Det greske kjøkken

Pothis, Hellas

Den såkalte Middelhavsdietten er et hett tema i både helsespalter og motemagasiner.
Mat er mote, men på Kreta er de ikke det minste opptatt av gastronomiske trender. Her spiser de fremdeles den samme maten som innbyggerne i oldtidsbyen Knossos gjorde.

En tradisjonell gresk salat ser riktignok lekker ut, men gresk mat blir ikke “stylet” – det viktigste er at den smaker og lukter godt

Det greske kostholdet er hovedsakelig basert på grønnsaker og salater, og gresk olivenolje er berømt takket være de utallige oliventrærne både på øyene og fastlandet. Og det er rik tilgang på fersk fisk og skalldyr i det turkisblå havet. Grillet lam og kylling er også klassisk gresk mat, for ikke å snakke om utsøkte oster som feta, kefalotiri og graviera – den sistnevnte er fra Kreta. Og etter å ha spist tzatziki og tykk gresk yoghurt med honning og nøtter et par uker blir norsk yoghurt liksom aldri mer den samme.

Dagens viktigste måltid – den tradisjonelle norske frokosten – er helt gresk for grekerne. Her starter de dagen med en kopp sterk, søt kaffe og senere på formiddagen tar de en til, kanskje sammen med en klissete, søt kake. Isteden sparer de seg til en lang og god lunsj som holder dem mette helt til de spiser middag i 22-23-tiden – gjerne med hele slekta rundt bordet. Og gjerne på en lokal taverna.

Måltidet starter med meze, som er greske småretter à la spansk tapas. Og til meze drikkes det ofte ouzo – brennevin smaksatt med anis. Når hovedretten kommer på bordet blir det selvsagt vin – gjerne servert i gode, gammeldagse kjøkkenglass. Gia mas! (god helse)

Noen tradisjonelle greske retter:
Dolmadákia me rizi – vinblader fylt med ris
Fasolákia saláta – bønnesalat
Kalamári – blekksprut/akkar
Kléftiko – ovnsbakt innpakket lammekjøtt
Keftédes – greske kjøttboller
Païdákia – lammekoteletter
Psári plakí – ovnsbakt fisk
Souvláki – grillspyd med svin, okse eller lam
Saganáki me tiri – stekt ost

Har du lyst til å lage gresk mat hjemme kan du kjøpe boken “En smak av Kreta” av Aud Thorstad, som er like mye en reisebok som en kokebok. Noen kaller den også en kosebok, sier forfatteren som har bodd på Kreta siden 1994 – for tiden i en ombygd olivenmølle.

Start utforskingen av det greske kjøkken her

Kategorier