Slik tipser du i utlandet!

Slik tipser du i utlandet!

Man kan komme ganske langt med et varmt håndtrykk, smil og ”Takk!”… Men spørsmålet mange ofte stiller seg er – Holder det å kun være høflig når pikkoloen har slept dine tunge kofferter opp på rommet? Skal den søte kelneren som har ytt god service og delt av sin lokale kunnskap om maten få 1 eller 10 Euro ekstra?

Spørsmål om når og hvor mye man gir i tips, er et spørsmål våre reiseledere ofte får fra våre gjester.

Svarene er veldig sjelden like. I noen land er tips en del av lønnen og derfor nesten obligatorisk. Så man bør tilpasse tips etter det økonomiske nivået i de enkelte landene. En kelner på en god restaurant i Thailand får ca 1000 kr i lønn i måneden. Han vil nok bli veldig overrasket om tipsen kommer på samme nivå som man gir på et tilsvarende sted i New York.

Vi har bedt våre guider fra populære destinasjoner om å gi råd på hvordan eventyrlystne nordmenn skal oppføre seg i 2011 når det kommer til tips. Det er umulig å lage en 100 % treffsikker manual, men noen retningslinjer kan være godt å ha med i feriebagasjen. En viktig huskeregel er at tips skal speile den service man får eller ikke får på reisen sier Sophie Frisholm, Pr-ansvarlig i Ving.

Se pdf-fil  for tips-oversikt