Hit reiser vi i sommer

Januar er høysesong for feriebestillinger, og i løpet av måneden bestilles det nærmere 70 000 (!) pakkereiser. Her er en oversikt over årets sommerfavoritter – og tips til reisemål du bør vurdere i 2018.

Siri Røhr-Staff er informasjonssjef i Ving og forteller at mange bestiller sommerferien i disse dager. Januar er nemlig høysesong for reisebestillinger, og dersom du vil velge og vrake er det på høy tid å bestemme seg.

– Erfaringsmessig er det i romjulen og nå i januar folk har god tid til å planlegge og bestille de neste reisene sine, og vi forventer et stort bestillingsrush også i år. Mange av de mest populære reisemålene våre har allerede begynt å fylle seg opp, forteller hun.

Ifølge Røhr-Staff er sommerferien for mange de aller viktigste ukene i året. Da er det viktig at alt går på skinner, både når turen skal bestilles og gjennomføres.

– I dag har vi så uendelig mange valgmuligheter. Noen ganger er det deilig å overlate ferieansvaret til en turoperatør som har tenkt på alt og som gjør det lettere å velge, sier hun.

Topp 3: Hellas er mest populært

Hellas antas å bli sommerens store favoritt, og det ventes at svimlende 300 000 nordmenn tar turen til det populære ferielandet. Av disse skal flest til Rhodos og Kreta.

– Nesten halvparten av Vings charterkapasitet går til den greske øyverdenen i sommer, og det er ikke overraskende at så mange velger nettopp Hellas.

– Det beste med Hellas er at det finnes reisemål som passer for alle. Om dere reiser med eller uten barn, er eventyrlystne, historieinteresserte, unge eller gamle – her finner du garantert et sted som passer for deg, sier Siri.

Siri var selv på Kreta forrige sommer, og mener øya har noe for alle.

– Tenåringen elsket Chania og shoppingmulighetene der, 9-åringen elsket bassenget på hotellet og vi voksne koste oss med god mat og vakre omgivelser, forteller hun.

I tillegg benyttet familien anledningen til å oppdage mer av øya med bil.

– Det var en fantastisk opplevelse å kjøre rundt på Kreta og finne små, vakre landsbyer og flotte strender. Men det er mange svingete veier i Hellas, så bilturer der er kanskje ikke noe for barn som lett blir bilsyke, legger hun til.

Spania er også et populært reisemål, både sommer og vinter, og er en stabil nummer to blant nordmenns sommerfavoritter.

– 38 prosent av gjestene våre skal til Spania i sommer. De siste årene har vi fått flere og flere spanske reisemål på plass i programmet, og nå kan vi tilby reiser til alt fra Barcelona og Costa del Sol, til Menorca og sjarmerende småsteder som Agaete på Gran Canaria, forteller Siri.

LES OGSÅ: Oppdag Spania på nytt

De fleste av oss velger imidlertid nokså tradisjonelt: 71 prosent av de som skal til Spania reiser til Mallorca, 23 prosent til Gran Canaria og 6 prosent til Tenerife.

På tredjeplass over sommerens mest populære reisemål finner vi Kroatia.

– Flere og flere nordmenn får øynene opp for Kroatia, og landet har blitt et svært populært reisemål de siste årene. Kroatia er nå det tredje største ferielandet med 8 prosent av Vings totalkapasitet.

Ny favoritt ved Adriaterhavet: Montenegro

Nytt i Vings program den kommende sommeren er Montenegro. Landet kan friste med fine strender langs Adriaterhavet, godt bevarte middelalderbyer og fargerik kultur.

Thea Bergerud jobber i Ving og kan anbefale Montenegro på det varmeste.

– Jeg og samboeren min bodde i Budva den første delen av ferien vår i Montenegro. Gamlebyen Stari Grad er utrolig hyggelig, og det finnes mange koselige og lokale restauranter med mat til en billig penge. Jeg vil anbefale å spise fisk, og spesielt havabbor – det er de gode på!

En av dagene dro Thea og kjæresten til Sveti Nikola, øya som kalles «Hawaii» av lokalbefolkningen.

– Øya har tre strender og en restaurant, og er omgitt av krystallklart vann. Definitivt verdt et besøk, tipser Thea.

Den andre delen av ferien tilbrakte Thea i Kotor-området litt nord for Budva.

– Vi hadde bestilt rom på et fint boutique-hotell ca. 5 km fra gamlebyen i Kotor. Det er ingen strender langs Kotorbukten, men gode, gammeldagse murbrygger. Omgivelsene minner faktisk om Norge, høye fjell og dype fjorder – helt nydelig!

Thea valgte Montenegro fordi hun ville oppleve noe nytt.

– Jeg leste om det på en reiseblogg, og planla turen i sikkert et halvt år. Vi ville oppleve noe nytt, noe uoppdaget, og enn så lenge så er Montenegro nettopp det.

Hun tror Montenegro passer for de fleste, både par, venner og barnefamilier.

– Langs Budva-kysten ligger det utrolig mange flotte strender, og det er en god blanding av rullesten og sand. Budva by er kanskje ikke den flotteste byen, men gamlebyen er definitivt verdt et besøk. Har du leiebil kan du oppleve mye på bare én uke – det er korte distanser og fine bilveier. Jeg synes også montenegrinerne kjører penere enn det de gjør i f.eks. Kroatia og Italia.

– Kort oppsummert: Montenegro ligger bare en kort flytur unna, det er billig, og det er vakkert!

Eksotisk om sommeren

Trodde du steder som Bali, Maldivene og Sri Lanka var forbeholdt vinterferien? Mange eksotiske reisemål kan du like gjerne besøke om sommeren. Maldivene har for eksempel en dagstemperatur på rundt 30 grader i sommerhalvåret.

– Steder som Maldivene og Mauritius i Det indiske hav kan du reise til året rundt. Det kan komme et regnskyll eller to, men det er ytterst sjeldent at det regner sammenhengende i flere dager på steder som dette, Svein Erik Bjørheim, sjef for Vings ruteflyavdeling.

Han forteller at stadig flere velger eksotiske sommerferier.

– Vi har for eksempel sett en trend over lengre tid der Maldivene øker i popularitet, og den forsterkes ytterligere inn i 2018.

Målt mot samme tid i fjor ser Ving en vekst på hele 90 prosent for sommeren.

– Det skyldes blant annet at det er sterk konkurranse blant flyselskapene som flyr til Maldivene, forklarer Bjørheim.

Flyselskap som Emirates og Qatar har etablert seg med ruter fra Oslo, noe som har ført til kortere reisetid, og ikke minst – betydelig lavere priser på flybillettene,

– Faktisk er det ikke så veldig mye dyrere å reise til Maldivene om sommeren enn å dra til Spania i høysesong, tipser Bjørheim.

Familien Støre Hognerud ferierer helst eksotisk hver sommer. Les historien deres her.