Slik sparer du penger på cruise

spar

Cruiseferie trenger ikke å være dyrt, og gjør du smarte valg underveis kan du spare tusenlapper. Dette er ekspertenes beste tips for å unngå sprengt feriebudsjett.

 

→ Reis i lavsesong

Det første du må ta hensyn til for å holde kostnadene nede er når du velger å reise. Hvis du planlegger et cruise i høysesongen lønner det seg å bestille i god tid for å få turer til lave priser. Du kan imidlertid spare mye på å reise utenfor høysesong, særlig i Middelhavet.

–  Fra november til midten av mars kan du gjøre noen virkelig gode kjøp på cruise i Middelhavet, tipser Svein Erik Bjørheim, ansvarlig for cruise- og ruteflyreiser i Ving.

I Karibia er det ikke så stor forskjell på høysesong og lavsesong prismessig, men siden de fleste av cruisegjestene som regel er amerikanerne stiger prisene rundt amerikanske ferier og helligdager.

– De billigste periodene i Karibia er første del av desember og fra begynnelsen av januar til midten av februar, sier Bjørheim.

Tips! Velg et transatlantisk cruise det er ofte rimeligere fordi skipene skal forflyttes fra Karibia til Middelhavet og omvendt når sesongen er over.

LES OGSÅ: 7 gode grunner til å dra på cruise

mar_voy_bahamas_reverse-e1468415356374

SESONGTIPS: Husk at det er mange nasjonaliteter som drar på cruise og at lavsesong derfor ikke nødvendigvis tilsvarer lavsesongen på det norske feriemarkedet.

→ Bestill cruise og fly sammen

Når du skal bestille cruiseferien din har du to alternativer. Du kan enten bestille cruise og flybilletter samlet i en pakke, eller hver for seg. Hva som lønner seg kan variere.

– Selve cruiset sparer du ikke noe på å bestille separat, men du kan kanskje spare noen kroner på flybillettene, sier Bjørheim. Han understreker imidlertid at det ofte lønner seg – både økonomisk og praktisk – å gå for en cruisepakke med tanke på alt som er inkludert.

Og hva gjør du for eksempel hvis flyet er forsinket og du ikke rekker frem til skipet før avgang?

– Hvis du har bestilt cruise og flybilletter hver for seg er du pent nødt til å ordne opp i problemer som dette på egen hånd, og det kan bli ganske dyrt, forklarer Bjørheim.

Har du derimot bestilt en cruisepakke hos Ving er det lettere å få løst floken – da får du nye flybilletter og kan reise til cruiseskipets første stopp for å gå om bord der i stedet.

 

→ Bestill uspesifisert lugar

Uspesifiserte lugarer det billigste alternativet. Du kan bestille uspesifisert i alle kategorier: innvendig lugar, utvendig lugar og lugar med balkong.

Tips! Unn deg litt ekstra luksus på lugaren uten ekstra kostnad – på Royal Caribbean Cruise Lines‘ skip er roomservice inkludert i prisen (unntatt midt på natten).

costadeliziosa1051-e1468418092602

USPESIFISERT MED HAVUTSIKT: Du kan bestille uspesifiserte cruiselugarer i alle kategorier – også med balkong. Og lekker havutsikt.

→ Vurder drikkepakke

Hvis du bestiller en cruisepakke er ofte helpensjon om bord – altså frokost, lunsj og middag – inkludert i prisen, men drikke må du betale for. Alle rederiene tilbyr forskjellige drikkepakker i ulike prisklasser, men hvis du vil ha ubegrenset tilgang til alt, inkludert alkohol, må du regne med å betale flere tusen kroner. Som regel har du ikke lov til å ta med egen alkohol om bord.

– Hvis du skal på cruise i Karibia kan det lønne seg å kjøpe en drikkepakke på forhånd, for på disse turene er du mye om bord. I Middelhavet bruker du mer tid i land, og da er det ikke alltid det lønner seg med en drikkepakke, forklarer Bente Borvik, Senior Key Account Manager i Royal Caribbean Cruise Lines.

LES OGSÅ: Slik er det om bord på verdens største cruiseskip

 

→ Sett opp et feriebudsjett

Ved å sette opp et realistisk feriebudsjett der du regner ut omtrent hvor mye du har råd til å bruke hver dag, slipper du å komme hjem til en baksmell når kredittkortregningen skal betales.

På mange cruiseskip får du utlevert et eget kort som fungerer som nøkkel- og betalingskort. Kortet er knyttet til kredittkortet ditt og gjør det veldig enkelt å betale for alt fra middager til shoppingrunder om bord. Du kan sjekke hvor mye du har brukt i skipets informasjonsskranker.

LES OGSÅ: Spar på pengene – ikke ferieopplevelsen

 

→ Spis middag i spesialrestaurantene den første kvelden

Helpensjonen som er inkludert i cruisepakkene dekker ikke alle «spesialrestaurantene» som finnes om bord, i disse må du betale som på en vanlig restaurant. For å holde kostnadsnivået så lavt som mulig bør du spise i restaurantene som er inkludert i helpensjonen, men det finnes også muligheter til å prøve de andre til redusert pris.

– Det er billigere å spise i spesialrestaurantene den første kvelden om bord. Så hvis du har sett deg en ut en restaurant som frister i forkant bør du prøve den med en gang, tipser Borvik.

LES OGSÅ:  Tror du på disse cruisemytene?

p1020337-1

IKKE GÅ GLIPP AV SMAKSOPPLEVELSENE: Jamie Olivers restaurant Jamie’s Italian er en av spesialrestaurantene om bord på RCCLs største cruiseskip. Det lønner seg å spise i disse den første kvelden – da er prisene lavere enn ellers.

→ Organiser utflukter selv

Noe av det beste med å dra på cruiseferie er alle de forskjellige reisemålene du kan oppleve underveis. Skipene legger som regel til kai i kjente byer med mye å se, og rederiene arrangerer utflukter for alle som har lyst på noen timer i land.

– Å dra på organiserte utflukter er dyrt. Du bør heller gjøre deg kjent med reisemålene skipet skal innom før du drar, og dra på oppdagelsesferd på egen hånd, råder Lisa Hellerud. Hun jobber i Vings ruteflyavdeling og har vært på seks cruiseferier. Borvik er enig.

– Du kan gå i land og se deg omkring på egen hånd – det kan ofte være vel så hyggelig. Som regel er det enkelt å få tak i en taxi i havnen, og hvis du har lyst til å se noen severdigheter har taxiene som regel fastpris til disse, sier hun.

Tips!  Når skipet ligger til kai kan du få spabehandlinger til lavere priser enn ellers. Prøv å få time så tidlig som mulig så du rekker å gå i land også.

LES OGSÅ: På disse stedene bør du gå i land

vsaganu1022-e1446202052340

FULL CRUISEKONTROLL: Lag et realistisk feriebudsjett før du reiser, så kan du kose deg både om bord og i land uten å tenke på kredittkortregningen.

Har du noen gode sparetips? Del dem gjerne i kommentarfeltet ↓

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget ble publisert først i 2016 og kan inneholde utdatert informasjon.