Reiseeksperten: Fotturer på Tenerife med Emma Arthur

reiseeksperten-tfs-550x275

Emma Arthur er forfatter, turleder for Stavanger Turistforening og pedagog ved Universitetet i Stavanger. Hun har sammen med Pål H. Gjerden skrevet fotturguider for bl.a. Tenerife, Gran Canaria, Mallorca, Madeira og den franske riviera. Hun har siden 1991 vært på utallige reiser til Tenerife, først og fremst for å vandre i den fantastiske naturen. Her kan du lese hennes tips til fem unike fotturer.

Mitt favorittsted på Tenerife: Kraterlandskapet Las Cañadas del Teide på over 2000 meters høyde, den mest utenomjordiske plass i Europa. En fottur her er det nærmeste man kan komme en vandring på planeten Mars.

1. En tur på vulkanen Teide

Dette er den tøffeste turen på Tenerife, men også en vandring i verdensklasse. Hvis du begynner å gå før solen står opp vil stjernehimmelen som omgir deg gi deg assosiasjoner til å være ombord i et romskip på vei til fjerne planeter. Fra taket av Tenerife, på den sovende vulkanen Teide, kan du få med deg soloppgangen fra 3718 meters høyde. Her vil du oppleve en utsikt over det 70 meter brede krateret som ikke lar seg beskrive med ord. Området på toppen av Teide er en nasjonalpark, og er oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv.

2. Fra Santa Ursula til Puerto de la Cruz

Ta bussen fra Puerto de la Cruz til Santa Ursula, og opplev noen av nordkystens absolutte høydepunkter på veien tilbake. Gamle, steinsatte ferdselsveier som nærmest faller ut over stupbratte klippevegger avløses av lette strekk høyt over sorte lavastrender. Ta et bad (hvis du tør!) på Playa Bollullo med sin svarte sand, og stikk innom restauranten nær klippekanten. Her er det ikke Michelin-stjerner som gjelder, men ekte kanarisk kost.

3. Chirche

Ta en taxi fra Guia de Isora i sørvest til Mirador de Chirche langt oppe i åsene. Slapp av på terrassen til restauranten med vid utsikt til hav, skog og vulkaner. Og når du er klar går fotturen nedover gjennom Chirche og det landlige og ekte Tenerife, der det før var et slit å livberge seg. Chirche er en sjarmerende landsby i en stupbratt bakke der bygningene nærmest er stablet på toppen av hverandre.

4. Fra Punta del Hidalgo til Afur

Anaga-halvøya lengst i øst er den mest isolerte delen av Tenerife. Start turen fra havnivå ved Punta del Hidalgo og forlat sivilisasjonen. På veien til Afur går du gjennom dype raviner og frodig laurbærskog, og du vil se en og annen uberørt landsby som klamrer seg til toppen av en spiss åsrygg. Smale åkerterrasser som fortsatt dyrkes slik de har blitt dyrket i mange hundre år tar etter hvert over i landskapet. Bortsett fra noen enslige vandrere er det ikke mange turister å se på denne turen.

5. Teno – Tenerifes ytterkant

I Teno finner du den velkjente og pittoreske landsbyen Masca, og her kan du gå på fottur nedover den dramatiske kløften med samme navn, som munner ut i havet. Denne turen er flott, men hvis du søker deg vekk fra turistmassen foreslår jeg at du reiser videre til Teno Alto. Husklyngen, baren og kirken man kan søke tilflukt i når naturkreftene herjer er det eneste som tyder på sivilisasjon midt i et ellers øde heilandskap.

Fortsett til fots over de vide, treløse viddene. Følg geitetråkkene ned over smale fjellhyller til Buenavista del Norte i nord. Dette er et levende tettsted som masseturismen aldri har nådd fram til.

 

 • ingrid

  Er de lange tur? Er det mye “klatring” eller kan du gå med vanlig hjerte slag? Må en med andre ord være topptrent for å kunne igjenomføre dem?

  • lenkongerud

   Hei! Det er forskjell på de ulike turene som beskrives – for eksempel er turen opp til toppen av Teide mer fysisk utfordrende enn de andre. Du trenger ikke å være topptrent for å gjennomføre turene, men litt høyere puls enn vanlig må du nok regne med. 🙂

 • øyvind berntsen

  Jeg blir myk i hjertet , det er slik det er !! Så kan jeg legge til , når du har lyst til å bare slappe av , bade , sole !! La Teresita , badestranden nord for Santa Cruz , ved landsbyen San Andres ,,verdens fineste strand (nesten da ) ..Og trives du , gå opp i gaten til (Jernia ) Ferreteria . har du en leilighet for noen
  dager ? La Mama , Carmen Rosa Morales har nok det !! Og så kan du innta en fiskemiddag i en av resturantene ( fiskerlandsby må vite) Og når du er på den kanten av øya , ta inn på et hotel for noen dager i Santa Cruz , det er en flott moderne by , så kan du ta trikken (nemlig) til gml. byen San Cristobal de Laguna ..Gå innom turistsenteret : 1 time guiding !! Alt dette kan for meste , nåes med buss ! kjøp BONO kort !! Hovedterminalen er i SantaCruz , en i Las Americas og Puerto de la Cruz .. Ja , dette ble ren reklame dette , ha ha .. Og enda mer : I Guia de Isora er det et lite pensjonat ! Utgangspunkt !!! Onsdag og søndag er det “ut på tur” !!! Ved bussholdeplassen (ende) ligger “Halvorsens Conditori”
  GOD TUR
  Øyvind

  • Lén Kongerud

   Hei Øyvind. Så fint at du likte dette innlegget. Og takk for at du deler dine tips med oss! 🙂