Tre karibiske perler du ikke bør gå glipp av

Lei av vinteren? Da foreslår vi at du tar turen til et karibisk paradis! Besøk den nederlandske flamingoøya Aruba, reggaens ikoniske hjemland Jamaica eller kanskje Den dominikanske republikk – Karibias nest største stat.

Ving har mange karibiske reisemål på programmet, blant annet de to rykende ferske nyhetene Playa Dorada og Cabarete på nordkysten av Den dominikanske republikk.

– Det virker som om det stadig blir mer populært å reise vekk når vintermørket og kulden gjør sitt inntog her hjemme, forteller Vings informasjonssjef Siri Røhr-Staff.

– Punta Cana og Bayahibe på østsiden av øya har vært på programmet i flere år, og med enda flere spennende reisemål gjør vi det enklere for reiseglade nordmenn å velge stedet som passer dem best, sier hun.

VARM VINTER: Bytt ut snømåking, slapsevær og ullsokker med langstrakte strender, som Playa Dorada på Den dominikanske republikk.

Reiserådgiver Marita Flostrand har tidligere jobbet som reiseleder på Den dominikanske republikk og anbefaler den karibiske øya på det varmeste.

At du attpåtil flyr direkte fra Oslo Lufthavn til Den dominikanske republikk er nok også noe mange setter pris på.

Reiserådgiver Marita Flostrand har tidligere jobbet som reiseleder på Den dominikanske republikk og anbefaler den karibiske øya på det varmeste.

– Det var en drøm å komme til Den dominikanske republikk. Du vet det bildet du automatisk får i hodet når du tenker på et karibisk paradis? Palmer, hvite sandstrender, blå himmel – akkurat sånn er det, forteller hun.

REISEMÅL FOR ALLE: Den dominikanske republikk har noe for de fleste, med alt fra lekre strender til fine fjellstier i det frodige landskapet.

Den dominikanske republikk: Passer like bra for barnefamilier som kjærestepar

Ifølge Marita er Den dominikanske republikk et reisemål som passer for alle, uansett om du reiser med barn, med kjæresten eller med venner.

– Barnefamiliene bør gå for de store All Inclusive-hotellene der du finner alt du trenger for store og små barn, tipser hun. På det barnevennlige Family Comfort-hotellet IBEROSTAR Costa Dorada bor du for eksempel rett på stranden i Costa Dorada, og hotellet har et godt utvalg av aktiviteter for barn i alle aldre.

ANBEFALER DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKK: Marita Flostrand har tidligere jobbet som reiseleder på Den dominikanske republikk og anbefaler øya på det varmeste. Foto: Privat

For par anbefaler Marita en kombinasjon av flere reisemål, for eksempel én uke i sjarmerende Cabarete og deretter én uke med All Inclusive i Playa Dorada.

– Det er masse du kan se og oppleve på Den dominikanske republikk. Bli for eksempel med på en jungelsafari med monstertruck, eller opplev områdene der deler av Jurassic Park er spilt inn. En av favorittutfluktene mine er turen til Cayo Paraiso, paradisstranden der du kan snorkle ved et korallrev.

UTFLUKT MED MONSTERTRUCK: Eventyrlystne kan bli med på en litt annerledes utflukt på Den dominikanske republikk – jungelsafari med monster truck! Foto: Privat

Selv bodde Marita i Playa Dorada og forelsket seg i alle de fine strendene langs kysten, men favorittstedet ble lille Cabarete, en koselig badeby med bohemsk følelse. Selve byen består ikke av mye mer enn stranden og en gate.

– I Cabarete bor du litt enklere og mer sjarmerende, og her handler det meste om strand- og badeliv. Byen er godt likt blant surfere fra hele verden som setter sitt eget preg på stedet, forteller hun.

– Hvis du først er i Cabarete må du besøke Casita de Papi, en liten, familiedrevet restaurant som jeg varmt vil anbefale. Det ser forholdsvis enkelt ut, men de har fantastiske pastaretter med blant annet hummer og kreps på menyen, og serverer utrolige matopplevelser, tipser Marita.

Tips! Velger du å bo i Puerto Plata lønner det seg å bo på All Inclusive-hotell, for det er få restauranter i umiddelbar avstand.

FLOTT UTSIKT: Ved den kjente Jesus-statuen over Puerto Plata på Den dominikanske republikk venter flott utsikt over byen og havet. Foto: Privat

Hun anbefaler også at man prøvesmaker den lokale ølen Presidente og mama juana, en lokal spesialitet på Den dominikanske republikk.

 Mama juana er en «medisinsk» drink som du kan bestille på de fleste restaurantene. Dominikanerne bruker det som en daglig «medisin» for å holde seg friske. Drinken lages av rom, vin, honning og hemmelige urter og bark, og hver familie har en egen hemmelig oppskrift. Smaken kan minne litt om portvin, forteller Marita.

LES OGSÅ: Dette er vinterens mest eventyrlige reisemål

KARIBISK STRANDIDYLL: Palmer, hvite sandstrender, blå himmel – akkurat sånn er det på Den dominikanske republikk.

Barnevennlige Aruba

Vakre Aruba har målbundet reisende i en årrekke, og få andre steder kan strendene måle seg med de du finner her. Det perfekte reisemålet for romantiske kjæresteturer, ja visst, men visste du at det også er perfekt for barnefamilier?

Irene Granrud (37) og Wegard Eriksen (38) fra Oslo har vært på Aruba fire ganger, både med og uten barn.

– En venn av oss fra Aruba snakket alltid så varmt om hjemstedet sitt da vi var yngre, og det var én av årsakene til at vi valgte å reise dit den første gangen i 2007, forteller Wegard.

ARUBA FOR KJÆRESTEPAR – OG FAMILIER: Aruba er perfekt for romantiske kjæresteturer, men visste du at det også passer for barnefamilier?

Parets felles venn flyttet tilbake til Aruba før 2007, og Wegard og Irene leide en bungalow av ham i San Nicolas, Arubas nest største by.

– Vi hadde en veldig fin tur og ble rett og slett betatt av øya, sier Irene.

Paret reiste tilbake allerede året etter. Når Irene og Wegard blir spurt om hva som gjør Aruba til det perfekte reisemålet, er begge enige om at noe av det beste er at det føles som et trygt sted på alle måter.

– Øya har god infrastruktur, det er trygt å drikke vann fra springen, maten er god og de fleste snakker engelsk. Også er det jo fantastisk vakkert der, sier de.

Nysgjerrig på Aruba? Les mer i vår A til Å-guide.

FALT FOR ARUBA: Irene Granrud (37) og Wegard Eriksen (38) fra Oslo har vært på Aruba fire ganger, både med og uten barn. Foto: Privat

Irene og Wegard var imidlertid ikke ferdig med Aruba etter de to første reisene. De dro tilbake både i 2011 og i 2017. Sist hadde de med seg sønnen Lucas, som da var 2,5 år.

– Vi hadde litt betenkeligheter med å reise så langt med et lite barn, samtidig tenkte vi at det var et så trygt reisemål at det kom til å gå bra. Vi valgte å reise med Ving fordi det var billigere enn å pakke reisen selv og fordi det var en sikkerhet i det å ha en reisearrangør i ryggen når vi skulle reise med barn, sier Irene.

Valget falt på Vings Family Garden-hotell Divi Aruba All Inclusive på Druif Beach – en vakker hvit paradisstrand.

LITEN ARUBA-ENTUSIAST: Lucas på 2,5 år trivdes godt på Aruba, og særlig på stranden sammen pappa Wegard. Foto: Privat

– ­Hotellet var veldig barnevennlig og Lucas likte seg godt. Aller best likte han seg på stranden, forteller Wegard.

Det er blitt mange gode opplevelser på Aruba for Irene og Wegard, men den aller beste er de begge skjønt enige om: Å kjøre ATV rundt på øya.

– Det er en fantastisk måte å utforske øya på. Når man kjører ATV, kommer man seg til de litt mer ulendte stedene og da kan man finne de riktige perlene. Vi fant blant annet noen «natural pools», naturlige klippebasseng, forteller Wegard.

HØYDEPUNKT: For Wegard og Irene var oppdagelsesferd med ATV et av feriens høydepunkter. Foto: Privat

Etter fire reiser til Aruba kjenner paret øya godt, og de kommer gjerne med tips til andre som vurderer reisemålet.

Det som gjør Aruba annerledes enn andre steder, er at du får litt albuerom. Hvis du vil er det ikke noe problem å finne seg et sted på stranden litt unna alle andre. Også er det generelt en rolig og deilig stemning der, noe som smitter over på hele familien, sier Irene.

Et av parets tips er stranden Baby Beach.

– Det er en helt nydelig strand, som også er veldig langgrunn. Rett og slett et karibisk paradis for både voksne og barn – og også et veldig bra sted for snorkling.

STRANDPARADIS: Få andre steder kan strendene måle seg med de du finner på Aruba. Foto: Privat

Ifølge paret er også hovedstaden Oranjestad verdt et besøk.

– Byen byr på ekte karibisk følelse med sine fargerike bygg og koselige restauranter. Her er det også gode shoppingmuligheter.

Og når de nevner spisestedet De Palm Pier blir begge veldig entusiastiske.

– Maten der er helt fantastisk! Her er det live musikk og en herlig karibisk stemning, sier Wegard.

Parets aller siste tips til de som vurderer Aruba som reisemål, er å være der lenge nok.

– Både på grunn av tidsforskjellen, men også for å virkelig nyte og senke skuldrene skikkelig. Det er jo ikke hver dag du er i paradis, avslutter Irene.

BESØK ARUBAS HOVEDSTAD: Oranjestad byr på ekte karibisk følelse med sine fargerike bygg og koselige restauranter.

Reiser til Aruba annethvert år

Joachim Gelhaar har tidligere jobbet i Aruba Tourism Authority og har vært på Aruba mange ganger. Han er helt enig med Wegard og Irene om Aruba som det perfekte feriestedet.

– Aruba levde absolutt opp til forventningene. Øya kalles gjerne One Happy Island og har deilig vær året rundt, i tillegg til at maten er god og lokalbefolkningen imøtekommende. Det er blant grunnene til at jeg reiser dit så ofte jeg kan, som regel annethvert år, forteller han.

En av de aller beste opplevelsene på øya hadde han sammen med forloveden.

– Vi kjørte rundt alene i en jeep i nasjonalparken Arikok. Vi stoppet der vi hadde lyst underveis og tok oss blant annet en dukkert i de naturlige bassengene som ligger rundt omkring i parken, og det hele var utrolig romantisk.

DET PERFEKTE FERIESTEDET: Joachim Gelhaar reiser tilbake til Aruba så ofte han kan. 
Foto: Privat

Et annet høydepunkt var dyphavsfisketuren for noen år siden.

– Da sto vi opp tidlig og dro ut på de karibiske bølgene med de lokale fiskerne Mario og Paul. Etter noen timer hadde jeg fått seks wahoo og mahi-mahi, og senere på kvelden fikk vi disse servert på tre forskjellige måter på en lokal fiskekro i Oranjestad. En fantastisk opplevelse som jeg gjerne gjør om igjen, forteller Joachim.

Ifølge ham passer Aruba spesielt godt for par og de som har noe å feire, men også for barnefamilier ettersom øya er såpass trygg, trivelig og solsikker.

– Aruba er definitivt bra valuta for pengene, og veldig mange kommer tilbake igjen og igjen når de først har oppdaget det karibiske ferieparadiset, sier Joachim.

REISER TILBAKE IGJEN OG IGJEN: Når du først har oppdaget Aruba er sjansen stor for at du ønsker tilbake igjen etter ferien. Foto: Aruba Tourism Authority

Ikke gå glipp av dette på Aruba

  • Dra ut med en katamaran for å snorkle. Vannet er krystallklart og det finnes fisk i alle farger og fasonger, og er du heldig får du oppleve havskilpadder på nært hold.
  • Spis på restauranten Papiamento – der serveres lokal mat i fantastiske omgivelser, og det blir en kveld dere sent vil glemme.
  • Bestig Hooiberg, Arubas høyeste fjell. De 563 trinnene opp er en liten utfordring, men utsikten på toppen gjør det vel verdt det. Legg turen til ca. 16.00 på ettermiddagen, ta med deg noe å drikke og få med deg den magiske solnedgangen fra toppen.

TA DEG EN DUKKERT PÅ JAMAICA: Jamaica med sine kritthvite strender og vennlige atmosfære har blitt selve bildet på Karibia. Foto: Privat

Jamaica – eventyrlige opplevelser i fleng

Jamaica med sine kritthvite strender og vennlige atmosfære er blitt selve bildet på Karibia. Therese Dyrli er Vings destinasjonssjef på Jamaica i vinter og kan fortelle om en fantastisk øy med herlige, gjestfrie mennesker.

– Forventningene mine til Jamaica var blandet før det første besøket mitt, men å våkne opp her hver dag, sitte på terrassen med en kopp kaffe mens solen står opp – det er helt ubeskrivelig, forteller hun.

TAR MORGENKAFFEN HER: Therese Dyrli er Vings destinasjonssjef på Jamaica og kan fortelle om en fantastisk øy med herlige, gjestfrie mennesker. Foto: Privat

Ifølge Therese passer øya for både par og barnefamilier, og det finnes alt fra All Inclusive-hotell til små, romantiske bosteder. Er du av det eventyrlystne slaget er mulighetene nærmest uendelige.

De fleste som reiser til Jamaica får med seg turistattraksjonene som Dunn’s Riverfalls, hovedstaden Kingston og Rick’s Cafe der du kan hoppe ut i sjøen fra klippene rett ved siden av kafeen. Et av Thereses favorittsteder er imidlertid byen Port Antonio, ca. 20 mil øst for Montego Bay.

TURISTMAGNET: Rick’s Cafe i Montego Bay er en kjent turistattraksjon hvor du kan hoppe rett ut i havet fra klippene ved siden av spisestedet.

– Dra på en utflukt og bli en natt eller to på Great Huts Resort like ved Boston Bay Beach. Det ligger ikke langt fra den idylliske og kjente bukten Frenchmen’s Cove og Blue Lagoon. Vannet, stranden og naturen gjør området vakkert, stille og veldig avkoblende.

Her kan du også smake på Jamaicas mest berømte kjøttrett – Boston Jerk. 7 Mile Beach er også en strandfavoritt som ikke ligger like langt unna som Port Antonio, tipser hun.

FAVORITTSTED: Et av Thereses favorittsteder er idylliske Frenchmen’s Cove et stykke øst for Montego Bay. Foto: Privat

I reggaens hjemland arrangeres det selvfølgelig konserter og festivaler av ethvert slag: Reggae Marathon, Restaurant Week, Sumfest og Bob Marley’s bursdagsfest, for å nevne noe. Restaurantene, barene og nattklubbene har ukentlige, til og med daglige, arrangementer.

Er du glad i fotturer er det verdt å ta turen mot Kingston og Blue Mountain Peak hvor du kan gå både med og uten guide.

– Du kan for eksempel gå en kjempefin nattevandring for å få med deg soloppgangen og den vakre naturen. Det er her de dyrker den kjente kaffen Blue Mountain, og jamaikansk kaffe anses for å være blant verdens beste, forteller Therese.

VERDENS BESTE KAFFE: I området ved Blue Mountain Peak venter fine turstier, og det er her den kjente kaffen Blue Mountain dyrkes. Foto: Privat

Det jamaikanske kjøkkenet har også mye spennende å by på, med gode, ferske lokale råvarer og – i motsetning til flere andre karibiske øyer – en forholdsvis gammel matkultur. Det finnes en del matretter med tilhørende drikke som er typisk jamaikansk:

Ackee & Saltfish: Aki er Jamaicas nasjonalfrukt og finnes stort sett over hele øya. Når frukten er moden kokes fruktkjøttet og blandes med saltet, tørket fisk. Denne kombinasjonen er Jamaicas nasjonalrett. Aki kan minne om eggerøre, både i smak og utseende.

Jerk: Storfavoritten på Jamaica. Jerk er – enkelt forklart – en slags grillspesialitet. Kjøttet får ligge litt for å få et hint av røyksmak. Oftest brukes kylling, men svinekjøtt og fisk brukes også. Bortsett fra tilberedningen er det egentlig krydderet med chilitypen scotch bonnet pepper (som gir jerk den sterke smaken) som er egenartet. Spicy!

Appelton-rom: Jamaikansk rom produseres av sukkerrør, og Appelton Estate produserer mange varianter. I dag eies Appelton av Campari, som også sikrer distribusjonen over hele verden.

Red Stripe: Jamaicas beste og kanskje mest kjente øl. Gjennom årene har flere store bryggerier prøvd lykken på Jamaica uten å få det til. Hovedsakelig fordi øya allerede har sin favoritt – ikoniske Red Stripe.

Har du lyst til å lese mer om eksotiske reisemål og spennende steder? Her er 20 opplevelser du ikke må gå glipp av.