Praktiske tips til Cuba-reisen

Skal du til annerledes-landet Cuba? Da bør du lese disse reisetipsene!

 

1. Pakk litt mer enn vanlig

“Det jeg har glemt nå, det kjøper jeg bare der.” Kjenner du deg igjen? Vel, hvis du er på vei til Cuba bør du sørge for å ha med deg det du trenger i kofferten, og kanskje litt til. På grunn av USAs strenge handelsembargo er utvalget av varer på Cuba rimelig begrenset, og det kan være vanskelig å finne ting vi tar som en selvfølge her hjemme – som smertestillende, tannkrem, bleier, barnemat og tyggis.

Forslag til reiseapotek: 

  • Myggmiddel
  • Plaster
  • Saks/pinsett
  • Pyrisept
  • Mageregulerende middel
  • Febernedsettende tabletter
  • Flaske med desinfiserende middel eller våtservietter
  • Allergimedisiner
  • Tannkrem
  • Solkrem

Det er tomt i hyllene i mange av Cubas kolonialbutikker. Foto: L. Kongerud

2. Ta med Visa-kort

Visa er det eneste kortet som fungerer i minibankene på Cuba. Husk å ta med passet ditt hvis du skal ta ut penger i banken.

LES OGSÅ: På Cuba med Dag Hoel 

 

3. Frisk opp spansken, eller ta med en lommeparlør

Det er ikke uvanlig at cubanerne hverken forstår eller snakker engelsk, så en liten lommeparlør med de vanligste og viktigste spanske ordene kan komme godt med. Særlig hvis du beveger deg utenfor turistområdene.

Du får garantert bestilt en mojito på La Bodegita del Medio selv om spansken er rusten, men mange andre steder lønner det seg med en lommeparlør. Foto: L. Kongerud

4. Senk tempoet

Skandinavisk effektivitet er nettopp dét – skandinavisk. På Cuba lønner det seg å ha god tid, for som så mange andre steder i verden tar cubanerne den tiden de trenger. Det har liten hensikt å stresse rundt og la dårlig tid ødelegge ferien. Internett er heller ikke så tilgjengelig som hjemme, så sjekk Facebook før du drar og slapp av i solen i stedet.

Vær forberedt på at ting tar tid på Cuba. Foto: L. Kongerud

5. Glem Facebook

3G, 4G eller WiFi? Internett er nærmest ikke-eksisterende på Cuba. Noen hotell tilbyr WiFi, men det er gjerne dyrt, ustabilt og med tidsbegrensing. Eller som når vi var der: utsolgt. “Nada mas Internet today.”

LES OGSÅ: Unike hotell på Cuba

 

6. Lei en bil – med sjåfør

Cuba er et utrolig spennnede land, og hvis du har tid bør du utforske mer enn bare Havanna og strandstedene. Det lønner seg å leie bil med en sjåfør, for veiene dårlig skilting og lite vedlikehold, og tilgang til bensin er i beste fall uberegnelig. Behersker du litt spansk blir kanskje sjåføren som en turguide. Prisen er ofte også gunstigere enn de uforholdsmessig dyre leiebilene i landet.

Unngå leiebil på Cuba, lei heller en bil med sjåfør. Foto: L. Kongerud

7. Ta buss

Se Che Guevaras mausoleum i Santa Clara, UNESCO-byen Trinidad, pastellfargede Cienfuegos, eller kanskje du har lyst til å se cuba-krokodiller i sumpområdene på Zapata-halvøya? Hvis du vil reise rundt på egen hånd har busselskapet Viazul ruter over hele Cuba – og bussene har aircondition. Bestill i god tid for å være garantert plass om bord.

Hopp om bord på en buss og få med deg den sjarmerende byen Trinidad når du er på Cuba. Foto: L. Kongerud