Smak av sommer

Gresk mat… bare navnet kan få tennene til å løpe i vann. Derfor har jeg pisket sammen et par enkle retter man gjerne finner på det greske kjøkken. Enkelt, sunt og usannsynlig godt!

Den kretiske maten sies å være enkel og ukomplisert (akkurat som meg). Det er ikke nødvendigvis metthetsfølelsen som teller mest, men samværet med venner og familie. Dessuten sies det at kreterne sitter på ungdomskilden og lever mistenkelig lenge. Et kosthold bestående blant annet av rikelige mengder olivenolje, krydderurter og grønnsaker får æren for dette. Siden jeg ikke får dratt til Kreta, får Kreta vær så god å reise til meg.

Inspirert av meze- og tapaskulturen, snekret jeg sammen et måltid bestående av en rekke ulike småretter – og for et herremåltid det ble! Nystekte keftedes (kjøttboller) ble serverte med velduftende yemistes (fylte tomater). Psomi (brød) ble dyppet i tzatziki og servert med en helt fantastisk halloumisalat (stekt ost). Til dette hadde man en skål med oliven fylt med fetaost.

Det er vel ganske unorsk å skryte av egen kokkelering, men jeg må erkjenne at maten ble helt utsøkt og den var enkel å lage. Gjør kroppen din glad – ta en gresk aften i kveld du også

μπράβο!