Foreldretips: Slik takler du flyreisen

Med litt forberedelser kan flyturen med barna bli en fin start og avslutning på ferien. Her er de beste rådene fra erfarne flyforeldre.

···

Ta med leker og annen moro

Om bord på flyet er det smart å ha et bredt underholdningstilbud lett tilgjengelig. Film, tegnesaker, blader, spill, bøker, kortstokk, lego og oppgavehefter er ting barn over babystadiet får mye glede av underveis. I tillegg kan det være lurt å la barnet selv plukke ut hvilke favorittleker som skal være med, slik at man unngår skuffelser når reisesekken åpnes.

Et annet godt tips er å kjøpe (eller låne) en ny leke, så får du juniors begeistring over en ny, spennende ting med på kjøpet. Du kan også forkorte reisen med små pakker og overraskelser som du doserer ut underveis. Det trenger ikke være store greiene – en liten lekefigur, en klistremerkebok, en ballong eller lignende.

Tegnesaker og nettbrett er sikre vinnere.

På flyet er det lov å gi barna litt friere tøyler til å bruke nettbrett, mobiler og dataspill enn ellers. Last ned spill, filmer, serier og tv-programmer. Etter en episode eller to med favorittserien er interaktive spill en morsom fortsettelse – dagens barn er jo så å si født med dataferdigheter. Og kanskje du selv til og med kan få sneket deg til en høneblund.

Gå for komfort om bord

Bestill et ekstra sete

Barn under 2 år får ikke automatisk sitt eget sete når man bestiller en flyreise. Men med små barn på tur kan det være veldig behagelig med et ekstra flysete til minstemann. Bestiller du ekstra sete hos Thomas Cook Airlines når du reiser med små barn, gir du deg selv alle sjanser til å komme uthvilt frem. Du kan også reservere seter og sikre familien de beste plassene. Har flyet noen ekstra seterader med ekstra plass, for eksempel lengst fremme i flyet, er dette midt i blinken for en småbarnsfamilie.

Reiser du med baby (maks. 10 kg) kan du dessuten på enkelte flyreiser med Thomas Cook Airlines be om en ”babycradle” om bord etter avgang. På flyene er det enkelte seter fremst i hver seterad hvor flypersonalet kan montere en babyseng i veggen. Alle som har reist med småbarn vet jo hvor deilig det er å kunne slippe å holde barnet i timesvis, men i stedet la det sove uforstyrret i egen seng.

Bevegelse

Før dere går om bord, forklar viktigheten av å sitte i setet med beltet fastspent. Ta gjerne med barna på en liten runde i flyet for å strekke på beina, men ikke la dem løpe vilt i midtgangen. Sirkusartisteriet ender fort med knall, fall og gråt. For ikke å snakke om at det kan være svært forstyrrende for andre passasjerer. For smårollinger som kan gå er det plass nok for at en liten kropp skal kunne boltre seg litt – selv på et lite fly. En liten barnekropp kommer seg frem de fleste steder, og forstyrrer ikke så mye. I verste fall kan det hende han/hun sjarmerer en medpassasjer eller to.

Sove på flyet

Forståelig nok er det å være om bord på et fly hakket mer spennende enn å ta seg en lur, men det er uansett verdt et forsøk. Kanskje kommer minsten i en rolig modus og faller til ro etter noen søvndyssende bærerunder langs seteradene. Det kan være lurt å følge de vanlige leggerutinene først, prøv med en liten lesestund og ta frem noen av de kjente og kjære favorittingene (koseteppe, yndlingsbamse etc.). Blir det suksess henger du opp et lett, lite teppe over barnets hode, så det ikke blir forstyrret av lys og bevegelser. Skulle det være slik at du har med en våken, liten energibunt å gjøre, så ikke fortvil – litt uregelmessigheter på søvnfronten får dere raskt justert når dere kommer frem.

Mat og drikke

Ikke la sulten ta overhånd! Gode mellommåltider underveis er oppmuntrende og deilig for både voksne og barn. Frukt og grove kjeks er en fin energiboost til store, og holder humøret oppe hos de små. “Hangry” barn og flytur er ingen bra kombinasjon. Det kan derfor være lurt å gi barna et ordentlig måltid om bord.

Når du flyr med Thomas Cook Airlines får barna servert maten først, og et testpanel av barn har valgt ut rettene. De har sørget for at kyllingnuggets, kjøttboller og spaghetti med kjøttsaus er noen av barneklassikerne som står på menyen.