Lappeteppet Lisboa

lisboa

Lisboa er som et lappeteppe av kulturer – iblandet en søtladen melankoli som får besøkende til å vende tilbake – igjen og igjen.

Selv når sola står midt på himmelen vaskes ikke Lisboas farger bort av det blendende lyset. Omgivelsene får istedet et varmt, melankolsk, gulrosa skjær – som akkopagnement til byens egen musikk – fadoen – som gjerne siver ut fra de mange barene når dag lir mot kveld.

I Lisa, som er innbyggernes kjælenavn på Lisboa, lever de ubemidlede og rike side om side. Fattigmannskvarterer som den arabiske bydelen Alfama lener seg stolt inntil de langt mer glitrende shoppingdistriktene – som Baixa.

Lisboa og Portugal ble aldri helt seg selv igjen etter det store jordskjelvet i 1755, og lengselen etter storhetstiden før den skjellsettende hendelsen fortsetter å prege livet til innbyggerne på en måte som får dem til å synge den ut på gaten, i restaurantene og i kneipene.

 

Dette MÅ du oppleve i Lisboa

Alfama er den gamle, arabiske bydelen med smale, svingete smug, bittesmå, enkle spisesteder og koselige fadoklubber. Alfama rommer mye av Lisboas sjel. Ta deg god tid, det finnes en opplevelse rundt hvert gatehjørne.

Belém – er en bydel vest for sentrum der du blant annet finner det gedigne sjøfarermonumentet. Herfra dro landets berømte oppdagere ut i den store verden og bidro til å gjøre Portugal til et av verdens rikeste og mektigste land.

Tyvenes marked – i Campo de Santa Clara hver tirsdag og lørdag – er kanskje ikke så veldig egnet for å finne de gode kjøpene, men atmosfæren her er ubetalelig. Mye juggel, men utkikk etter gullet blant gråsteinen.

For par

Clube de Fado er en strålende introduksjon til den portugisiske ”bluesen”, et sted med mye sjarm og god mat. A Baiuca er knapt større enn et kott, men sjarmfaktoren er betydelig. Rødrutete duker, stearinlys og fado – det kan ikke slå feil.

For barn

Lisboa arrangerte Expo ’98, og på området der mesteparten av arrangementet foregikk er det flere attraksjoner for hele familien, ikke minst et akvarium (Oceanarium). Det er også relativt kort vei den lille badebyen Cascais, der strendene er fine.

estoril

 

Styr unna!

For all del, ikke kjør bil. Det er helt håpløst, både på grunn av den drepende trafikken og det faktum at det er omtrent umulig å oppdrive parkeringsplasser.

 

Forfatter Karsten Alnæs om Lisboa: Ta trikken!

– Jeg vil kanskje særlig trekke frem det multikulturelle ved Lisboa, som har sammenheng med kolonitiden og Portugals betydning i verdenshistorien, sier Karsten Alnæs, som har skrevet bok om byen.

– Skal jeg nevne én ting du bør gjøre der er det å kjøre trikk. Kanskje særlig nr. 28, som tar deg gjennom byen opp til flere av de ni høydene. Noen steder gir den en fenomenal utsikt over bydelen Alfama og elven Tejo.

Får användas fritt i norden. Lissabon

Alnæs fremhever også de små fado-klubbene, og den egenartete restauranten Casa Alentejo.

– Maten der fra innlands-distriktet Alentejo er strålende, og innvendig er stedet dekorert med de karakteristiske flisene – azujelos – som gjør den til en av mine absolutte favoritter, sier forfatteren.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med VG Partnerstudio.

Har du vært i Lisboa?