12 timer i Lisboa

Portugals vakre hovedstad er perfekt for en helgetur. Den store utfordringen er å rekke alt! Slik får du mest mulig ut av et besøk i den populære storbyen Lisboa.

 

09.00 – Frokost på Cafe Nicola

Før du begir deg ut på oppdagelsesferd i Lisboa må kroppen ha litt påfyll. Dagens første stopp er derfor Cafe Nicola på Rossio-torget (også kalt Praça Dom Pedro IV) i nabolaget Baixa. Før i tiden var kafeen stamsted for byens forfattere, politikere og poeter, men i dag er det nok flere turister her. På frokosttallerkenene ligger nyristet brød, sprøtt bacon og fersk ost. En fin start på dagen! (Praça Dom Pedro IV 24-25)

Café Nicola

10.00 – Historisk sightseeing i Belém

Er du historieinteressert bør du dra rett til bydelen Belém så snart frokosten er fortært. Bare en snau halvtime fra Rossio-torget (med taxi eller kollektivtrafikk) finner du masse spennende på et lite område: Start med festningstårnet Torre de Belém fra 1500-tallet, oppført på UNESCOs verdensarvliste. Du kan gå inn og opp i tårnet, men det kan være køer og dermed ta litt tid. Etter tårnbesøket kan du dra videre til det berømte klosteret Mosteiro dos Jerónimos. Er du nysgjerrig på hvordan presidenten bor kan du rusle bort til Palácio de Belém, det rosa palasset som tidligere var et kongelig slott. (Calçada da Ajuda)

Palácio de Belém

11.15 – Pasteis de Belém

På tide med en pust i bakken! Bare noen minutter fra Palacio de Belem ligger den lekre 1800-talls kafeen Antiga Confeitaria de Belém, og her får du de berømte Pasteis de Belém-kakene. De blir laget etter en hemmelig oppskrift fra Jerónimos-klosteret, og er superpopulære. Vær forberedt på litt kø. Kakene smaker ekstra godt sammen med en kopp rykende varm kaffe. (Rua de Belém 84-92)

Pasteis de Belém | Foto: Maria Kristin Svendsen

11.45 – Kunst og suvenirshopping

Hvis du er kunstinteressert er Centro Cultural de Belém og Museu Berardo et must. Her finner du moderne kunst og verk av kjente artister som Andy Warhol, Picasso, Salvador Dali, Jackson Pollock og Jeff Koons, for å nevne noen. Ikke glem en tur innom museumsbutikken for noen kunstneriske suvenirer. Gratis inngang! (Praça do Império)

LES OGSÅ: Med sporvogn i Lisboa

Museu Berardo

12.15 – Spasertur i Jardim Botânico Tropical

Når du trenger en liten pause fra storbylivet kan du søke tilflukt i Jardim Botânico Tropical, et lekkert hageanlegg i nærheten av museet. Tidligere var hagen en del av Belém-palasset, og i dag huser den påfugler, tropiske planter (flere utrydningstruede arter) og fine dammer. Det koster et par euro å gå inn, men det er det verdt.  (Largo Dos Jeronimos)

Jardim Botânico Tropical

13.30 – Lunsj på Praça do Comércio

Takket være Belém-kakene kan du vente litt med lunsjen , men når det først er på tide bør du sette kurs tilbake mot Baixa og det storslagne handelstorget Praça do Comércio nede ved vannet. Plassen prydes av vakker arkitektur, statuer og fontener, men viktigst av alt: Her finner du flere svært gode restauranter og uteserveringer, for eksempel Martinho da Arcada fra 1778 – et av byens mest kjente spisesteder. (Praca do Comércio 3) 

Praça do Comércio

14.30 – Rua Augusta

Gå gjennom den majestetiske triumfbuen på torget og inn i den livlige hovedgaten Rua Augusta. Har du sett Gullivers reise fra 1996 kjenner du deg kanskje igjen, det er nemlig her Gulliver (Ted Danson) krøker seg sammen for å passere gjennom portalen. Rua Augusta er dekket av fin stenmosaikk, og langs gaten finner du både gateartister og butikker som Mango, Springfield og Zara.

15.00 – Santa Justa-heisen

Når du kommer til krysset der Rua Augusta krysser Rua de Santa Justa kan du svinge til venstre og fortsette rett frem til Santa Justa-heisen – en nygotisk heis som forbinder Baixa med den høyere beliggende bydelen Bairro Alto. Heisen er 45 meter høy og ble bygget av Gustave Eiffels lærlig Raul Mesnier. På plattformen der oppe venter en fantastisk utsikt, og særlig hvis du fortsetter opp trappene helt til det øverste platået. En heisbillett koster omtrent 5 euro, men hvis du allerede har kjøpt en dagsbillett til trikk eller buss gjelder denne også for heisen. (Rua Áurea)

LES MER: Her finner du reiser til Lisboa

Santa Justa-heisen

15.30 – Kaffepause på A Brasileira

Bare noen kvartaler fra Santa Justa-heisen ligger nok et kjent spisested i Lisboa: A Brasileira. Bestill “uma bica” (en slags espresso) og nyt den gode smaken omgitt av lekker art déco-interiør. Har du lyst kan du også knipse en selfie sammen med statuen av Fernando Pessoa, forfatteren som i dag regnes som en av Portugals viktigste. (Rua Garrett 120)

16:30 – Shopping i Chiado

Chiado er det koselige området mellom Bairro Alto og Baixa, når du går ut av A Brasileira befinner du deg akkurat der – i Rua Garrett. I dette området ligger det flere klesbutikker, bokhandlere, teatre og små kunstgallerier, og selvfølgelig flere hyggelige kafeer hvis du heller vil bestille en bica til og se på det yrende folkelivet i gatene.

18.00 – En drink på The Insólito

En småsær restaurant og bar med blant annet gode drinker på menyen. Ta kontakt med betjeningen i første etasje, og hvis det er plass i baren blir du ført opp dit i en ørliten, gammel heis. The Insólito ligger i høyden og byr på flott utsikt over byen. (Rua São Pedro de Alcântara 83)

19.00 – Middag på The Decadente

Vegg i vegg med The Insólito ligger et hostel som huser restauranten The Decadente. En anelse hipstertrendy, men imøtekommende og med trivelig atmosfære og ikke minst – skikkelig god mat. Glem for all del ikke å reservere bord på forhånd.

The Decadente

21.00 – Fado på Tasca do Chico

Et besøk i Lisboa er ikke komplett uten å ha hørt på den portugiske varianten av blues – fado. Bare fem minutter fra The Decadente ligger Tasca do Chico, en liten bar hvor relativt ukjente musikere spiller og synger den tradisjonelle musikken.

Har du noen gode Lisboa-tips du vil dele? Bruk kommentarfeltet under ↓

Dette blogginnlegget er basert på en artikkel fra Ving Sverige. 

Kategorier