Fotturer på Tenerife – Emma Arthurs tips

reiseeksperten-tfs-550x275

Emma Arthur er forfatter, turleder for Stavanger Turistforening og pedagog ved Universitetet i Stavanger. Hun har sammen med Pål H. Gjerden skrevet fotturguider for bl.a. Tenerife, Gran Canaria, Mallorca, Madeira og den franske riviera. Hun har siden 1991 vært på utallige reiser til Tenerife, først og fremst for å vandre i den fantastiske naturen. Her kan du lese hennes tips til fem unike fotturer.

Mitt favorittsted på Tenerife: Kraterlandskapet Las Cañadas del Teide på over 2000 meters høyde, den mest utenomjordiske plass i Europa. En fottur her er det nærmeste man kan komme en vandring på planeten Mars.

1. En tur på vulkanen Teide

Dette er den tøffeste turen på Tenerife, men også en vandring i verdensklasse. Hvis du begynner å gå før solen står opp vil stjernehimmelen som omgir deg gi deg assosiasjoner til å være ombord i et romskip på vei til fjerne planeter. Fra taket av Tenerife, på den sovende vulkanen Teide, kan du få med deg soloppgangen fra 3718 meters høyde. Her vil du oppleve en utsikt over det 70 meter brede krateret som ikke lar seg beskrive med ord. Området på toppen av Teide er en nasjonalpark, og er oppført på UNESCOs liste over verdens naturarv.

2. Fra Santa Ursula til Puerto de la Cruz

Ta bussen fra Puerto de la Cruz til Santa Ursula, og opplev noen av nordkystens absolutte høydepunkter på veien tilbake. Gamle, steinsatte ferdselsveier som nærmest faller ut over stupbratte klippevegger avløses av lette strekk høyt over sorte lavastrender. Ta et bad (hvis du tør!) på Playa Bollullo med sin svarte sand, og stikk innom restauranten nær klippekanten. Her er det ikke Michelin-stjerner som gjelder, men ekte kanarisk kost.

3. Chirche

Ta en taxi fra Guia de Isora i sørvest til Mirador de Chirche langt oppe i åsene. Slapp av på terrassen til restauranten med vid utsikt til hav, skog og vulkaner. Og når du er klar går fotturen nedover gjennom Chirche og det landlige og ekte Tenerife, der det før var et slit å livberge seg. Chirche er en sjarmerende landsby i en stupbratt bakke der bygningene nærmest er stablet på toppen av hverandre.

4. Fra Punta del Hidalgo til Afur

Anaga-halvøya lengst i øst er den mest isolerte delen av Tenerife. Start turen fra havnivå ved Punta del Hidalgo og forlat sivilisasjonen. På veien til Afur går du gjennom dype raviner og frodig laurbærskog, og du vil se en og annen uberørt landsby som klamrer seg til toppen av en spiss åsrygg. Smale åkerterrasser som fortsatt dyrkes slik de har blitt dyrket i mange hundre år tar etter hvert over i landskapet. Bortsett fra noen enslige vandrere er det ikke mange turister å se på denne turen.

5. Teno – Tenerifes ytterkant

I Teno finner du den velkjente og pittoreske landsbyen Masca, og her kan du gå på fottur nedover den dramatiske kløften med samme navn, som munner ut i havet. Denne turen er flott, men hvis du søker deg vekk fra turistmassen foreslår jeg at du reiser videre til Teno Alto. Husklyngen, baren og kirken man kan søke tilflukt i når naturkreftene herjer er det eneste som tyder på sivilisasjon midt i et ellers øde heilandskap.

Fortsett til fots over de vide, treløse viddene. Følg geitetråkkene ned over smale fjellhyller til Buenavista del Norte i nord. Dette er et levende tettsted som masseturismen aldri har nådd fram til.