Storbyferie i Istanbul

Høsten er på hell og vinteren er i ferd med å knuge oss fast i sin kalde klem. Derfor synes jeg det var på høy tid å gjøre drøm til virkelighet og reise til en av Vings mest spennende storbyer. To stykk til Istanbul, takk!

Utsikt over Bosporosstredet fra Topkapi

Etter at jeg selv ble far har jeg tenkt mye på at jeg gjerne vil gi litt tilbake til mine foreldre når jeg kan og siden jeg tilfeldigvis har en far som er over middels interessert i historie, synes jeg bare det var rett og rimelig å invitere ham på tur til Istanbul. Få andre storbyer, om noen, kan by på samme fantastiske utvalg av historiske rariteter og spennende severdigheter som Istanbul. Jeg vet at det er et slitt refreng, men dette er virkelig kontrastenes by der øst møter vest og gammelt bryter håndbak med nytt.

En storby med sjel
Siden mine tidligere visitter i Tyrkia kun har vært på Vings charterdestinasjoner, var jeg meget spent på å se hvordan tyrkeren ter seg i sitt naturlige habitat. Jeg antar nemlig at tyrkere flest ikke egentlig snakker partysvensk til daglig. Til min store glede så viste det seg raskt at disse tyrkerne er fordømt trivelige, selv når man dytter rundt 13 millioner av dem inn i en og samme by. Smilet sitter løst, en hjelpende hånd er aldri langt unna og det lar seg alltids gjøre å kommunisere på tvers av eventuelle språkbarrierer

Småfrekk regnbue over det Gylne horn og Galatatårnet

Skulle jeg lagt ut i lange drag om alt vi har sett og gjort, ville du lest deg halvt ihjel. Jeg tar derfor kortversjonen, for i løpet av en regnfylt langhelg rakk vi faktisk alt vi hadde på tapetet. Vi var på en relativt iskald båttur opp og ned Bosporosstredet for å se både den europeiske og asiatiske siden av byen, vi besøkte bydelen Beyoglu og kom oss til toppen av Galatatårnet, vi fikk høre de massive bønneutropene fra både den Blå Moské og Hagia Sofia på nært hold, vi fikk en spennende omvisning i Topkapipalasset, vi besøkte den fascinerende Basilikasisternen fra 500-tallet, vi prutet på iransk safran inne på velkjente Grand Bazaar, vi fikk Movember-barten stusset av en barberer, vi spiste hverdagskost på en lokal restaurant, vi slo av en prat med fiskerne som står på broene over det Gylne horn og vi ble selvfølgelig lokket med på en og annen turistfelle.

Å dekorere en moské er ikke akkurat venstrehåndsarbeid

Bør man reise til Istanbul?
Etter en opplevelsesrik helg der vi har møtt mange fantastiske mennesker, sett mye, lært mer og kost oss glugg, kan jeg bare si at jeg allerede gleder meg til neste gang jeg kommer tilbake! Jeg kan anbefale byen på det aller varmeste, både for par, barnefamilier og voksne livsnytere. Til å være en enormt stor by, så er de viktigste severdighetene samlet på et relativt lite område som er både oversiktlig og lett å ferdes rundt i. Byen føles trygg og god, selv når man klarer å rote seg vekk og ender opp i skikkelig falleferdige nabolag. For de finnes det mange av, ingen tvil om det og det er kanskje dette som er så sjarmerende med Istanbul. Her går nytt og gammelt hånd i hånd, og stolte tradisjoner står side om side med moderne kunst og kultur. Pakk kofferten og kom dere på tur!

Teşekkür ederim for meg!

 • Første dag i Istanbul. Ville ta trikken fra gamlebyen til Bosporusstredet. Trikkeholdeplass ikke langt fra hotellet. En mann så forvirringen vår over hvor vi kunne kjøpe billett (pollett). Han hjalp oss til butikken, og viste oss hvordan polletten skulle brukes. Vel ombord på trikken visste vi ikke riktig hvor langt det var til riktig stoppested. Spurte en passasjer, og han sa at vi skulle en stopp lengere enn han. Før han hoppet av nikket han til meg.

  Utenfor Den blå Moské kom en annen mann bort til oss og tilbød seg å bli med inn for å fortelle om moskeen. Det tok vi imot med takk, og etter omvisningen inviterte han oss hjem til seg for et måltid senere på kvelden. Dert ble en meget hyggelig kveld med armenere, tyrkere og kurdere.
  Hyggelige folk i en stor by…..
  Vi sier derfor:
  Yardımlarınız için teşekkürler

  • Jøsses, det var ikke verst! Kan helt klart se for meg at dette kan skje uten at det er spesielt ekstraordinært. Folk var rett og slett veldig trivelige i Istanbul! Selv når vi begynte å spørre ut om religion (som: Hva betyr Bismillahirrahmanirrahim) og den slags, fikk vi hyggelige svar og store smil 🙂

   Neste gang skal jeg bo i Beyoglu og ta en svipp over til den asiatiske siden. Bare å begynne å glede seg allerede 😉