På tur til solrike Kypros

Kypros er fødestedet til kjærlighetsgudinnen Afrodite og hun har velsignet øya med 340 soldager i året. Dette er nok en av grunnene til at øya er så populær blant nordmenn. Og sola fikk vi nyte godt av når vi reiste på studietur til Kypros i april, selv om det var tidlig i sesongen.

Skrevet av Christine Vevatne. Hun jobber som feriekonsulent i Vings butikk i Bergen.

Vi var seks damer fra Ving som reiste på studietur for å bli bedre kjent med Kypros og se på noen av hotellene vi har på øya.

Det spesielle med Kypros er at øya er delt i to. En gresk og en tyrkisk del. Grensen går i gjennom hovedstaden Nicosia. Statsmuren er fem kilometer lang og består av 11 bastioner som er over 500 år gamle. Nicosia eller Lefkosia, som innbyggerne selv kaller byen, er vakker og preget av ulike tidsepoker, spesielt fra den venetianske tiden, som gjenspeiler seg i italiensk arkitektur. Dette er en by som er vel verdt å besøke. Vi tilbyr utflukter dit for våre gjester.

På Kypros finnes det historie over alt. Dette er residensen til Erkebiskop (nasjonal leder og politiker) og tidligere kypriotisk president, Makarios. Det er mulig å se skuddhull i bygningen fra et kupp mot presidenten i 1974.

På Kypros finnes det historie over alt. Dette er residensen til Erkebiskop (nasjonal leder og politiker) og tidligere kypriotisk president, Makarios. Det er mulig å se skuddhull i bygningen fra et kupp mot presidenten i 1974.

Her finnes det mye historie å sette seg inn! Husk å ta med deg pass dersom du ønsker å besøke den tyrkiske siden av byen! Jeg ble på den greske siden den dagen vi besøkte Nicosia. Jeg gikk i den gamle delen av byen med små trange gater, store blomstrende bougavillaer og mange små koselige kafeer og restauranter. Jeg fikk også gleden av å nyte en deilig lunsj med flotte kollegaer på en av de koselige uterestaurantene der. Mye god gresk-kypriotisk mat og den kypriotiske vinen synes jeg er bedre enn den greske.

En flott Bouganvilla sto i full blomst i Nicosia :)

En flott Bouganvilla sto i full blomst i Nicosia.

Våre gjester bor på Kypros sin sydkyst, enten i Ayia Napa eller Protaras. Jeg fikk vite at engelskmennene døpte om Protaras til Fig Tree Bay, siden de hadde problemer med å uttale Protaras. Så stedet går under begge navnene. Dette er en liten badeby som har akkurat det utvalget du trenger for en rolig og avslappende ferie. En fin strandpromenade som er tre kilometer lang går langs havet og er fin å spasere på både på dagtid og kveldstid. Sentrum består av en gate med godt utvalg av butikker og restauranter på begge sider.

Vi bodde i Ayia Napa like utenfor sentrum, men i gangavstand til det meste og litt roligere beliggenhet enn i selve sentrum. I Ayia Napa finnes et godt utvalg av «alt». Stedet er gjerne kjent som ungdommenes paradis i høysesongen, men her finnes også rolige gater, spesielt om du går mot vest eller mot øst av sentrum.

De fineste strendene i Ayia Napa består av tre bukter, Nissi Beach på østsiden og rundt 10 minutter gangavstand der i fra finner du Sandy Bay. Lengst øst finner du den største, Grecian Beach. Fine sandstrender alle tre.  En dag etter lunsj gikk vi fra den ene enden av Ayia Napa, ved Nissi Beach i vest til Grecian Beach i øst. En fin spasertur som anbefales, kanskje med et lite lunsjstopp underveis? Her er det krystallklart vann med nydelige turkise farger! Kypros har jo blitt kåret for å ha det beste badevannet i Europa. Enda en grunn for å ta seg en tur dit!

Den populære Nissi Beach.

Den populære stranden Nissi Beach.

Noen har kanskje spørsmål vedrørende den økonomiske situasjonen på øya. Det har stått mye om dette i media den siste tiden, men når vi var der merket vi lite eller ingenting til dette. Vi tok ut penger fra minibank uten problemer og betaling med kredittkort fungerte også fint. Vær derimot obs på at taxiene ikke tar kortbetaling, kun kontanter. Turismen er svært viktig for Kypros, og de gjør så langt de kan alt for at turistene ikke skal bli berørt.