Gjesteblogger Terje Stegen: Tur i fjellene i Alanya

Alanya

Transportmiddel

  I Tyrkia har de ikke samme kjørekulturen som vi har hjemme, derfor har jeg funnet ut at det “tryggeste” er å leie taxi. Jeg avtalte med en sjåfør i går at han skulle hente meg klokken 10:00 og kjøre meg i ca. 5 timer  for det skulle han ha ca. 300 norske kr.

Presis

  Mustafa kom presis og vi kjørte oppover svingete bratte veier. De som klager på veien på Vestlandet kan ta seg en tur på tyrkiske landeveier. På vei opp fra Alanya ligger det mange bananplantasjer. Alanya-bananer er små, men smaker godt. Langs veiene står det mange frukt- og grønnsakselgere. Det er høye fjell, Mustafa måtte på med jakke av og til når vi var ute av bilen. Så varmt som det var når han tok jakke på, har vi vel ikke hatt det hjemme i år.

Landsbyer

Vi stoppet flere steder, og ble servert tyrkisk te, favoritten min er eple-te. Serveres i små glass og er glovarm. Flere steder var det “vannhull ” med rennen vann som befolkningen kom med store plastistkanner og hentet vann. Det var veldig godt vann og kom høyt oppe i fra fjellene og var iskaldt. Mustafa hadde hele bagasjerommet fullt av kanner som ble fylt opp, som han tok med seg hjem til Alanya.

På små kaféer satt menn og drakk te mens praten gikk livlig. Ingen damer å se på kafeene, de var hjemme ble jeg fortalt.

Moské

I Mahmutseidi var vi inne i en moské fra 1252. Teppene på gulvet var veldig gode å gå barbeint på. Oppe på galleriet var kvinnenes plass. I tilstøtende rom var det koranskole for barna.

Mat

Vi kjøpte mat på en kafé som lå langs veien, det var noen tynne lefser som ble steikt med poteter inni (Gösleme), det smakte godt. Det er forøvrig mange restauranter og piknik steder langs veiene. Tyrkerne reiser ut her med hele familien og griller eller de kjøper ferdig mat.

Anbefales

Det var litt av det jeg har opplevd i dag, mye mer spennende  enn en dag på stranden og kan virkelig anbefales. Spørs om jeg ikke ringer Mustafa en dag til og at vi da tar en tur opp i Sappare et annet sted med fantastisk natur.

Bli yngre i en fart

Når jeg var i Pamukkale, et annet sted i Tyrkia (som må sees og oppleves) kunne vi bade i et basseng som Cleopatra hadde badet i.

Da ville vi bli 10 år yngre, jeg sovnet jo i det bassenget.
Ha en fin dag 🙂