Kreta

av Finn Larssen-Aas

Platanias er vel kanskje ikke det mest sjarmerende stedet i Hellas, men et greit utgangspunkt for å reise rundt på Vest-Kreta.

Siden det var påskeaften når vi kom frem, gikk vi på midnattsmesse i den lille kirka i gamlebyen. Det var svært stemningsfullt og må oppleves. Grillet lam fikk vi også med dagen etter.

Det er bare vel en mil til Hania by, vi dro dit og besøkte “lærgaten” og den gamle havna og den gamle delen av byen rundt havna. Absolutt verd å få med seg.

Andre utflukt gikk med buss østover til Vrises, der vi besøkte familien Braoudakis og så på vin-, tsikodia- og ouzofabrikken, museet og utsalget (www.braoudakis.gr). Vi kjørte videre opp i fjellene, på østsiden av Lefka Ori, over Askyfou-platået til Impros. Så gikk ferden ned mot kysten langs Impros-ravinen til Hora Sfakion og videre østover til Frangokastello og den gamle venetianske borgen fra 1300-tallet. Her kan en ennå oppleve gjenferdene av de greske opprørerne som ble massakrert der i 1829, dersom været er riktig. Videre øst til Plakias som er en fin liten kystby. Vi besøkte Kato Preveli ( der hippiene holdt til på 70-tallet) og Moni Preveli, et nydelig kloster der det ennå bor 3 munker. Litt nordover ligger Kourtaliotiko-ravinen. De 250 trinnene ned til bunnen av ravinen førte oss til en liten kirke og en vill og vakker natur.

Resten av turene foregikk på motorsykkel. Vest-Kreta egner seg utmerket til motorsykkelturer. Vi dro vestover nasjonalveien, gjennom Kissamos til Falassarna. Falassarna er en idyll, stille og fredelig, der den ligger helt nord på vestkysten, med fine strender. På tur videre sørover vestkysten hendte det nok at vi følte oss litt bortkommet til tider. Veien gikk høyt oppe i fjellet, grøftene var 2-300 m dype og kastevinden utfordrende. Hvor lang er det til neste bensinpumpe? Den var i Elos! Fin tur! Vi dro tilbake gjennom Topolia, langs den vakre Topolia-ravinen. Neste dag dro vi til Elafonisi. Ennå er Elafonisi idyllisk, men veien dit gjør vel at noe av idyllen kanskje går tapt etterhvert. Sjøen er virkelig grønn og klar og badetemperaturen utmerket. Vadeturen over til Elafonisi-øya varmet virkelig beina, som var blitt litt kalde på turen over fjellet.

Samaria-ravinen var delvis stengt pga stor vannføring og rasfare, så vi kjørte tilbake til Impros og gikk turen gjennom den 8 km lange Impros-ravinen. Turen starter på 900 m og ender nede ved syd-kysten. Beregner en 2 timer og 20 minuttter har en brukbar tid. I ravinen er det mye fine og sjeldne planter og Kri-Kri geiter som imponerer med sine klatrefedigheter. “Drosjeturen” tilbake til Impros glemmer vi aldri. 17 stykker i/på en Mazda pick-up, 11 på lasteplanet og resten i kupeen opp svingete og bratte veier til Impros på 900 m.

Neste tur gikk til Paleohora, over fjellene igjen, denne gangen gjennom Voukolies, Floria og Kantanos. Paleohora er en fin by, der den ligger på en halvøy som stikker ut i Det Libyske Hav. Vi spiste lunch på Frihetsgaten med utsikt mot kirken og borgen ytterst på halvøyen. Hos Kostas fikk vi leid et rimelig rom. Frihetsgaten stengte om kvelden og tavernaene flyttet ut i gaten, en spesiell opplevelse.

Skal vi anbefale en taverna i Platanias må det bli Drosia!

 

Vi du se videoen vår fra turen