Oppdag Spania på nytt

Dette er oversikten du trenger for å sikre deg den perfekte Spania-ferien – uansett om du har besøkt feriefavoritten flere ganger tidligere eller ikke.

Spania er nordmenns ultimate ferieland. I flere tiår har bleke nordboere kunnet sole seg på vakre, hvite strender med asurblått hav som utsikt. En av dem som har feriert der regelmessig i flere år, er Vings reiserådgiver Annette Konow.

Første stopp: Palma

– Jeg har vært i Spania jevnlig helt siden 1973, og favoritten er utvilsomt Palma. Byen har en helt spesiell puls og en atmosfære som lokker meg tilbake gang etter gang, forteller Annette entusiastisk.

I avenyen Passeig des Born er det alltid livlig, og i havnen dupper seilbåtene. Like ved troner den middelalderske katedralen Le Seu over byen med sine spissbuer og gotiske tårn. Katedralen er en gjenganger på topplistene over Palmas severdigheter.

Er du en erfaren Mallorca-farer kjenner du garantert til både havnen og katedralen allerede. Ifølge Annette er det likevel fortsatt flust av skjulte perler på øya.

PALMA-ELSKER: Annette Konow har ikke lenger oversikt over hvor mange ganger hun har vært i Palma.

– Min favorittrestaurant er La Boveda i gaten Carrer de la Boteria. Mer genuin tapas og atmosfære finner du ikke. Bordene er gamle eiketønner og vinutvalget er fabelaktig. Det er alltid fullt, så glem for all del ikke å reservere bord, oppfordrer reiserådgiveren.

LES OGSÅ: Maten du må prøve i Palma

Cala San Vicente i nordvest er et av øyas aller minste og fredeligste feriesteder. Det er bygget opp rundt de små strendene i en av fjellkjeden Tramuntanas dalganger, men er fremdeles ikke ordentlig markert på turistkartet.

Konow mener hele vestkysten er et must, og anbefaler å leie en bil for å se og oppleve mer enn sol og strender.

– Den bohemske kunstnerbyen Deià er blant stedene som bør oppleves. Landsbyen ligger på en åskam over havet, der de sandfargede husene klamrer seg til fjellsidene. Mange av innbyggerne er kunstnere og forfattere fra hele verden.

Alcudia – Mallorcas strandparadis

På den andre siden av øya slår dovne brenninger mot kritthvit sand. Alcudia er Mallorcas strandparadis – og barnefamilienes favoritt.

– Ingenting slår stranden i Alcudia. Lys, finkornet og langgrunn, sier Sven-Arne Strømsvåg som er HR-ansvarlig i Ving.

Han har vært på Mallorca et titall ganger, de siste årene også med datteren Aurora og resten av familien. Den spanske ferieøya er et av hans favorittreisemål.

– Mallorca har alt. Sol, bad, god mat og shoppingmuligheter, og det passer for alle aldre. Hvis du først er i Alcudia må du ikke gå glipp av den herlige bistroen Bistro del Jardin, sier han og legger til:

– Den ligger rett ved Carretera d’Artá, ikke langt fra stranden, og byr på mer autentisk mat enn mange av de typiske turistrestaurantene. Grillet blekksprut, biff tartar og hvitløksreker er bare noe av det som står på menyen, i tillegg til barnevennlige alternativer, tipser Strømsvåg.

FAMILIEKOS: Sven-Arne Strømsvåg sammen med datteren Aurora på Mallorca.


x

Ikke gå glipp av dette:

• Mallorca er kjent for grottene sine, og på sea caving svømmer du inn i labyrintiske grotter, som Cova des Coloms ved Cala Mesquida i nordøst, og deretter utforsker du dem til fots.

• Visste du at du også kan oppleve Mallorca fra fugleperspektiv i en varmluftsballong? Utsikten er helt spektakulær, og har du flaks med været kan du se hele Mallorca og naboøyene. Det finnes arrangører i blant annet Cala Millor og Cala Ratjada.

• Med en undervannsscooter styrer du propellene med et lite ror, og du kan puste som vanlig i en transparent kuppel. Du finner arrangører i blant annet Port D’Andratx. Søk på «Bond Safari Mallorca» på YouTube.

 

Andre stopp: Gran Canaria

Vi forflytter oss drøye 210 mil lenger sør til en annen spansk feriefavoritt – Gran Canaria.

– Her finner du alt du trenger, enten du ønsker storbypuls i Las Palmas, romantiske avkroker eller barnevennlige hotell. Og det er ingen grunn til å vente på vinteren før du reiser. I tillegg til færre turister på sommerstid, samt bedre plass på strendene, så er det deilig å slippe hetebølgene som ofte preger Middelhavet i juli og august, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

Har du sett denne? Gjestenes favoritthotell på Gran Canaria

Hun har tilbragt mange ferier både sommer og vinter på den populære øya, og synes alltid det er praktisk å leie bil i løpet av ferien.

– Da kan du enkelt spise lunsj i Puerto de Mogán den ene dagen og gå på markedet i Las Palmas den neste, tipser hun.

LES OGSÅ: Les mer om Ocean Beach Club på Gran Canaria

For barnefamilier anbefaler hun den halvmåneformede Amadoresstranden.

– Her er det ren, gyllen sand og asurblått hav, og det er aldri lang vei til hverken iskrem, pizza eller oppblåsbare strandleker. Samtidig mener jeg den tre kilometer lange Las Canteras-stranden i hovedstaden Las Palmas definitivt er øyas beste! Her er også stemningen mer spansk og genuin enn på sørsiden av øya, mener informasjonssjefen.

Har du lest denne? Dette kan du oppleve i Las Palmas

Puerto de Mogán

Reiser du for å dyrke kjærligheten, er romantiske Puerto de Mogán midt i blinken, mener ekspertene. Har du sansen for det gode liv i eksklusive omgivelser, så stiller hotellstandarden i Maspalomas i særklasse, mener Larsen-Vonstett.

– Hvis dere vil skjemme dere bort anbefaler jeg parmassasje på det jeg tror må være øyas beste spa, Bohemia Suites & Spa i Playa del Inglés. Dette thaispaet er det beste jeg har besøkt utenfor Thailand. Du trenger ikke å være gjest på hotellet for bestille behandlinger der.

LES OGSÅ: Syv tips til gratis opplevelser på Gran Canaria

X

Muskeljubel i fjellene

Den spreke svensken Björn Westin. Han er driver av Rocky Adventur, og kom først til øya for å surfe, men falt så pladask for de gamle pilegrimsledene i fjellene. I dag lever han av vandringsturismen.

– Jeg elsker Gran Canaria! Hvor ellers får man sol hele året, et spektakulært landskap og fantastisk, kortreist mat? Stiene er folketomme, sier han begeistret, og viser mer enn gjerne vei til sin favorittlandsby Tejeda i fjellene. Kommer du hit rett etter jul, står hele dalen i fiolett mandelblomstring. Husk bare å pakke gode sko.

Ikke gå glipp av dette på Gran Canaria:

• Et besøk på den lille og nesten ukjente stranden Playa Santa Agueda, mellom Arguineguin og Maspalomas på Gran Canaria. Spis fiskelunsj på Bar El Boya, en svært populær restaurant blant lokalbefolkningen.

• Solnedgangen i Maspalomas-ørkenen på Gran Canaria. Ta med et teppe å sitte på og noe godt å fylle glassene med.

• Mercadodel Puerto like ved Las Canteras-stranden i Las Palmas. Her finner du mange ulike tapasbarer, og spesielt fra torsdag til søndag er det et yrende liv av lokale og turister her.

 

Costa Blanca – sol, surfing og strandliv

De gamle klassikerne langs østkysten er absolutt et spennende alternativ til en spansk øyferie. Her ligger feriestedene på rekke og rad, fra Costa Brava og Costa Dorada i nord til Costa Blanca og Costa del Sol i sør.

– Det er fantastisk å reise hit med små barn, de lokale er varme og familiekjære og barna kan være med overalt. Ingvild Follestad

Hun har funnet sin ferieidyll i Costa Blanca, med samboeren og datteren Lucie på to år. I løpet av de siste årene har hun besøkt området seks-syv ganger, og begynner å bli godt kjent. Og den spanske livsstilen hvor man spiser lange lunsjer og tar en siesta på ettermiddagen er lett å bli glad i, forteller hun.

Har du lest denne? Hit bør du reise i 2017

– Det beste med å være her er å ha masse tid sammen og finne på morsomme aktiviteter. Når Lucie sover går vi lange trilleturer langs strandpromenaden, surfer, svømmer eller slapper av med bok i solen. Livet her er rett og slett bare herlig, sier Ingvild.

LES OGSÅ: Solreise til Albir

Costa Blanca har noen av Spanias beste strender som strekker seg kilometervis med hvit, finkornet sand. Du finner alt fra langgrunne og barnevennlige sandstrender til vindblåste, surfevennlige strender og bortgjemte klippestrender.

Smakfulle Alicante

Storbylivet i Alicante er en fin avveksling til strandlivet på Costa Blanca, tipser Ingvild.

– Det er masse å finne på og du kan også finne helt fantastiske restauranter her, forteller hun.

Hennes favoritter er Liberty Kitchen, der du får lokalprodusert mat, og Bodhi Green som serverer sunn og frisk vegetarmat.

– Et restaurantbesøk her er en helt annen opplevelse enn i Norge. Har du med deg barn får du ekstra mye oppmerksomhet og du rekker ikke en gang å sette deg ned før servitøren har funnet frem barnestol og tegnesaker.

EVENTYRLIG FAMILIE: For å se mest mulig i løpet av ferien er leiebil et godt alternativ. Ingvild anbefaler et besøk i fargerike Villajoyosa, omtrent en mil sør for Benidorm.

Når du først er i Alicante bør du også sette av litt tid til shopping. På Avenida de Maisonnave finner du kjente kjedebutikker som Zara, Mango og kjøpesenteret Corte Inglés.

Byen har også hyggelige gågater og bortgjemte smug der du finner små kunstgallerier og spesialbutikker.

Har du lest denne? Kule storbyer med strender

– Adnan har funnet sin egen lokale barberer der han klipper håret hver gang vi er her. Selv drar jeg gjerne innom Toni & Guy, de er veldig flinke og prisen er en helt annen enn i Norge, sier Ingvild.

Familien på tre legger ofte ut på tur. Langs kysten av Costa Blanca er det mange koselige landsbyer med herlige strender som er perfekte for et dagsbesøk.

LES OGSÅ: Vakre Benidorm

– Du er nødt til å besøke Villajoyosa, sier Ingvild. Den lille fiskerlandsbyen ser nærmest ut som en kardemommeby med smale hus i blått, rosa og gult langs den palmekantede stranden.