Slik gjør du vinterens reisekupp

Drømmer om en ferietur til en billig penge nå som kulda setter inn? Dette er tipsene du trenger.

 

Tips 1: Gjør deg kjent med reisearrangørenes nettsider

De beste tilbudene finner du som regel på nett, men det kan til tider være litt forvirrende å finne frem i jungelen av priseksempler, kampanjetilbud og reiseforslag.

Ving.no, og kanskje særlig søkemotoren du bruker for å finne reiser der, kan nok virke litt forvirrende fordi Ving selger reiser både med egne charterfly og med vanlige rutefly. Du bestemmer selv om du vil bestille fly og hotell sammen, bare flybilletten, eller bare hotellrom. Du kan også bestille hotell for bare en del av reisen.

Når du søker på et reisemål Ving har både charter- og ruteflyflyvninger til vil du automatisk få opp charteralternativene først. Du kan enkelt endre innstillingene for å se ruteflyalternativene: Du endrer bare feltet for reiselengde til «Valgfri reiselengde» etter at du har valgt reisemål.

Er du ute etter de beste tilbudene akkurat nå bør du gå rett til Vings tilbudsside. Den oppdateres fortløpende med alle aktuelle tilbud.

Mange tror at reisearrangørenes tilbud begrenser seg til det de ser på nettsiden og går videre til neste når de ikke finner det de er ute etter, men det er ikke alltid nødvendig. Ringer du eller sender en e-post kan nemlig arrangørene fikse det meste.

På ving.no kan du for eksempel bare bestille tre hotellrom og være maks seks personer i reisefølget på en og samme bestilling, men Ving kan selvfølgelig ordne reiser med både flere rom og for flere reisende. Det er bare systemet på nettsiden som ikke er lagt opp for den typen bestillinger.

Sett deg inn i hva reisearrangørene faktisk tilbyr. Med Ving kan du for eksempel reise til Thailand både med rutefly og charterfly i vinter.

Tips 2: Sats på lavsesong

Når det gjelder reisetidspunkt er det motstrøms som gjelder hvis du er ute etter gode tilbud.

– Du kan si at lavsesong er høysesong for alle som er ute etter en ferie til lavere pris enn ellers. I tillegg er det mindre trafikk på reisemålene utenom høysesong – det er færre folk og roligere omgivelser, forklarer Eirik Gjønnes, produktsjef i Ving.

Han nevner Kanariøyene som et populært reisemål med stabilt og behagelig vær i høst- og vintermånedene, og understreker at det er mulig å reise til klassiske feriesteder også utenom høysesong.

– Du får et stort utvalg av reiser med rutefly i tillegg til de vanlige charterreisene våre. Med rutefly får du stor valgfrihet i forhold til avreisedag og reiselengde, samtidig som du beholder tryggheten ved å bestille en pakkereise, tipser Gjønnes.

Gran Canaria er et av nordmenns favorittreisemål – også på vinteren.

Gran Canaria er et av nordmenns favorittreisemål – også på vinteren.

Tips 3: Pass på hvilken dag du velger

For å finne de beste prisene anbefaler Svein Erik Bjørheim, leder for Vings ruteflyavdeling, at du velger reisemål med mange flyavganger i uken, og gjerne daglig.

– I tillegg bør du huske at tirsdag og onsdag er de billigste utreisedagene for eksotiske langreiser. Hvis du drømmer om Asia, så kan det være kjekt å vite at prisene er lavest i september og frem til begynnelsen av desember. Det samme gjelder for april og mai – med unntak av påsken, fortsetter Bjørheim.

– Når det gjelder storbyreiser er det billigst å reise ut søndag, mandag eller tirsdag. De rimeligste hjemreisedagene er tirsdag, onsdag, torsdag. Disse dagene er ofte billigst uansett hvilken tid på året det er snakk om, Hjemreise i helgene alltid dyrest, forklarer Bjørheim. Men det gjelder å bestille tidlig når det er snakk om rutefly – du gjør sjelden de gode kjøpene like i forveien.

– De fleste ruteflyselskapene har en annen forretningsmodell enn typiske charterselskap. Mange forretningsreisende bestiller ganske sent, og derfor rabatteres ruteflybilletter sjeldent ned til restplassnivå sånn som i charterselskapene, forklarer Bjørheim. Han påpeker at flere flyselskap faktisk heller kjører med tomme seter enn å skru prisene ned til et minimumsnivå.

Bjørheim forteller at sjansen for å finne gode restplasser på rutefly er størst hvis det er snakk om direktefly fra Norge. Flyselskaper som opererer med mellomlandinger og flybytter har sjeldent rimelige billetter like før avreise. Og de billigste reisene?

– Storbyer i Baltikum er alltid billigst. Byer som Riga, Tallinn, Praha og Berlin er blant de rimeligste alternativene. Og kan du reise midt i uken i slutten av november, i begynnelsen av desember eller i januar – da gjør du de beste kjøpene, avslutter Bjørheim.

LES MER: Ta med barna på storbyferie

Praha er blant de rimeligste storbyreisemålene.

Tips 4: Ikke glem research før du bestiller

Det er lett å la seg rive med når flybillettene koster mindre enn en tur i matbutikken, men du bør også undersøke prisnivået før du bestiller. Det er også anbefalt at du ser nærmere på hvor mye du må regne med å betale for overnattinger.

Selv om du kan få skikkelig billige flybilletter til et sted kan det være kamp om både hotellrom og leiligheter der, og da presses prisene opp – og totalt sett kan reisen bli mye dyrere enn du hadde sett for deg. Det har Ving blant annet sett skje på Kanariøyene.

Nå tenker du kanskje at det å sjekke prisnivået før du reiser et sted er ganske selvsagt, og for mange er det det – men det er også lett å glemme at ting kan ha forandret seg på steder du har vært tidligere.

Sammenlignet med for en del år siden vil fulle handleposer på Fifth Avenue i New York gjøre et mye kraftigere innhugg på norske kontoer nå. Dollarkursen er nemlig en helt annen i dag. I London var det for noen år siden helt motsatt, da pundet var lavere enn på lenge og flyselskapene kjørte priskrig på billettene.

Vil du leve så billig som mulig på reisemålet er det imidlertid østover som gjelder. Thailand og Vietnam er blant de aller billigste landene å leve i, og du kan få reiser dit som ikke koster all verden også.

Kort oppsummert

• Lavsesong er høysesong for alle som er ute etter lavere priser enn ellers. Unngå skolenes ferier om du kan.
• Ikke la deg trigge til kjøp bare fordi prisene på flybillettene er lave – undersøk prisnivået på reisemålet, hva hotellovernattinger koster og hvordan kursen er først.
• Skal du på storbyferie er søndag, mandag og tirsdag de billigste utreisedagene. De rimeligste hjemreisedagene er tirsdag, onsdag og torsdag. Velg storbyer med mange flyavganger for de beste prisene.
• For eksotiske langreiser er tirsdag og onsdag de billigste utreisedagene.
• Ikke la deg skremme av reisearrangørenes nettsider med mye innhold. Sett deg inn i hva som finnes hvor – de beste tilbudene finner du som regel på nettsidene deres. Finner du ikke det du leter etter – ta kontakt med dem!