Thassos

av Finn Larssen-Aas

Fergeturen fra Kavala til Thassos tok vel 30 minutter og var en fin start på turen. En kort busstur over åsen, gjennom landsbyene Panagia og Potamias førte oss ned til Skala Potamia, med sin lange, flotte strand.

Skala Potamia er en fredelig plett med et lite sentrum, en lang og koselig strandpromenade som i nord ender ved Khryssi Ammoudhia (gullstranden). Langs veien ligger flere gode tavernaer og Green Sea ble vår favoritt. Her kunne vi, hver torsdag, nyte levende gresk musikk og høy stemning i tillegg til god mat og drikke.

Det er 95 km langs veien rundt kysten av øya. Det går fint å kjøre rundt på ATV. Vi kjørte sørover østkysten og stoppet ved Paradise Beach, en flott strand. Videre mot sør ligger idyllen Alyki med sin fine strand og arkeologiske funn. Så fulgte vi sørkysten til Potos. Fra Potos er det 10 km oppover dalen til Theologos.

I Theologos er det trivelig å spassere gjennom byen, se på de gamle husene med skifertak og høye skorsteiner. Besøket i denne landsbyen kan, med fordel, avsluttes med et måltid grillet kji-kjøtt på en av tavernaene.

Tilbake til Potos og videre nord-vestover mot øyas nest største by; Limenaria. Limenaria har en lang og fin strand, der det ikke er vanskelig å finne et sted for seg selv. Her er det også gode muligheter for de som vil handle litt, f.eks på Iris Gold, som ligger litt vest for sentrum.

Enda litt lengre vest ligger stranden Trypiti, som også er idyllisk. Nordover vestkysten passerte vi flere små landsbyer og havnebyen Skala Prinou.

Helt nord ligger Skala Rahouni og der bør du stoppe. Stranden er fin, atmosfæren er god, tempoet lavt. Nok en idyll.

Vi rundet nordspissen og kom til Limenas (Thassos by). Her er det muligheter for handel og like øst for sentrum, oppe i åsen, ligger et gammelt amfi-teater, Dionysos tempel og flere arkeologiske funn.

Ut over dette kan Thassos by på flott natur, grønne skoger, mange muligheter for å finne fred og ro.

 

SE VÅR VIDEO FRA THASSOS