Her får du mest ferie for pengene

Drømmer du om å reise på en deilig strandferie eller en innholdsrik storbytur, men er bekymret for at det blir for dyrt? Med disse tipsene er det enklere å velge stedene som gir deg mest valuta for pengene.

···

1. POLEN

Polen ble medlem i EU i 2004, men bruker fortsatt den lokale valutaen zloty – og prisnivået er fortsatt lavt. For en treretters middag for to personer betaler du bare i overkant av 200 norske kroner. Reiser du til hovedstaden Warszawa får du oppleve en av Europas mest trendy og nyskapende storbyer. I den litt forfalne bydelen Praga kan du fortsatt se bygninger med kulehull fra krigen. Det er også her du finner mange av de klassiske «melkebarene» som serverer tradisjonell, polsk husmannskost.

Tips! Fra Warszawa er det bare to og en halv time med tog til Krakow. Den gamle hovedstaden er Polens tredje største by, og med sin majestetiske arkitektur og sine mange severdigheter havner Krakow ofte på topplisten over Europas vakreste byer. Togbilletten koster fra 230 norske kroner.

Nysgjerrig på Krakow? Disse restaurantene må du ikke gå glipp av.

Warsawa

VERDENSARV: Polens hovedstad Warszawa har en dramatisk historie. I dag er byen en Europas mest spennende og moderne storbyer.

2. TSJEKKIA (og de andre østeuropeiske storbyene)

Polens nabo i øst –Tsjekkia – er også et godt alternativ hvis du vil holde kostnadene nede. I hovedstaden Praha koster en øl rundt 35 koruna, noe som tilsvarer 10-15 norske kroner.

I Praha trenger du heller ikke å velge bort opplevelser og severdigheter fordi budsjettet er stramt. Et besøk i berømte Prague Castle koster rett i underkant av 100 kroner, men det er heller ikke et must å gå inn for å se. Byens arkitektur er helt unik, med jugend-, barokk- og middelalderbygg side om side, og det koster ingenting å vandre rundt i gatene eller over den vakre Karlsbroen fra 1300-tallet.

Riga, Tallinn og Budapest er også spennende storbyer for prisbevisste turister. I Riga kan du for eksempel spise en utsøkt seksretters middag på luksuriøse Vincents for 130 euro pr. person. Det er vesentlig lavere enn på lignende feinschmecker-favoritter andre steder i Europa. I det store og hele er Øst-Europas byer et ganske sikkert kort for slanke lommebøker. Lavt prisnivå, men du kan være sikker på at du får ferieminner i verdensklasse uansett.

VSCZPRG1073

GRATIS MUSEUM: Det koster ingenting å gå på oppdagelsesferd i Prahas gater. Stikker du innom et supermarked og kjøper en flaske vann koster det deg under 10 norske kroner.

3. BULGARIA

Du visste kanskje at Bulgaria er rimelig, men visste du at det faktisk er et av de aller rimeligste ferielandene der ute? I Bulgaria får du mest for pengene sammenlignet med mange andre land, og særlig hvis du vurderer hotellpris og standard.

Du kan velge mellom flere fine feriesteder med førsteklasses strandliv langs Svartehavskysten, og i skrivende stund får du en 2-ukers sommerferie i Golden Sands for omtrent 7600,- pr. person, og det er midt i høysesongen.

Og det er ikke bare reisen som er billig: En 2-retters middag på restaurant koster rundt 200 kroner for to personer- Med andre ord kan du regne med at reisekassa varer vesentlig lengre enn i andre land.

LES OGSÅ: 5 gode grunner til å velge Bulgaria

Tips! Ving startet nylig med reiser til Albania, nok et spennende reisemål med lavt prisnivå. Les mer her.

Sunny Beach

VINN-VINN: Bulgarias strender er minst like vakre som middelhavslandenes strender, men prisnivået er vesentlig lavere.

4. TYRKIA

Prisnivået i Tyrkia har vært lavt i mange år, og det samme gjelder prisen på reisene dit. For én uke på et firestjerners hotell ligger prisen på under 7000 kroner pr. person.  Hit kommer også varmen tidligere enn til mange andre reisemål i Europa, og dessuten varer den lengre. Dette gjør Tyrkia til et perfekt ferieland fra tidlig på våren til sent på høsten.

Har du rom i budsjettet for litt shopping kan du gjøre skikkelig gode kjøp i de eventyrlige basarene. Der du finner skinnvarer, krydder, gull, tepper, klær, vesker og sko til trivelige priser. Hold deg til varer som er lokalprodusert, for importerte varer er omtrent like dyre som hjemme. Det er vanlig å prute i butikker som ikke har prislapp på varene. Prislapper betyr for det meste at faste priser gjelder.

Lurer du på hvilke hotell som er de beste, eller hvor de mest barnevennlige strendene er? Her får du svarene.

STRANDPARADIS TIL RØVERPRIS: Det er billig å være på ferie i Tyrkia – og å reise dit.

5. SØRØST-ASIA

Beveger vi oss litt ut av Europa øker prisen på flybilletten, men prisnivået på reisemålet synker betraktelig. Har du muligheten til å reise litt lengre vekk bør du derfor vurdere land som Thailand, Vietnam, India og Malaysia. Her er prisnivåene blant de laveste i verden, og selv med et lite feriebudsjett vil du føle at du har råd til mye.  I Thailand koster en flaske vann eller en brus i butikken under fem kroner,  og du kan spise middag ute hver kveld uten at det gjør for stort innhugg på kontoen.

FERIELUKSUS PÅ BUDSJETT: Thailand er et av verdens rimeligste land å være på ferie i – og kanskje også et av verdens vakreste?

Hva er dine beste sparetips? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under.

Det tas forbehold om skrivefeil og eventuelle endringer i hotellpriser da disse forandres fortløpende. Alle hotellpriser gjelder når to personer reiser sammen og deler rom.