Dette er årets beste julemarkeder

Julemarked Tallin

Funklende julelys, snøkrystaller, varm kryddergløgg og lukten av nellik, granbar og nybakte julekaker – det er ikke rart vi elsker Europas julemarkeder! Her får du en guide til noen av de beste.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

LONDON
Fra november til januar
(Endelige datoer er foreløpig ikke bekreftet)

Hvorfor ikke dra på julegaveshopping i den britiske hovedstaden? Det finnes flere julemarkeder i London, men et av de mest populære er Winter Wonderland i Hyde Park.

I markedsbodene kan du handle smykker, klær, juledekorasjoner, kunsthåndverk og mat, og som om ikke det var nok finnes det også en skøytebane, karuseller, et stort pariserhjul og en isbar. Ikke en isbar i tradisjonell forstand, men bokstavelig talt en bar av is.

De nærmeste t-banestasjonene er: Marble Arch, Green Park, Hyde Park Corner, Victoria og Knightsbridge.

LES OGSÅ: De beste julegavetipsene for alle som elsker å reise

VSGBLON1230

FØRJULSKOS I LONDON: Unn deg selv en tur på et (eller flere) av byens julemarkeder.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

BERLIN
26. november til 31. desember

I trendy Berlin er det over 60 (!) forskjellige julemarkeder å velge mellom, men ett av de største og mest populære ligger på Gendarmenmarkt i bydelen Mitte. I små, snøhvite telt med julestjerner på takene kan du kjøpe julepynt, leker, lokale matvarer, smykker, skinn og kunsthåndverk. Og når mørket senker seg og kveldskulda kommer smygende smaker det ekstra godt med nybrygget kakao eller rykende varm gløgg i koppen.

Nærmeste t-banestasjon er Stadt Mitte. Både U2 og U6 stopper her.

Hvis du har lyst til oppleve et litt annerledes julemarked arrangeres det økologiske varianter på Kollwitzplatz og Sophienstraße. Der selger matprodusenter og kunstnere alt fra designvarer til krimskrams – alt laget av organiske og økologiske råvarer. Bratwurstene, paiene, vaflene og gløggen som serveres er hjemmelagd – og selvfølgelig basert på kortreiste, organiske råvarer. Tar du turen til Hüttenweg 90 i den andre helgen i desember finner du Weihnachtsmarkt für Hunde et eget julemarked for hunder (!) der du kan handle alt fra spesialdyremat til hundegaver i alle farger og fasonger.

 

Julemarked Berlin

GRØNN JULEFEST: Velg mellom tradisjonelle julemarkeder eller økologiske i Berlin. På sistnevnte er alle produkter og maten som serveres organisk og økologisk – eller besøk begge deler.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

WIEN
16. november til 26. desember

Julemarkedene i Wien har lang tradisjon, noen begynte allerede i 1298 da kong Albrecht I ga innbyggerne tillatelse til å ha et Krippenmarkt – et desembermarked. I dag er et av de mest kjente og største markedene Christkindlmarkt foran rådhuset på Rathausplatz, men du finner dem omtrent hver eneste bydel i desember. Hva som selges i bodene varierer fra marked til marked, men alle markedene har en herlig atmosfære og deilig julestemning.

På julemarkedet foran rådhuset selges flotte juledekorasjoner i bodene sammen med leker, håndverk og brente mandler. På Rathausplatz finner du stekte kastanjer og kringler, samt juledekorasjoner og kvalitetshåndverk. Inne i rådhuset er det et eget juleverksted for barna, og der bakes det kaker og skrives ønskelister til julenissen.

Nærmeste t-banestasjon er Rathaus (U2 og U3) og Volkstheater (U3). Trikkestopp: Stadiongasse / Parlament.

JULEVERKSTED FOR BARNA: I Wiens rådhus kan yngre juleentusiaster bake kaker og skrive ønskelister til julenissen. Foto: Thomas Cook Blog

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

PARIS
15. desember til 24. desember

Paris is always a good idea, sies det. Og er du ute etter et herlig julemarked i en ikonisk storby er det definitivt en god idé med en førjulshelg i lysenes by. Paris har flere tradisjonelle julemarkeder, for eksempel foran den verdensberømte katedralen Notre Dame på Square René Viviani. Markedet er som en liten julelandsby med boder fulle av kunst og håndverk, lokale spesialiteter og gastronomiske godsaker.

Den nærmeste t-banestasjonen er St-Michel Notre Dame.

Ps! Les Marches de Noël på Champs Elysées har i mange år vært det største og mest kjente julemarkedet i Paris, men ble avlyst i fjor som følge av en konflikt mellom politikere og arrangøren. I skrivende stund er det uvisst hvorvidt dette markedet vil bli arrangert i år, og hvilken form det eventuelt vil ta. Kryss fingrene for at du får anledning til å ta turen opp i det store pariserhjulet med flott utsikt over vakre, julepyntede Paris.

LES OGSÅ: I Paris med barn

Paris

PERFEKTE JULEGAVER: På julemarkedet i Paris får du kjøpt sjokolade i løsvekt – og platevis. Lys melk, mørk kakao, med pistasjnøtter eller helt hvit – du velger!

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

BRUSSEL
30. november til 6. januar

Det populære julemarkedet Winter Wonders i Brussel er et høydepunkt for mange. Markedet finner du på torget Grand-Place, men det strekker seg flere kilometer utover til Bourse, Place Sainte-Catherine og Marché aux Poissons også. Du kan ta turen innom mer enn 200 markedsboder, og både store og små kan glede seg over karuseller, pariserhjul, skøytebane og lysshow – og selvfølgelig et spektakulært juletre.

belgium-brussels-christmas-800x530

TUSEN JULELYS: Både barn og voksne lar seg begeistre av alle julelysene på Winter Wonders i Brussel.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

PRAHA
1. desember til 6. januar

I løpet av en storbyferie i Praha kan du skryte av at du har sett dansende hus, vært hjemme hos Mozart, spist middag i et gotisk riddervertshus og drukket verdens beste øl – og besøkt et av Europas mest stemningsfulle julemarkeder. Det finnes to kjente julemarkeder i Praha, og det største finner du på torget i gamlebyen. Der står bodene tett i tett rundt juletreet på det idylliske brostensbelagte torget i barokkstil, særlig stemningsfullt blir det med litt snø. I bodene finner du ristede kastanjer og tsjekkiske spesialiteter. Det andre julemarkedet ligger ved Wenceslas-torget.

De nærmeste t-banestasjone er Staromestska, Namesti Republiky og Mustek.

LES MER: Julemarkeder i Stockholm

Er dere en gruppe som vil på julemarked sammen? Kontakt oss!

Praha

JULESTEMNING: Eventyrlige Praha byr på førjulskos og markeder med historisk sus. En helg der får du for under 3000 kroner – hvis du reiser sammen med noen og deler hotellrom.

 

Hvilket julemarked er din favoritt?
Del det gjerne med oss i kommentarfeltet ↓

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Med forbehold om eventuelle endringer av datoer.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Kategorier