene med mye svinger og fin utsikt, dessuten er det godt skiltet til Vilaflor. Når du så kommer hit på 1200 moh, kan du enten fortsette mot toppen av Teide, svinge ned mot Granadilla og få litt flatere sykling hjemover langsmed fjellveggen, eller så kan du bare snu å kjøre de fine, tekniske utforsvingene ned til Las Americas igjen.

Tur 3
Er den flateste turen og går ut til havet sør for Aeropuerto Sur til surfeparadiset El Medano. At det er flatt betyr imidlertid ikke at turen er fri for utfordringer. Er du uheldig så kan de 20 relativt flate kilometerne gå like treigt som om det var mye mer kupering. Årsaken er, som vi opplevde flere ganger, de vanskelige vindforholdene som råder på denne sydøstlige sletten av øya. Nesten hver gang vi kjørte denne veien var det lette vindforhold i Las Americas, men etter å ha passert noen koller beEllgynte det å blåse opp noen kilometer utenfor byen. Fordelen er at du får noe kult å se på mens du spiser lunsjen din i El Medano, siden vinden drar mange brettseilere og kitesurfere. På veien hjem kan du ta turen nedenom havnebyen Las Galletas, det gir deg 10 km ekstra og 30 km totalt på hjemveien.

Har du lyst til å sykle på Tenerife, så kan du enten leie sykkel eller ta med din egen. For vår del var det best å ta med egen, siden vi skulle være her i to uker og vi gjerne ville trene på våre egne sykler. Ving tar kun 550 kroner tur/retur for sykkelen om bord, dette er veldig billig og gjorde det også økonomisk smart å ta med egen sykkel. Men – mange har ikke egen landeveissykkel, eller de ønsker å bruke sykkel kun noen dager av ferien. Da er leie av sykkel et supert alternativ. Selskapet Bike Xpress leier ut gode sykler av merket Specialized, både by-, terreng- og landeveissykler. De leverer sykler direkte til de aller fleste hotellene i området Las Americas og Los Cristianos, så ta kontakt med resepsjonen eller kontakt selskapet online før avreise.

Har du med egen sykkel og trenger nye gasspatroner, service eller annet utstyr har de en veldig god sykkelbutikk i BiciSport i Los Cristianos. Eieren her er veldig hyggelig og serviceorientert. Uansett er det vel verdt turen innom for å beundre de fine syklene han har til salgs!

 

God tur!