Gran Canarias skjulte skatter

Jovisst har Gran Canaria flotte strender og behagelig klima, det er ikke uten grunn at øya gjennom mange år har vært nordmenns store vinterfavoritt. Men det mange ikke er like klar over, er at den populære øya skjuler langt flere opplevelser enn det en uke i solsengen kan by på.

Gran Canaria er full av muligheter året rundt, og er en allsidig øy som rommer mye. I den kaldeste årstiden, i årets første måneder, kan det snø på de høyeste toppene samtidig som du kan bade på strendene sør på øya. Midt på øya vokser det vakre eventyrskoger og furu, mens passatvinder sørger for frodige og grønn natur på nordsiden.

Uansett om du har vært fast inventar på Gran Canaria gjennom flere år eller om du ønsker å oppdage øya for første gang – den venter på å bli utforsket og det er tett mellom godbitene. Her er våre 10 beste Gran Canaria-tips.

1. Sanddynene i Maspalomas
Sanddynene på Maspalomas
Helt sør på Gran Canaria finner du et vakkert ørkenlandskap helt nede ved havet. Ikke bare er sanddynene et spektakulært syn, men en rusletur langs stranden El Frao til Playa del Inglés kan absolutt anbefales. Morgenfugler kan stå opp tidlig og få med seg den vakre soloppgangen som farger øya rosa.

2. Sykkeltur eller biltur til Pico de las Nieves
Gran Canarias høyeste fjelltopp med sine 1 949 meter over havet har fantastisk utsikt. Det går asfaltert vei hele veien opp, noe som gjør fjellet perfekt for utflukter med bil eller sykkel. På godværsdager kan du se helt over til Teide – Tenerifes høyeste fjelltopp.

3. Las Palmas vakre bystrand – Playa las Canteras
Her ligger alt til rette for å kombinere storbyferie med soling og bading. Denne tre kilometer lange stranden er en av øyas beste, og langs den flotte strandpromenaden ligger restaurantene, kafeene, barene og hotellene som perler på en snor. Nordmenn har tradisjonelt feriert på sørsiden av øya, men stadig flere får øynene opp for Las Palmas mange muligheter.

Playa las Canteras

4. Vegueta
Las Palmas stolthet og historiske bydel skuffer ikke. Her kan du vandre rundt i brosteinsgatene, beundre de vakre fasadene og nyte livet på flere gode og lokale restauranter. Her finner du også katedralen Santa Ana som ble påbegynt allerede på 1500-tallet. Herfra kan du lett spasere opp gaten mot Plaza del Spiritu Santo og museet Museo Canario. Spennende for deg som vil vite litt mer om urbefolkningen på øya og hvordan de levde.

For ikke å glemme Casa de Cólon – Columbus-huset – det praktfulle bygget i kolonistil som rommer Columbus-museet.  Dette museet tar for seg oppdageren Christofer Columbus reiser og besøkene han gjorde på Gran Canaria. Christofer Columbus brukte Gran Canaria som base under tre av sine reiser til Amerika, inkludert oppdagelsen av Amerika i 1492.

Gå heller ikke glipp av et besøk på ferskvaremarkedet El mercado publico de Vegueta. Markedet er fra 1854 og tilbyr alt fra grønnsaker, frukt og urter til fersk fisk og kjøtt. Obs! Stenger kl. 14.00

5. Tejeda
Omringet av naturparken Parque Rual del Nublo og  klippene Roque Nublo og Roque Bentayga ligger landsbyen Tejeda med sine 2000 innbyggere. Fjellandsbyen ligger nesten i bunnen av et vulkankrater og her finner du mange eksempel på typisk kanarisk arkitektur. Dra hit i januar og februar når mandeltrærne blomstrer for fullt. Den første uka i februar feires blomstringen med en tradisjonell fest «almendra en flor». Her kan du også kjøpe deilig lokalprodusert mat og flott håndverk.

Tejeda

6. Fottur til Roque Nublo
Gran Canarias flotte, naturlige landemerke 1 813 moh. Toppen består av en 80 meter høy monolitt som er skapt av lava og området rundt har flere store klipper av vukansk opprinnelse.  Du bestemmer selv lengden på turen. Det enkleste er å starte fra hovedveien GC-600 i Nublo-parken. Her kan du parkere, og selve turen opp tar ca. 45 minutter.

7. Vulkankrateret Bandama
Caldera de Bandama er Gran Canarias mest berømte vulkankrater. Krateret er ca. 1000 meter i diameter og 220 meter dypt. Ved vulkanens høyeste punkt, Pico de Bandama har du en enestående utsikt over Las Palmas. Naturen er fabelaktig med variert utvalg av flora, store aukalyptustrær og sitrustrær.

Vulkankrateret Bandama

8. Casa Martell
Midt mellom San Mateo og Santa Brigida finner du Casa Martell. I denne gamle kolonialforretningen finner du i dag et av øyas beste lokale kjøkken. Her er det hjemmelagede, tradisjonelle matretter og lokale råvarer for alle penga. Kanarisk rødvin til er et must.

9. Gran Canarias grottesamfunn
Oppdag Gran Canarias mest kjente grottesamfunn i Guayadequedalen, der innbyggerne fortsatt bor i egne grotteanlegg. Dalen er helt unik og den lengste ravinen på Gran Canaria, med høye fjell på sidene som er dekket av mandeltrær og fikenkaktuser.

10. Macabeo Taberna i Las Palmas
Liten restaurant i Las Palmas, men høyt under taket. Ved baren finnes noen bord og bak baren er det en imponerende vinsamling fra gulv til tak. Her er det mange mennesker og full fart. For å få bord bør man være der når de åpner. Alternativt står man på en venteliste og venter i baren med et glass vin og en montadito, en kanapé. Smak gjerne på stekt kanarisk ost med tomatmarmelade, det smaker guddommelig med et glass vin.