Våryr i Praha

Czech Republic, Prag, April 2012, David Johansson, Stare mesto area (old town), Charles bridge

I dag er våren i Praha mye hyggeligere enn i 1968 – Praha-våren var da Tsjekkoslovakias opprør mot den sovjetiske undertrykkelsen. I dag kan vi knapt tenke oss et bedre sted å møte våren.

Start med en tur gjennom gamlebyen (Stare Mesto) – en del av UNESCOs verdensarvliste – og spasér over Karlsbroen over elven Moldau en solfylt vårdag. Det er en fargerik og hyggelig opplevelse. På Karlsbroen myldrer det av gateselgere og -artister, og hvis du vil kan du fort bruke en time eller to på å nå andre siden.

Vel over Karlsbroen søker du deg opp til det vakre Gamletorget (Starometske namesti), hvor du bør unne deg et glass duggfriskt, lyst øl utendørs. For det er nettopp fra dette området at den originale oppskriften på pilsnerøl kommer: Urquell Pilsner.

Praha har etter hvert utviklet seg til en metropol for moderne gastronomi, med bortimot 5000 restauranter i alle tenkbare retninger. Kvaliteten er til tider ymse, men det finnes mange perler for romantisk tete-a-tete – som Finestra, Casa di Carli, Degustation, Fields, Sansho og Kampa Park. Ønsker man en litt livligere kveld er Sazazu, Casa Argentina, Hergetova Cihelna og La Bodegitha del Medio sikre vinnere.

 

Dette MÅ du oppleve i Praha

Dukketeater – Rusler du rundt i Prahas gater, oppdager du raskt at du befinner deg i verdens dukketeater-hovedstad. Kanskje er ikke en hel forestilling noe for deg, men få i alle fall med deg noen av de fantastiske dukkene du finner utstilt flere steder i byen – de er de reneste små kunstverk!

Czech Republic, Prag, April 2012, David Johansson, Detail

Ghettoen – Det jødiske kvarter (Josefov) er restene etter en av Europas største og eldste ghettoer, hvor jøder nærmest ble holdt innesperret gjennom nesten 600 år – inntil keiser Joseph II omsider lempet på forholdene i 1791. I dag er det kun et fåtall bygninger igjen, men de bærer til gjengjeld et sterkt historisk vitnesbyrd.

 

Styr unna!

De svarte taxiene, og lommetyver i områder med mye folk. Det har blitt bedre, men fremdeles er det viktig å passe godt på verdisakene.

 

Nils Jebens om Praha

Jebens er nordmannen som slo seg opp til å bli Prahas ubestridte restaurantkonge. Hans Kampa Park ved foten av Karlsbroen er hyppig besøkt av superstjerner og statsledere fra hele verden. Få, om noen andre nordmenn, kjenner Praha like godt som han.

– Tsjekkere har samme forhold til elven som vi har til sjøen, og en tur på floden burde være obligatorisk. Jo mindre båten er, desto mer personlig er opplevelsen. En tur med en “Vouduch” koster 250 CZK (under 100 norske kroner), de har flinke guider og gir innblikk i kriker og kroker som man ikke ville få sett til fots – samt flott utsikt både til både slottet og gamlebyen. Moro for de små også, mener Jebens.

Han anbefaler også en tur til Troja litt utenfor sentrum, som kan nås med både båt, sykkel og offentlig transport, og fremhever også Prahas arkitektur som en opplevelse i seg selv:

– Sett med arkitekthistoriske øyne er Praha kanskje en av de mest interessante byer i verden. Den har gjennom et godt årtusen vært skånet for branner, bombing og utplyndringer, og har godt bevarte bygninger som representerer samtlige viktige arkitektoniske hovedretninger siden middelalderen.

Czech Republic, Prag, April 2012, David Johansson, Stare mesto area (old town), Charlesbridge

Artikkelen er skrevet i samarbeid med VG Partnerstudio.

Har du vært i Praha?