Juleshopping i Praha

Praha er som skapt for julen. Julestemningen i Praha minner om en gammeldags eventyrbok. Byens arkitektur er helt unik – med jugend, barokk og middelalder side om side. Og å gå på julemarked her er en opplevelse i seg selv. Praha er som et eneste stort museum, og byens hjerte er Staré Mesto – gamlebyen.

Populære ting å kjøpe med seg hjem er blant annet böhmer-krystall, håndmalte egg, porselen, klassisk musikk, lærvarer og treleker – spesielt marionettdukker. Sko er billig i Praha, og utvalget er stort. Ellers er det mange gull- og sølvsmedbutikker i byen.

I den mest turistbesøkte handlegaten, Václavplassen i Nybyen, finner du alt fra kjente internasjonale kjeder i store varehus til mindre spesialbutikker.

Det finnes også flere utendørs-markeder der du kan gjøre en god handel, og i utkanten av Praha ligger de store shoppingsentrene. Og etter shoppingrunden kan du for eksempel nyte verdens beste øl.

Dukketeater

Dukketeater har rike tradisjoner i Praha, og byen har en egen engelskspråklig dukketeaterskole – Academy of Marionette Art). I tilknytning til skolen er det også et eget dukketeatermuseum rett ved Karlsbroen.

Opera/Konserter
I desember vises det mange kjente operaforestillinger, bl.a. Tosca, Tryllefløyten, Madame Butterfly, Nabucco, Otello, Carmen osv. Mange av byens kirker har dessuten stemningsfulle konserter før jul både på dag- og kveldstid.

Julemarked
Julemarkedet i Praha er en stor begivenhet som appellerer både til byens egen befolkning og til turister. Det foregår i perioden 5. – 23. desember i gamlebyen og ved Václavplassen. Her kan man få kjøpt en rekke spesielle håndverksprodukter i salgsboder som blir satt opp for anledningen. Fra 27. november til 2. januar

St. Nicholas’ aften
Den 5. desember hvert år feires den såkalte St. Nicholas’ aften. Folk vandrer da rundt i Praha sentrum tre og tre, utkledd som henholdsvis St. Nicholas, en engel og en djevel. Dette skal symbolisere bekjennelse, belønning og straff. Blant Prahas godt voksne menn er det dessuten tradisjon å drikke øl denne dagen.


Nyttårsaften

Stor fest er det også Nyttårsaften (Silvester) 31. desember. Da opplyses Praha av et spektakulært fyrverkeri – og i gamlebyen foregår det en masse festivitas. Det er tettpakket i gatene, og overalt smeller champagne-korkene.

Bestill din førjulstur til Praha her