Testet nye flyseter på bakken

Hvis du skulle investert i en ny lenestol til 15 000 kroner, ville du ikke helst prøvd den før du tok den endelige beslutningen?

Det ville du nok, og sånn er det også med Vings eget flyselskap, Thomas Cook Airlines. De skal nå investere i åtte nye Airbus 321-fly med 211 flyseter i hver. Selskapet har nylig hatt en rekke ansatte lukket inne i en kjeller i Frankfurt der de i tre dager i strekk skulle prøvesitte flyseter fra tre forskjellige produsenter. Blant testpersonene var også Vings sjef i Norge, Christian Grønli.

Og testpersonene gikk grundig til verks. Faktisk skulle de sitte i hver stol i fem-seks timer – litt mer enn den tiden det tar å fly fra Oslo til Gran Canaria. Underveis skulle de bl.a. gjøre notater om sittekomforten, inntrykket av benplassen og om setetrekket var behagelig å sitte på.

I tillegg så teknikere på den generelle materialkvaliteten, setenes konstruksjon og på hvor greie de er å rengjøre. Når alle data er vurdert, vil vi bestille omkring 1 700 flyseter med en stykkpris på ca. 14 400 kroner, forteller direktør i Thomas Cook Airlines, Torben Østergaard.

Testfløy nye flyseter uten å lette fra bakken!

Selskapet tar også setenes vekt med i beregningen.

– De nye setene er nærmere 25-30 prosent lettere enn dem vi bruker i dag. Det tilsvarer tre kg pr. stol og dermed 6-700 kg per fly. Det vil gi oss en drivstoffbesparelse på over 2,4 mill. kroner på årsbasis. Lavere drivstofforbruk teller også når vi skal gjøre opp CO2-regnskapet vårt, sier Torben Østergaard.

Kategorier