Ikke gå glipp av disse restaurantene i Krakow

I jakten på gastronomiske opplevelser er kanskje ikke det polske kjøkkenet det første som faller deg inn, men populære Krakow har mange godsaker å by på. Disse tre spisestedene er verdt et besøk.

 

1) Fyr og flamme i gotisk kjeller

Bare et steinkast fra en av Krakows mest kjente severdigheter – Wavel Castle – ligger restauranten Pod Aniolami. Det knirker i trappen i den sjarmerende bygningen fra 1700-tallet når du går ned i den gamle kjelleren, og mellom grove steinvegger og massive trebord henger den deilige lukten av kjøtt grillet over åpen ild og ulmende kull i luften. Et besøk her er som en aldri så liten tidsreise i polsk mathistorie, noe du merker allerede når brødet settes på bordet – her er nemlig smør byttet ut med fleskefett.

Prisnivået på Pod Aniolami er litt høyere enn ellers i byen, men når den dyreste hovedretten ikke koster mer enn omtrent 190 norske kroner gjør ikke besøket altfor stort innhugg i budsjettet. Det lønner seg å bestille bord på forhånd, og siden restauranten har to etasjer må du be spesifikt om et bord i kjelleren hvis du helst vil sitte der. Det er trivelig i første etasje også, men kjelleren er noe for seg selv.

Adresse:  Grodzka 35
Reservasjon: Du kan legge inn ønske om reservasjon på nettsiden, eller ringe +48 12 421 39 99 eller + 48 12 430 21 13.

Du bør reservere på forhånd hvis du vil ha et bord i den gamle kjelleren med middelalderinteriør.

2) Polsk husmannskost

I Krakows jødiske kvarter ligger et ujålete spisested med ujevne, vinrøde vegger dekket at Heinrich Zille-illustrasjoner. Starka Restaurant & Vodkas har ligget på TripAdvisors topp 20-liste i flere år, og har til og med vært oppe og snust på andreplassen. Her er det hverken hvite duker eller stive priser, som man kanskje skulle forvente, bare smilende servitører, avslappet atmosfære og en meny med enkelte polske spesialiteter – blant annet hjemmelaget vodka. De fleste hovedrettene koster under hundrelappen, og for rødbetsuppen med pierogi må du ut med ca. 40 norske kroner. Pierogi er for øvrig en av de vanligste og mest kjente rettene i Krakow. og minner om italiensk ravioli. Som regel er pastaputene fylt med kjøtt, potet eller sopp.

Maten på Starka lever nok ikke helt opp til forventningene med tanke på at det er snakk om en av byens aller beste restauranter, men helhetsopplevelsen gjør likevel besøket verdt det. Er du ute etter fyrverkeri for smaksløkene bør du heller ta en titt på neste restaurant på listen.

Adresse: Jozefa 14
Reservasjon: Du kan ikke bestille bord på nettsiden, men du kan ringe +48 12 430 65 38 eller sende en e-post til starka.booking@gmail.com.

Rødbetsuppe med pierogi – på en av Krakows beste restauranter.

LES MER: Glad i mat? Her er 10 greske matretter du bør prøve.

3) 12-retters i stummende mørke

Er du typen som må skru på et ekstra lys for å se hva du spiser til middag? Da er ikke restauranten Senses for deg, for her ser du nemlig ikke din egen nese engang. Dining in the Dark er et populært restaurantkonsept flere steder, og det finnes lignende restauranter blant annet i London, Kuala Lumpur og Stockholm. Som navnet tilsier inntas måltidet i stummende mørke. Tanken bak det hele er at elimineringen av synssansen skal forsterke smakssansen og dermed smaksopplevelsen.

Av naturlige årsaker (det finnes ikke lys) er det ikke mulig å sitte ved bordet og se på menyen, så du velger en fast meny før du geleides inn til bordet av servitører iført night vision-briller. Du får ikke vite hva menyen består av før du er ferdig å spise. Vi hadde blant annet sildetartar, soppskum og grisepopcorn på tallerknene i løpet av våre 12 retter. Selv med flittig bruk av både fingre og smaksløker var det nærmest umulig å gjette seg til hva maten var underveis. Definitivt en matopplevelse utenom det vanlige! Og prisen? Fra ca. 200 norske kroner for vegetarmenyen til mellom 4-500 kroner for spesialmenyene med enda flere retter.

Dette er alt du ser i løpet av hele middagen hvis du tester det populære restaurantkonseptet Dining in the Dark.

OBS! Senses i Krakow har stengt dørene på grunn av utfordringer med bygget til holdt til i. Vi krysser fingrene for at de snart gjenåpner et annet sted. 

Hva er dine beste restauranttips?

Kategorier