Shopping i Mexico

Shopping i Mexico – hengekøyer, tequila og chiligodteri

Det finnes en mengde varer som er verdt å shoppe med seg hjem fra Mexico-ferien – hengekøyer, tequila, sigarer, glass, keramikk, sølv, tinn, klær og håndverk av alle slag.

Mexico har en lang og rik tradisjon hva gjelder kunsthåndverk og typisk for Yucatán er hengekøyer. Her lages verdens beste og mest holdbare hengekøyer i alle størrelser, fra én-mannskøyer til familiekøyer. Gode hengekøyekjøp gjør du også ved Merida eller i de små landsbyene utenfor, der hengekøyene kommer fra. Om du vil shoppe en ekte hengekøye laget på ekte Maya-vis, må du ut i de små landsbyene. Disse hengekøyene er laget av et plantemateriale i stedet for bomull.

ASMXCUN1540

I Playa del Carmen finner du håndverk fra alle landets hjørner og til og med fra Guatemala. Prisene varierer like mye som variasjonen av varer.

På gågaten 5th Avenue og sidegatene rundt finner du mange fine og rimelige butikker. I kreativt dekorerte lokaler selges alt fra håndblåste glass med blå kant til håndmalte drager og turistsuvenirer. Her finner du utmerket håndarbeid i keramikk, tre og sølv, spennende innredningsdetaljer og originale ting laget av skatter funnet på stranden, for eksempel kalebass-lamper.

Det selges også broderte eller vevde klesdrakter fra ulike regioner. Panamáhatter, guayaberaskjorter for menn fra Merida, og huipil – mayakvinners klesdrakt, er artige kjøp.

MECAB97_2

Pruting:
De fleste butikker har faste priser og gir i blant grupperabatt, men i mindre lokaler kan du ofte prute ned prisen med 20- 30%, gjerne også mer om du mestrer kunsten å prute. I Playa del Carmen og Cancun bør du prute på varer det ikke står pris på.

Tequila og sigarer
Tequila finner du på supermarkeder og det kan være lurt å satse på en añejo, dvs. en lagret tequila. Det finnes hundrevis av ulike typer og merker å velge mellom.

Sigarer fra  Cuba og det innenlandske merket Te-amo selges i dagligvare- og spesialbutikker. Kopier og etterligninger forekommer, så kontroller stempel og segl.

Sølv og tinn
Her brukes tinn til å lage bilderammer, lysestaker og matbrett. De er veldig populære blant meksikanerne og finnes i ulike design, mange moderne. Det selges et stort utvalg av håndlagde sølvsmykker fra Taxco, men se etter stempelet “925” og sammenlign priser. Også smykker i rav, halv-edle stener og lær går an å få kjøpt.

VSMXCUNPLC1042

Hvilke gaver kan du shoppe med hjem til barna?
I håndverksbutikker finner du ofte meksikanske, billige leker som ligner på leker vi brukte i Skandinavia for 50 år siden. F. eks “trompo” som er en snurrebass. Instrumenter som små gitarer, fløyter og maraccas er billige. Fine figurer i papirmache er morsomme å shoppe med med seg hjem. Du finner dem ofte formet som mobiler, papegøyer og klovner. Fargerike piñatas som fylles med godsaker er også en slager. De meksikanske barna elsker chilipulver, så en del av godteriet inneholder chili. Også ispinner, kjærligheter og tyggegummi kan ha det som “overraskelse”. Definitivt en gave som vil frembringe latter, engasjement og forundring hos de små.

  • Spennende og informativt blogginnlegg for en som har tenkt seg på ferie til Mexico! Fant mange nyttige opplysninger i innlegget ditt 🙂