Hva er egentlig greia med cruise?

Hvis du er en av dem som tror cruise er forbeholdt de godt voksne bør du definitivt lese videre. For på cruise kan du nemlig surfe, stå på skøyter og oppleve verden – for å nevne noe.

– Hva tenker du om cruise, spør jeg en venninne i 30-årene.

– Umiddelbart tenker jeg det er for pensjonister, svarer hun først.

– Men flere jeg har snakket med som har prøvd det har vært storfornøyd, så kanskje det er i ferd med å endre seg?

Umiddelbart tenker jeg det er for pensjonister.

Bente Borvik copyBente Borvik, Senior Key Account Manager i Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) svarer følgende når vi spør hvem som egentlig reiser på cruise i dag:

– Jeg vil faktisk si alle. Med det store utvalget av skip som finnes i dag, fra små Azamara-skip med plass til 700 gjester til Harmony of the Seas, verdens største cruiseskip, med plass til over 6000 – da skal det godt gjøres å ikke finne noe som passer for deg – uansett alder og preferanser.

LES MER: Bli med om bord på verdens største cruiseskip

 

Sjøvante nordmenn og karibiasvake svensker

Og det er kanskje ikke så rart at stadig flere får øynene opp for cruise.

– Vi liker å være på sjøen, har eventyrlyst og ønsker oss litt luksus når vi først er på ferie. Da setter vi selvfølgelig pris på det høye servicenivået om bord på cruise og ikke minst all den gode maten! Cruise er så enkelt, du har jo alt i umiddelbar nærhet, forklarer Bente.

Foreløpig er det cruise i Middelhavet og Karibia som er de mest populære reisemålene. Nordmenn foretrekker Middelhavet, mens våre svenske naboer heller reiser til Karibia, ifølge Bente. I tillegg kan du nå også reise på cruise fra for eksempel Dubai eller i Det indiske hav til eksotiske steder som Seychellene og Madagaskar.

Middelhavet er nordmenns cruisefavoritt.

Hva skjer om bord?

Ett ord: masse! Det er ikke tvil om at det finnes mer enn nok å finne på om bord på de større skipene. Visste du for eksempel at du kan se Broadway-musikaler som Cats og Mamma Mia om bord, eller at det finnes skøytebaner, klatrevegger og surfesimulatorer? Og hvis du har vegret deg mot å betale de stive prisene på Broadway-billetter har vi en gladnyhet: på cruise er musikalene selvfølgelig gratis.

– Veldig mye er inkludert i prisen når du reiser på cruise med RCCL. Alle måltider om bord, barneklubber og aktiviteter som klatrevegger, skøytebaner, zipliner og den slags, forklarer Bente.

Men halve moroa skjer når skipet legger til kai. Som regel befinner du deg da i nærheten av større severdigheter i området, og hvis du ikke foretrekker å slappe av om bord har du anledning til å få en smakebit av et land eller tre i løpet av ferien.

Tenk deg å våkne opp på et nytt og spennende  sted hver morgen uten å løfte en finger for å komme dit!

– Du kan melde deg på organiserte utflukter i alle havnene du kommer til underveis på cruiset, men du kan også gå i land og se deg omkring på egen hånd – det kan ofte være vel så hyggelig. Som regel er det enkelt å få tak i en taxi i havnen, og hvis du har lyst til å se noen av severdighetene har taxiene som regel fastpris til disse, sier Bente.

RCI_WOW_FLOWRIDER_HERO_DAUG

Det er flust av aktiviteter for både store og små på de større skipene.

Hva passer for meg?

Med stadig mer å velge mellom i cruiseverdenen kommer den uunngåelige valgfrheten og bekymringen for å velge “feil”, men Bente understreker at de større skipene passer for de fleste.

– En av de tydeligste trendene i cruiseverdenen nå er at stadig flere reiser med hele storfamilien. Det vil si besteforeldre, foreldre, barn – full pakke, rett og slett.

Når det er sagt finnes det noen ting du kan ta med deg når du skal velge cruise:

– Når det gjelder valg av skip finnes det en tommelfingerregel. Jo større skip, desto lavere snittalder, og jo kortere cruiseruter, desto lavere snittalder. Så er det snakk om et langvarig cruise med et lite skip, så kan du forvente deg en relativt høy snittalder, forklarer Bente. Selv er hun ikke i tvil om hvilke skip som er favorittene.

– Det må være Oasis Class-skipene – helt klart. Om bord kan du prøve nye restauranter hver eneste kveld, og det finnes mange flotte utendørsområder. Ingenting slår en bedre middag i Central Park under den karibiske stjernehimmelen. Disse skipene er et reisemål i seg selv! Og et cruise i Karibia må være det mest avslappende som finnes. Du kan bare lene deg tilbake og nyte tilværelsen, nydelige strender og fantastisk badevann. Ta noen dager i Miami før cruiset og vips – der har du den perfekte ferien, smiler Bente.

460684055

Hva tenker du om cruise? ‘Ja takk,’ eller ‘nei, det passer ikke for meg’? Del gjerne din mening med oss i kommentarfeltet under ⇓

 

 • Tor Hake

  Jeg blir neste litt sinna, når jeg leser sånn nedlatende skittprat om “Bestemor og rullatorflokken”. Senest for et par timer siden hadde jeg en telefonprat med – ja, en bestemor som er delvis rullatoravhengig. Hadde nettopp kommet hjem fra cruise, og syntes det var helt herlig å kunne få oppleve nytt og eksotisk, selv om kroppen satte sine begrensninger. Nei da, vannsklier, Jacuzzi og klatrevegger overlot hun til andre. Men ingen av de over tusen passasjerene hadde vondt av henne, og hun ga da blaffen i hva andre bedrev tiden med. Ja, det ble faktisk anledninger til mang en prat med medlemmer den unge og sterke generasjon – til gjensidig glede, vil jeg tro – mens passatvinden smårufset i permanenten og gin tonicen gled ned på høykant.
  Så dere skriveglade ungsauer: Ikke avskriv oss som noen uffete parenteser, er dere snille!

  • lenkongerud

   Hei igjen, Tor! Innlegget er overhodet ikke ment som hverken avskriving eller skittprat. Faktisk setter du jo fingeren på akkurat det dette blogginnlegget handler om: nettopp det at cruiseferier er ikke forbeholdt den ene eller den andre lenger, men at det passer for alle og enhver uansett alder – det er jo noe av det som er så herlig med cruise!

   • Tor Hake

    Vi er helt på linje når det gjelder intensjonen i omtalen av cruise for alle, Len. Men hadde det ikke gått an å få frem poengene uten å bruke belastende begrep som “rullatorflokken”! Ja, belastende, fordi det kan være belastende nok for noen å være avhengig av slike hjelpemidler i det yrende livet på øverste dekk. Tror ikke du har ment det sånn, men please vær litt varsom – som representant for Ving – med begrepsbruken, så skal jeg gjerne navigere unna ord som “ungsauer” neste gang …

    • lenkongerud

     Absolutt, jeg skal ta med meg dette videre. Takk for at du deler meningene dine med oss. 🙂

    • Linde Gilberg

     Har lest at cruiseskip er brannfeller. Er det hold for å si det ?

    • lenkongerud

     Hei Linde. Heldigvis oppstår ikke nødsituasjoner så ofte. Cruiserederiene er svært opptatt av at alle rutiner er på plass i tilfelle uhellet skulle være ute. Det holdes jevnlig øvelser, og alle reisende må delta på en sikkerhetsgjennomgang om bord. Det er for at alle skal være sikre på hvor de skal gå og hva som gjelder i en eventuell nødsituasjon. Du skal derfor føle deg trygg om bord. Håper dette er beroligende.