Sommerstedene du bør oppleve

Etter fjorårets labre sommer er langt flere av oss i år klare for sol og varme – og aller helst ved Middelhavet. Her har du en oversikt som gjør det lettere å finne reisemålet som passer for akkurat deg.

 

Spania

Mallorca

Mallorca har det meste, fra storbypuls til de vakreste strender. Små landsbyer og røffe fjellpartier – alt innenfor maksimalt to timer i bil eller buss. Eller sykkel, for den del. Mallorca er en populær charter-destinasjon, men stadig flere oppdager mulighetene som ligger i å reise rundt på egen hånd, leie en villa eller leilighet, eller ta inn på en «finca».

– Denne sommeren ser det nok en gang ut som at Mallorca blir den store feriefavoritten, både for familier og for de som reiser uten barn. Og det er ikke så rart. Mallorca er jo dronningen blant alle ferieøyene i Middelhavet og har vært en favoritt blant gjestene våre i over 50 år! sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

TRANGE GATER: Mange vil kanskje bli overrasket over den lille store hovedstaden Palma og utvalget av kultur, severdigheter, shopping og uteliv som finnes.

Ibiza

Den baleariske øya mellom Mallorca og Benidorm på fastlandet, har fått et ufortjent dårlig rykte som Middelhavets party-øy. Den mest utagerende festingen foregår nemlig stort sett i et veldig begrenset område i og rundt den lille kystbyen Sant Antoni.

Øya byr på det meste du måtte ønske deg av fine attraksjoner. Kirker, restauranter og fine strender (Las Salinas og Benirrás). Men hvis du skal oppleve noe som er unikt for akkurat Ibiza, bør du ta turen innom et av de mange hippie-markedene. Der finner du alt fra unike smykker og andre suvenirer, til god mat og levende musikk. Eller kanskje du skal ta en henna-tatovering? Øyas eldste og største marked, Punta Arabi, ligger for øvrig i Es Cani.

Ikke gå glipp av gamlebyen. Utsikten er storslått og katedralen er praktfull. Marinaen i Ibiza by kan dessuten konkurrere med både Monte Carlo, Nice og Cannes når det gjelder dyre båter.

I tillegg bør du smake deg gjennom den lokale maten. Se etter god honning, mandler og fikensyltetøy.

VSESIBZEUL1040

 

Kanariøyene

Vinterfavoritten er nesten enda bedre om sommeren. Da er det litt varmere i været, og ikke fullt så mange turister her. Både på Gran Canaria og Tenerife kan du finne ditt sted utenfor de store turistmaskinene, eller du kan rett og slett ta båten over til den lille naboøya La Gomera i vest.

Ta deg en tur til det magiske landskapet rundt Tenerifes Teide, eller en sykkeltur langs de mange stiene på Gran Canaria. Kanariøyene har det meste.

Visste du dette?Nesten en halv million nordmenn reiste hit i 2015.

 

Tyrkia

Sol- og bad-destinasjoner som Antalya var ferieperler allerede på Kleopatras tid, men har siden år 2000 vokst betydelig som feriemål for barnefamilier og ellers solsultne nordmenn i alle aldre. Strandperler som Alanya, Side, Kemer, Marmaris og golfparadiset Belek har blitt allemannseie.
De siste årene har stadig flere også fått øynene opp for den lekre feriebyen Bodrum hvor tyrkiske jetsettere har feriert i en årrekke.

Stadig flere kombinerer nok også sol og bad med et par dager i Istanbul, som med sine storslagne moskéer og berømte basar er et fenomenalt storbyreisemål.

Fikk du lyst til å reise til Tyrkia? Les mer om landet her

Mest populær er «Blue Mosque». Mye takket være sin fantastiske arkitektur. Husk dog på at det er et hellig sted og kun troende får slippe inn gjennom hovedinngangen. Turister må ta seg inn gjennom den sørlige inngangen, ifølge Lonely Planet.

Tyrkia er også en prisvinner for deg som vil shoppe og spise godt, og kanskje vil du finne prisene enda litt rimeligere flere steder i sommer som følge av den russiske boikotten.

ving_side_tyrkia_shopping-mr_ktmhct8

KUPP: I Side i Tyrkia finner man handlegater hvor man kan gjøre noen shopping-kupp.

Italia

Fra Pisa og sydover ligger den vakre Etruskerkysten, med landsbyperler på rekke og rad både ved havet og litt inn i landet. Her er det bare å utforske alt fra vingårder til middelalderbydeler eller vakre strender, og la humla suse med de lokale.

Omgitt av olivenkledde dalsider er kunstnerbyen Firenze en by man ønsker å få med seg hvis man befinner seg i Italia. Et av de mange trekkplastrene er den fjerde største marmorkledde katedralen i verden, Santa Maria del Fiore (domen).

Ut i Middelhavet mot vest ligger de tre vakre øyene Elba, Korsika og Sardinia – hver med sine genuine særpreg. Du kommer hit mer ferge fra fastlandet – fra Livorno, Civitavecchia eller Napoli, eller du kan selvsagt velge å legge charterferien direkte hit.

Lenger mot syd, forbi Napoli, ligger Amalfi-kysten – av mange ansett for å være den kanskje vakreste delen av den italienske kysten.

Et tips til slutt: Oppe i nord er den vakre Gardasjøen iferd med å vinne tilbake litt av sin posisjon som oppholdssted for det internasjonale jetsettet. Når du beundrer de vakre Riva-båtene fra et cafébordved vannkanten med et glass prosecco i hånden, vet du at du er på riktig sted –til rett tid.

Les mer om Italia her

Kroatia

Kroatia, som noen vil hevde har den vakreste kyststrekningen i hele middelhavsområdet, er historisk sterkt preget av Italia. Dette fordi italienske bystater opp gjennom århundrene har hatt herredømme over ulike deler av landet. I Kroatia finner du byer og landsbyer som har ligget nærmest arkitektonisk uforandret siden Jesu tid, fra Dubrovnik helt i syd via gamlebyen i Split til Trogirog Podesten litt lenger mot nord.

Nysgjerrig? Les mer om Kroatia her

Helt i nord ligger halvøya Istria, som med sitt vakre landskap og italienske stemning kan friste selv den mest blaserte turist. Her finner du historie fra romertiden via renessansen og frem til moderne tid, ypperlig vin og trøfler, skinker og lokale oster. Og et vakkert landskap som gjennom lang tid har ligget glemt for mange.

Mange vil likevel mene at øyene utenfor Makarska Riviera er det ultimale reisemålet i Kroatia. Brac, Korcula og Hvar (og Vis ute i havgapet) er kroatenes egne favoritter.

– Vi ser stor økning i etterspørselen etter reiser til Kroatia. Det skyldes ikke minst vårt nye familiehotell på Brac, Waterman Supetrus Resort, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

NYDELIG: Porec er det største og mest velutviklede feriestedet i Istria i Kroatia. En av severdighetene er den bysantinske St. Euphrasius-basilikaen fra 500-tallet, som står oppført på UNESCOs verdensarvsliste.

Frankrike

Sommerferie i Frankrike er for mange synonymt med Den franske riviera. Strekningen fra Monte Carlo og grensen til Italia og hele veien vestover langs kysten mot Marseille er belagt med mondene ferieperler som Nice, Cannes, Antibes, St. Maxime og St. Tropez.

Og visst er det vakkert. Samtidig er det mer enn livlig, særlig i august og september – perfekt for deg som søker yrende liv og røre, men mange som søker roligere dager legger ferien hit i juni – eller de velger kanskje området fra Montpellier ned mot grensen til Spania: Languedoc.

Her finner du fantastiske strender, vakre byer og landsbyer som Collioure og Carcassonne, alt i en roligere setting enn den du finner på Rivieraen. Herfra kan du også ta avstikkere opp i Pyreneene, eller også innover mot Bordeaux. Har du et par dager til rådighet, er en biltur oppover i Rhône-dalen også en fantastisk reise i kultur, historie, mat og vin.

VSFRNCE1024

Portugal

«Spain, as it used to be». Dette var slagordet Portugals turistmyndigheter brukte for noen år siden, og det lå mye sannhet idet. Riktignok er den flotte og populære kyststrekningen helt i syd –Algarve-kysten – temmelig godt utbygget med årene. Det er da også hit brorparten av turiststrømmen trekker. Kysten har nydelige strender og rik historie, En av de vakreste strendene er Praia da Rocha.

Sølvkysten er også et godt alternativ. Dette er atlanterhavs-strekket nordover fra Lisboa, med perler som Obidos og Peniche – for ikke å snakke om den vakre og fredede øya Berlenga, som du kun når med ferge (husk å forhåndsbestille billetter!)

Les mer om Lisboa her

Helt i nord ligger Porto, som har sin trofaste menighet blant kulturinteresserte. Her finner de sitt paradis i den skittenvakre byen ved utløpet av Douro-elven – gjerne med et glass 50/50 hvit portvin og Seven Up i sommervarmen.

LUKSUS: Disse vakre omgivelsene finner du i Madeira

Bulgaria

De kjente sol- og bad-resortene Sunny Beach (med det vakre kulturminne-stedet Nessebar i umiddelbar nærhet) og Golden Sands tiltrekker seg tusenvis til kysten av Svartehavet hver sommer. For dette er rene sommerdestinasjoner, som gjerne stenges helt av i vinterhalvåret. Det er et yrende uteliv her i juli, men også fullt mulig for barnefamilier å finne sine roligere oaser i et av de flotte ferieanleggene som er bygget i løpet av de senere år.

Les mer om Bulgaria her

Bulgaria er et godt alternativ for deg som vil ha mye for feriepengene; det er nemlig rimeligere å forlyste seg her enn i destinasjonene rundt Middelhavet. Et tips er å leie en bil og ta turen opp til vakre Varna, eller ned til Burgas og de langt mer øde strendene mot syd.

Har du lest denne? Derfor skal du velge Bulgaria i sommer.

KOS: Hva med en paraplydrink på en strandbar i Balchik?

Ut av Europa

Selv om Middelhavet er førstevalget for de aller fleste så er det blitt vanligere å fly ut av Europa på sommerferie de siste årene. Klimaet i eksempelvis Thailand og Florida er gunstig sommerstid og det er ofte billigere å reise om sommeren enn om vinteren.

Har du lest denne? Vi blir lykkeligere av ferie!

Eksotiske reisemål som Maldivene selges for opptil halvparten av prisen i sommerhalvåret.

– Utviklingen for den norske krona får en viss betydning for reisemønsteret fremover, mener Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond, og får støtte av Se & Hørs reiseekspert Erik Valebrokk.

– Jeg tror aktivitetsferie fortsatt vokser, og at Karibia får et visst oppsving, mener Baardseth.

VSMVMLE1160

USA

Det er Florida som gjelder, med sine uendelige muligheter for store og små barn – som Disneyworld i Orlando, krokodillene i Everglades og fargerike Miami Beach. Strendene er vakre og langstrakte både på Atlanterhavskysten og ikke minst om du drar til den noe underkjente Gulf-siden. Et godt utgangspunkt er Fort Myers Beach som ligger tett inntil en annen perle– Sanibel Island.

Et besøk i Midtvesten og Minnesota kan være er et litt annerledes alternativ. I storbyen Minneapolis er det nemlig flere innsjøer med flotte strender, og å shoppe her, for eksempel på Mall of America, er billigere enn i Florida.

Les mer om USA her

 

Lauderdale-By-The-Sea Fort Lauderdale.

 

Thailand

Vinterfavoritten er flott å besøke også om sommeren. Her er mulighetene uendelige, fra storbyliv i Bangkok til øyhopping ut fra kystbyen fra Surat Thani til Koh Samui og Koh Tao. For den eventyrlystne er Chiang Mai i innlandet et alternativ, eller du kan bruke Bangkok som utgangspunkt for en reise i regionen – til malaysisk Borneo eller Vietnam. Hva med en tur til eventyrøya Phu Quoc på grensen mellom Vietnam og Kambodsja? Fra Saigon er det kun en time i fly over Mekong-deltaet.

Frister Thailand? Se guide over landet her

Blogginnlegget er skrevet i samarbeid med VGs Partnerstudio.