Paris, dag 1: Bonjour!

Hva skal man si? Der folk sier at New York føles som å være med i en film, kan man vel si at Paris føles som å være del av et maleri.

Etter oppfordring på facebook fra Linn Mari Haugesten så jeg filmen Midnight in Paris kvelden før avreise. Selv om jeg kanskje ikke helt falt for filmen i sin helhet, så skal jeg gi den rett i måten den idoliserer Paris på. Det er noe med atmosfæren som gjør at man får lyst til å kaste seg ned på første og beste kafé og bare skrive om det man ser rundt seg. Det høres kanskje ut som et slitt refreng, men sann mine ord at man kan bli poetisk av mindre.

Et øyeblikk jeg virkelig har begynt å elske er første gangen man ankommer en storby. Etter en lang og travel dag med fly, buss, tog, knuffing, koffertsleping og forvirret kartfomling, er det noe rent magisk over det å stikke snuten opp fra undergrunnsbanen og ta et skikkelig magedrag av nye inntrykk. Det er som om sansene er i høyspenn! Man innser raskt at alle storbyer har sin helt særegne atmosfære. Det er blandingen av lukter, lyder, arkitektur og alt som utgjør den helt unike cocktailen som er byens særpreg.

Men Paris altså… Det første man tenker når man sprader rundt i Paris’ gater, er at Paris alltid var ment som en verdensmetropol. Grandiose bygninger og overdådige parker kjemper om oppmerksomheten, gatene syder av stolthet og hele byen er et eneste stort overflødighetshorn av kulturhistoriske skatter. Du kan se det i blikket til pariserne, de bærer en stolthet som får dem til å virke nærmest arrogante. Hmm, kanskje er ikke franskmenn arrogante slik alle skal ha det til, men bare kjempestolte?

Jeg må ærlig innrømme at få ting er morsommere enn når hva man trodde var overdrevne klisjeer viser seg å være sanne. Etter bare få timer i Paris hadde jeg allerede opplevd stressede kelnere som flyr mellom bordene, fjonge frøkner som spiser lunsj med hunden sin og oser av parfyme, urbane hipstere med tredagers-skjegg, stripete t-skjorte og sko uten sokker i. Det er slitne scootere som freser forbi, fortauskafeer der forelskede par drukner i hverandres øyne mens eldre herremenn sitter i en krok og debatterer. Det er vin til lunsj og ballspill i parken. Det er baguetter under armen og lua på snei. Det er Paris!

Vedlagt ligger et lite knippe bilder fra vår første dag i Paris. Den bebrillede herremannen som i all hovedsak representeres av sin måne, er den nye franske presidenten François Hollande! Vi snublet helt tilfeldig forbi kontoret hans da han kom kjørende. Foruten dette så jeg også en gammel dame som gikk regelrett på snørra og en vaskekte albino.

Au revoir!

 • Bente

  Fint innlegg, men du bør kanskje revurdere tittelen, sjekk i ordboka hva le pete (peter) egentlig betyr på fransk…:-)

  • Hei Bente,
   Har ikke klart å oppdrive en ordbok der dette står skrevet. Hva betyr det egentlig? Liten vannbøffel? Grønn stol? Spent.

   • Katrine

    Peter à Paris!
    Le Pete? Jeg forstår at Bente sitt språkøre smertet litt av overskriften, hehe. Slikt går på ‘auto’ for enkelte, så hennes lille påminnelse er helt grei.

    Fin beskrivelse, og man får faktisk veldig lyst til å dra på tur!

    Btw. Jeg erindrer din reisefortelling fra Egypt noe tidligere, og hvor du var innlosjert i Grand Makadi, tror jeg det var? Poenget er at vi gjerne ønsker å dra dit til høsten, og i den anledning er det kun aktuelt å bestille et rom med det du beskrev som swim-out? Altså, som turist til Egypt for 5 gang så vil vi ha noe mer enn bare et rom med balkong. Hvordan kan slikt ordnes? Det ville vært aldeles supert!!

    • Hei Katrine,
     Takk det var hyggelig å høre at du kjenner det kribler i reiselysten 🙂

     Man kan dessverre ikke spesifikt bestille Swim Out på Grand Makadi gjennom Ving. Du kan jo kanskje gjøre en ordinær bestilling og deretter bare høre med hotellet om det er noen muligheter for å Swim Out hvis det står ledig. Var helt nydelig å traske rett ut i bassenget 😉

     God tur til Egypt da, håper dere stortrives på hotellet! Dykkemulighetene rett utenfor er helt fantastiske!!

 • Sissel

  Ååååå, fikk følelsen av å være i Paris da jeg leste innlegget ditt 🙂

 • Kjersti

  Kjempefine bilder! Gleder meg til fortsettelsen. Høres ut som om du har det supert så langt 🙂