Karpathos

av Finn Larssen-Aas

Pigadhia er en liten og oversiktelig by, der man finner det meste av det en trenger. Flere gode tavernaer, vi synes Mikes og Romios absolutt er verd et besøk.
Vronti-stranden strekker seg fra byen og nordover, vekselvis stein og sand. Der var det deilig å være, vannet holdt 28 grader.

Fjellbyen Olymbos er kanskje den største severdigheten på Karpathos. Det går vei fra Spoa til Olymbos, men det var ikke anbefalt å kjøre der når vi besøkte øya, men denne er vistnok rustet opp nå. Vi tok båt til Diafani og buss opp til Olymbos. Olymbos er en spesiell by, der den ligger oppover en bratt klippe med vindmøller og kirken på toppe. Gaten(e) er trange og koselige. Turismen og komersen har nok gjort sitt inntog der og. Byens kvinner var ivrige selger av håndarbeid, krydder m.m. Turen til Olymbos er en obligatorisk øvelse når en besøker Karpathos.
Den sørlige delen av øya egner seg godt til motorsykkelkjøring. Vi leide ATV og hadde fire flotte dager på de smale og svingete veiene, som dels ligger 300-400 meter opp i fjellsidene. Vi kjørte fra Pighadia gjennom Menetes og ned til Arkasa på vestkysten. Videre derfra sørover til flyplassen og ned til Amopi. Neste tur gikk samme vei over til Arkasa, deretter nordover vestkysten til Sikelao. Der tok vi opp i fjellene igjen til fjellbyene Pyles, Othos, Volada og Aperi.
Derfra fortsatte vi nordover til Apella. Vi kjørte også over fjellet og nordover til Lefkos. Lefkos er en idyll og byen har en av de beste strendene vi har opplevd.
Hele turen hadde vi øyas høyeste fjell, Kali Limni (1215 m.o.h), tronede over oss på høyre side. Vi dro videre nordover til Mesochori, Spoa og ned til Ag. Nikolaos. Veien dit ned er en opplevelse i seg selv, 560 høydemeter nedover svingete veier i løpet av 5 km. Apellastranden er vakker og det tar bare 35 minutter på ATV fra Pigadhia. Når vi kommer nordover mot Apella kan vi se stranden fra veien 2-300 meter under oss . Et flott syn. På disse turene med ATV fikk vi sett mye av den sørlige delen av Karpathos. Vakker og mektig natur og det er absolutt å anbefale å se øya på en slik måte.

Se video