Slik tar du de beste feriebildene

Mange er allerede flittige fotografer når de reiser, men de gode bildene kommer ikke helt av seg selv. Vi har samlet noen fototips til deg som jakter på de gode feriebildene.

Har du noen fototips? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet nederst!

⊕ Få oversikt og lek med kamerainnstillingene i USA

USA er enormt, og antallet motiver likedan. Hvis du er i New York, kom deg opp i høyden på Empire State Building eller Rockefeller Center, og bruk god tid der oppe. Det kan være mye mennesker der, men med litt tålmodighet slipper du etter hvert frem til stedene hvor du kan få fantastiske «turistfrie» bilder med utsikt over hele byen. Knips i vei!

Manhattan, New York

Fra syttiende etasje: Top of the Rock Obervation Deck på Manhattan, New York. Foto: L. Kongerud

Vårt tips: Ikke vær redd for å eksperimentere med lukkertid, blenderåpning, svart/hvitt og ikke minst – prøv å ta bilder uten blitz! På denne måten kan du få noen flotte, utradisjonelle bilder som kanskje ikke alle andre som har besøkt USA har. Hvis du synes det er vanskelig å unngå “blurry” bilder når du knipser uten blitz, finn et stødig underlag du kan sette kameraet på når du tar bildene (bare en skulder fra en i reisefølget gjør underverker!). Uten blitz blir kameraets lukkertid noe lengre, derfor blir bildene raskt uklare hvis du ikke klarer å holde kameraet helt i ro. Det gir imidlertid rom for eksperimentering med lys og mørke – prøv deg frem og se hva du liker best.

Coney Island, New York

Coney Island Beach i Brooklyn. Foto: L. Kongerud

Sunset Pier på Key West. Foto: L. Kongerud

New York

Restaurantskilt i Hell’s Kitchen på Manhattan. Foto: L. Kongerud

⊕ Gå tett på i Marrakech

I den marokkanske eventyrbyen finnes det noe interessant å ta bilder av uansett hvor du snur deg. Moskeer, slangetemmere, kryddertårn, åndelamper, aladdinlykter i alle regnbuens farger, intrikate dørfasader, Atlasfjellene innhyllet i tåke, moskeer, minareter – listen er uendelig!

Jardin Majorelle, Marrakech

Jardin Majorelle, Marrakech

Vårt tips: Ikke vær redd for å gå tett på det du tar bilde av, det gir et interessant og detaljrikt bilde som ikke forstyrres av alt som skjer rundt. Men husk å spørre om lov til å ta bilde – og forvent at slangetemmerne (og de fleste andre) på den store Djemaa El-Fna-plassen krever betalt for bildet.

Krydder i Marrakech

Kryddertårn i Marrakechs souker. Foto: L. Kongerud

⊕ Ta med kameraet overalt i fotogene Kroatia

Du vet aldri når det perfekte motivet dukker opp, så det er lurt å ha kameraet med seg hele tiden, og å ha det lett tilgjengelig. Ikke noe er så frustrerende som å gå glipp av et godt bilde bare fordi kameraet ligger i bunnen av sekken.

Og ta gjerne flere bilder enn ett når du først er i gang med knipsingen, kanskje det første bildet du tar blir uskarpt uten at du legger merke til det, eller kanskje elementene i bildet danner en bedre komposisjon på bilde nummer tre. Det blir en liten ryddejobb på kameraet med denne metoden, men det blir også mange flotte bilder.

Brela, Kroatia

Brela, Kroatia

Rovinj, Kroatia

Rovinj, Kroatia

⊕ Prøv nye vinkler i Spania og Hellas

Overraskende mange tar alle feriebildene fra egen øyehøyde. Hvis du setter deg ned får du et annet og spennende perspektiv på bildene – i tillegg til at for eksempel barnebilder blir bedre hvis de er i barnas øyehøyde fremfor din.

Rhodos, Hellas

Rhodos, Hellas

Når du utforsker nye vinkler er det også naturlig at du ser mer opp, ned og rundt deg enn ellers. Motivene er overalt, og noen ganger kan de være rett bak deg. Har du gått forbi noe stilig? Prøv å snu deg etter at du har gått forbi, kanskje vinkelen er bedre derfra.

Ibiza, Spania

Ibiza, Spania

Dobbel

Foto: L. Kongerud (t.v.)

Husk at det aller viktigste er at du selv liker bildene du tar. Kos deg med feriefotograferingen!

 

 • Tore Bjørnes

  Synd at de fleste tar alle bilder på høykant! Det er ikke mye stas å se på feriebildene enten det er landskapsbilder eller gruppebilder på en stor widescreen-skjerm, når det kun vises en smal stripe midt på skjermen. https://uploads.disquscdn.com/images/678e628b0179692214cc7064405a89e7fef61e4d6389597d7bce2e8bca3e17d4.png

  • lenkongerud

   Hei Tore. Hvis jeg skal spekulere litt vil jeg tippe at det henger sammen med at svært mange tar bilder med mobilen i dag, og da føles det mest naturlig å holde den vertikalt. 🙂

   • Tore Bjørnes

    Derfor savner jeg det som et tips til de som tar bilder på den måten.
    Det er kun mobilskjermen man bruker på høykant, bildet blir ikke noe høyere på en PC eller TV-skjerm, det blir bare fryktelig smalt.
    Når man ser slike bilder, eller vertikal filming(som er det aller verste) på en nyhetssending på TV, er det for meg helt ubegripelig at det ikke ringer noen bjeller, at de ikke ser at dette blir feil. 😀