Spinalonga, en vakker øy med dystre minner

En ferie på Kreta gir deg muligheten til å bli med på en unik opplevelse. Ikke alle vet om Spinalonga, men de som har lest boken Øya gjør det og de reiser nesten alltid hit. Det er det god grunn til, for her får du et sjeldent innblikk i en dyster historisk epoke, ispedd nydelig natur og en flott dag på havet.

Da den forferdelige sykdommen spedalskhet spredte seg over verden, ble det tilrettelagt kolonier for spedalske for å isolere de som hadde blitt rammet. Spinalonga var et slikt sted. Man trodde at sykdommen var uhyre smittsom og i mange gamle bøker skrives det om sjøfarere som holdt seg langt unna Spinalonga på sine seilaser. Spinalonga lå i passe avstand for å hindre smitte og for at kretenserne samtidig skulle ha muligheten til å kunne holde en viss kontakt med bekjente på øya. Totalt ble 760 mennesker sendt til øya og 36 barn ble født her. Disse barna ble sendt inn til legesjekk på fastlandet og hvis de var friske ble de tatt fra foreldrene og plassert i fosterhjem eller hos slektninger.
Navnet Spinalonga betyr ”lang torn” og øya ligger som en veibryter utenfor den vakre Eloundabukten. Navnet forbindes nå med tragiske minner fra en historisk hendelse og selv om øya offisielt er blitt omdøpt til Kalidon, kalles den fortsatt Spinalonga av mange. På utflukten får man lytte til gripende historier om Europas siste koloni for spedalske som ble stengt så sent som i 1957.

Besøket på Spinalonga er noe man absolutt burde få med seg når man først er på Kreta. På denne svalende båtutflukten får du oppleve historie, natur, bad og BBQ. I tillegg til dette besøker man også den sjarmerende byen Agios Nikolaos, østkystens perle. Våre dyktige guider deler gladelig av sin kunnskap og viten. Ving har utflukter hit fra alle våre reisemål.

Alle gjester går om bord på en båt i Agios Nikolaos som i løpet av 1 times båttur tar oss til Spinalonga. Stedet er bygget som et Venetianerslott, men det finnes også hus fra den tyrkiske tiden på øya. Mest kjent er nok Spinalonga, for sin tid som koloni for spedalske frem til 1957.

Etter rundturen på øya drar båten inn til en liten badevik og mens man nyter hav og sol, tilbereder besetningen en BBQ-lunsj. Det blir så tid til en siesta i solen på båten mens den drar tilbake til byen. Her får gjestene tid til å rusle rundt, ta en kaffe eller et glass ved den lille innsjøen. En perfekt dag på Kreta.

Kategorier