Reiseguru i januar: Linn Krogh Hansen

reiseguru_januar_2013

Navn: Linn Krogh Hansen
Alder: 43 år
Bor: Slemmestad

Hva er ditt favorittreisemål?
Å seile jorden rundt.

Hvor går reisen neste gang?
Burma, på seiltur i påsken.

Hvem reiser du helst med?
De/den som vil være med eller alene.

Når reiste du sist med Ving?
Kapp Verde fra Danmark 2006 eller Gambia i 2007.

Hva er ditt første reiseminne?
Ibiza i 1971. Da jeg var med mamma og pappa på ferie i utlandet for første gang og fant en oppblåsbar Nivea badeball på stranda, som jeg nektet å gi fra meg til eieren- en 4 år eldre dansk jente. Det endte med at jeg fikk låne ballen. Husker det så vidt den dag i dag, selv om jeg kun var 1,5 år da.

På hesteryggen i kongedømmet Leshoto i sørlige Afrika i 2007.

På hesteryggen i kongedømmet Leshoto i sørlige Afrika i 2007.

Hva er det rareste du har opplevd på ferie?
Da jeg bodde på Madagaskar i 6 måneder som antropologistudent i hovedfag opplevde jeg mye rart! Flere ganger erfarte jeg at barn ble redde når de så meg. Forklaringen var kombinasjonen av en gammel myte og nyhetsoppslag i lokale aviser om at ”hvite” kunne stjele organene til gassiske barn og ta det med seg hjem. Det siste har sitt utspring i organtransplantasjons-trafikken i enkelte land, som ble omtalt i gassiske aviser.

I tillegg har gasserne en forestilling/myte om en såkalt Pangalakata, ”hjertetyv”, en skapning som er halvt menneske og halvt hest. Denne stjeler hjertene (selve organet) til gassiske barn som går alene, spesielt om kvelden. Hvordan dette foregår i praksis var det imidlertid ingen som kunne svare meg på.

Barn som leker i strandkanten i Madagaskar.

Barn som leker i strandkanten i Madagaskar.

Som en del av hovedoppgaven besøkte jeg flere såkalte klarsynte, som kunne forteller meg i detaljer om ting hjemme, som de ikke hadde noen grunn til å vite om. Jeg er hverken spesielt overtroisk eller veldig praktiserende kristen, men etter å ha hengt sammen med gasserne alene og bodd i en stråhytte sammen med de lokale er jeg vel blitt litt mer åpen for at det er noen mer mellom himmel og jord enn jeg var før. Var også med på flere djevelutdrivelser, som jeg ennå ikke vet hva jeg skal tro om.

Det mest komiske jeg har opplevd, også det på Madagaskar, var å bli beskyldt av mine lokale venninner for å være forhekset av en av de lokale sjarmørene. En hyggelig fyr som absolutt ikke prøvde seg på noe eller visa versa, men som de andre var litt sjalu på at jeg hadde kontakt med.

Hva er ditt beste ferieminne?
Tja, det er vanskelig. Noen av høydepunktene er: Zanzibar 1993 som ulandstudent hvor vi var åtte som dro ned og feiret jul på standen før de andre kom etter jul. Feltarbeidet på Madagaskar i 1996/97, da jeg bodde i en stråhytte sammen med lokale fiskere, samt tilbakereisen i 2005. Seychellene 2006 på seiltur, New Zealand 1999/2000, hvor jeg bodde og jobbet som vannsportinstruktør, Jalta i forbindelse med veteran-EM i svømming i 2011, og regattaseiling i Hellas 2012 sammen med venninner, hvor jeg var skipper for første gang.

Her er jeg skipper på jentebåt i Blue Cup i Hellas.

Her er jeg skipper på jentebåt i Blue Cup i Hellas.

Har du lært noe av reisene dine?
At man ikke skal ta noe for gitt, og være åpen for at etablerte ideer og holdepunkter brått kan endres i møte med det nye og ukjente. At vi har det utrolig godt her i Norge, og at det vi ser på som god moral er et luksusprivilegium basert på at man selv har dekket alle primærbehov. Eksempelvis var det å være mellomperson mellom pedofile turister og mødre som solgte døtrene sine på Madagaskar en utfordring, men når man fikk vite at mødrene hadde opplevd akkurat det samme satte det ting litt i perspektiv. Litt vanskelig og ikke ha noen å snakke med om dette hjemme, som hadde sett og opplevd slike situasjoner, og som ikke automatisk ”alle mødre” som kunne gjør noe sånt.

Hvorfor reiser du?
Jeg er nysgjerrig, rastløs og søkende. Synes det er spennende å se nye plasser utenom allfarvei, og utrolig lærerikt å møte mennesker med andre verdier og livssyn enn jeg har selv. Jeg synes også det er veldig hyggelig å reise til typiske A4-steder hvis man reiser sammen med de rette menneskene!

Sydhavsdrømmen på Seychellene.

Sydhavsdrømmen på Seychellene.

Hva er ditt beste reisetips?
Ikke nøl med å reise alene hvis du ikke får med deg noen av dem du ønsker. Jeg har reist på uspesifisert alene flere ganger, og er man litt ”rund” går det som regel bra. Ikke hiss deg opp over små bagateller som du uansett ikke kan endre, og stol på magefølelsen hvis du er i tvil om noe. Husk også at de aller fleste mennesker her på jorda er greie og imøtekommende, hvis du selv viser respekt og er imøtekommende. Lær deg noen ord på det lokale språket, – det bryter den første barrieren og viser at du er interessert, selv om du ikke kan holde en samtale.

Praktiske tips: Ha alltid en 100 dollar/Euro-seddel i kontanter som backup. Selv fikk jeg bruk for en norsk tusenlapp da jeg mistet flyet mitt fra Miami til Toronto i 1993 på grunn av at flyforbindelsen min fra Caracas til Miami var forsinket, og alle minibankene var nede i Miami på grunn av feil!.

Hva reiser du aldri uten?
Lipsyl og kamera.

Hvilket sted drømmer du om å besøke?
Bhutan, Sentral-Asia, Ny-Caledonia, Færøyene, Azorene og ja..… De fleste andre steder jeg ikke har vært før eller hvor jeg kan lære noe nytt.

 • vigdis

  hei eli mette!
  jeg skulle gjerne ha kommet i kontakt med deg via mail, men finner ikke mailadressen din. hadde du hatt mulighet til å sende meg den til vigdisjarness at hotmail.com, slik at jeg kunne sendt deg en mail?
  vennlig hilsen vigdis reisæter

  • Eli Mette Sætre

   Hei Vigdis. Ja, jeg sender deg en mail. Hilsen Eli Mette.

  • Linn Krogh Hansen

   Hei! Dette var rimelig sent svar.. 😉 Men så det ikke før nå.) Min maiadresse er linnhansen6@gmail.com