5 italienske reisemål som pirrer reiselysten

Foretrekker du historiske byer, vakre strender eller små, postkortvakre tettsteder? Italia har alt og vel så det, og har en tendens til å levere på alle fronter – uansett hva du vil ha ut av ferien.

Akkurat nå er det litt vanskeligere å reise enn til vanlig, men vi kan fortsatt drømme og planlegge! Les og la deg inspirere mens vi venter på at verden åpner helt igjen 💛

– Jeg har enda til gode å bli skuffet over et italiensk reisemål. Være seg storby, små badebyer, innland, nord eller sør – jeg blir alltid like fascinert og betatt hver gang jeg besøker Italia, sier reiseglade Siri Røhr-Staff.

En av hennes italienske favoritter ligger i den sørlige enden av Napolibukten, ruvende på toppen av et flertall hvite kalksteinsklipper. Der ligger nemlig byen Sorrento.

GJØR SOM IBSEN: Idylliske Sorrento var tilholdssted for flere kreative sjeler på 1800-tallet, og den dag i dag er det lett å senke skuldrene og finne inspirasjon her.

Perlen Sorrento

– Å kalle et reisemål en perle er unektelig en klisjé, men når det gjelder Sorrento er det vanskelig å finne et mer passende ord. Byen er full av nydelige gamle bygninger, fantastiske restauranter og i gatene hersker en glamorøs, men likevel avslappet atmosfære, sier Siri.

I tillegg har byen et skikkelig historisk sus over seg. Sorrento ble nemlig flittig besøkt av flere store kunstnere på 17- og 1800-tallet, og en lang rekke forfattere – fra Johann Wolfgang Goethe og Hans Christian Andersen til Bjørnstjerne Bjørnson, Camilla Collett og Olaf Bull – har besøkt byen. Henrik Ibsen skrev faktisk ferdig både Peer Gynt og Gengangere her.

– Det er som du skjønner lett å senke skuldrene og finne inspirasjon i Sorrento. Ta deg god tid til de viktigste tingene: Ta livet med ro, rusle rundt i de trange gatene. Ta lange, deilige lunsjer og sene, enda lengre middager. I Sorrento har jeg faktisk blitt servert noen av de beste middagene jeg har smakt i hele mitt liv.

Ifølge henne er det ikke nødvendigvis de dyre og fancy restaurantene som er de beste.

– Vi snublet over et par små familierestauranter som selvfølgelig serverte pasta, men den var rett og slett himmelsk. Jeg drømmer fortsatt om skikkelig italiensk pappardelle med kremet soppsaus.

Nysgjerrig på Sorrento? Her kan du lese mer om reisemålet.

Siri forteller at også bademulighetene i Sorrento frister til gjentagelse, men at det kan være greit å vite at det stort sett er badeterrasser man bader fra.

– På de private badeterrassene, noen trappetrinn ned fra selve byen, må du som regel betale for å leie en solseng. Det koster litt, men da får du til gjengjeld veldig god service og bra lunsjmuligheter på et og samme sted, forklarer Røhr-Staff.

Sorrento er også et perfekt utgangspunkt for å besøke flere av de mest kjente severdighetene i Italia. Herfra kan du enkelt ta turen til Pompeii og Vesuvius, ta båten over til Capri, lokaltoget til Napoli eller leie en bil og kjøre nedover Amalfikysten.

ROMANTIKK I LUFTEN: De fleste blir litt mo i knærne på Sorrentos smellvakre uteserveringer – og om ikke av reisefølget, så i alle fall av utsikten!

Positano – perfekt for par

En som allerede har lagt ut på oppdagelsesferd langs Amalfikysten er Bjørn Kongerud. I fjor dro han og samboeren Julie Ann på italiensk roadtrip med leiebil.

FORELSKET I POSITANO: Bjørn Kongerud og samboeren Julie Ann falt for den lille kystbyen Positano.

– Den første gangen vi reiste til Italia var det fordi så mange venner og bekjente anbefalte det. Da reiste vi til Nord-Italia, og det ble en uforglemmelig opplevelse som ga mersmak. Vi ville se og oppleve enda mer av landet, forteller Bjørn.

Da de reiste tilbake igjen året etter, sto blant annet Napoli, Positano, Capri og Pompeii for tur.

– Det er fantastisk å kjøre langs Amalfikysten. Veien slynger seg av gårde med bratte, dramatiske fjell på ene siden, og det brusende, blå havet på den andre. Det er ikke til å stikke under stol at det kan være litt kaotiske kjøreforhold på de smale veiene og med småhissig trafikk, men det er ikke noe problem så lenge man beholder roen selv. Og det er absolutt verdt det, mener Bjørn.

Høydepunktet i ferien ble besøket i den lille byen Positano. Her klamrer husene seg fast langs bratte klippevegger som stuper rett ned i havet.

– Vi hadde lest litt om Positano før vi reiste, men byen overgikk enhver forventning. Vi bodde på et hotell et stykke opp i klippeveggen, og det er den desidert beste hotellutsikten vi har hatt noensinne, tipser Bjørn.

Les mer om Positano her

OVER ALL FORVENTNING: Amalfikysten sies å være en av de vakreste kyststrekningene i verden. Og den vakreste byen i området? Positano.

Ifølge Bjørn har byen en atmosfære og sjarm som slår det meste. Bjørn og Julie Ann er imidlertid ikke de første som har latt seg begeistre av Positano. Forfatteren John Steinbeck beskrev en gang Positanos skjønnhet slik: «Det er et drømmested som føles uvirkelig når man er der, men som alltid dukker opp i hukommelsen når man forlater det.»

Bjørn er helt enig.

– Et besøk i Positano vil du aldri glemme. Av ale de italienske byene jeg har besøkt er dette den mest fargesprakende og sjarmerende til nå, og jeg anbefaler alle å reise innom hvis de har muligheten. Og kanskje spesielt par som er på utkikk etter et skikkelig romantisk reisemål, avslutter han.

Sugen på storbytur? Roma er en av nordmenns favorittbyer

SJARMERENDE SMÅBY: Positano passer perfekt for par som er på utkikk etter et romantisk reisemål.

Sjarmert av Sardinia

– Vi hadde hørt om krystallklart vann og sjarmerende badeviker. Middelalderbyer, pizza og verdens beste iskrem. Forventningene var unektelig høye, sier Elisabeth Larsen-Vonstett som tok med seg familien sydover for to ukers italiensk ferie.

Familien startet rolig med noen dager på solsengen, boccia og strandvolleyball. Så var de klare for opplevelser. Med syvseters leiebil, kart og GPS la de ut på en svært innholdsrik oppdagelsesferd. Og Italia leverte.

– I Porto Cervo på Smaragdkysten så vi yachter så store som hus, nøt feriens dyreste vin og beundret de rike og berømte som bruker den berømte kyststripen som sin private lekegrind.

SARDINIAS SMARAGDKYST: Kyststripen Costa Smeralda er mekka for alle luksusdyr. I sommermånedene møtes jetsetterne i hovedstaden Porto Cervo.

Hun forteller også at middelalderbyen Bosa levde opp til sitt rykte som en av Italias vakreste, og langs bredden av elven Temo fikk familien servert det som viste seg å være turens desidert beste sjømatpasta, etterfulgt av tidenes møreste skinke, smakfulle oster og deilige, salte oliven.

Her kan du lese mer om Sardinia

– Stintino i nordvest byr på de fineste strendene i hele Italia, og ga oss en smak av Karibia med kritthvit sand og turkisfarget hav, forteller Elisabeth.

På agriturismo Sa Mandra fikk familien servert helgrillet pattegris som smeltet i munnen og i gamlebyen i Alghero lot de seg stadig imponere av de vakre solnedgangene og spiste iskrem som om det var 17. mai og bursdag på en gang.

– Vi leide også en katamaran som tok oss med til de beste snorklestedene og drakk rosévin i solnedgangen mens skipperen lærte barna å ta salto.

Og etter en fullspekket uke på farten syntes familien det var godt å komme tilbake til hotellet for dovent å gå tilbake i feriemodus med sene frokoster, lange lunsjer og late dager på stranden.

– Vi leide padlebåter, leste bøker og lot oss underholde av de fargerike selgerne som aldri ga opp håpet om at vi skulle kjøpe en lekekrokodille, vannmelon eller ferske kokosnøtter. Du kan trygt si at Sardinia levde opp til forventningene, og vel så det, avslutter Elisabeth fornøyd.

FAMILIEUTFLUKT MED KATAMARAN: Elisabeth Larsen-Vonstett og familien reiste rundt på Sardinia, og i løpet av ferien leide de en katamaran og dro på snorkleutflukt.

Sicilia – usannsynlig vakkert

Mange forbinder nok Sicilia – tuppen av den berømte støvelen på Europa-kartet – først og fremst med den italienske mafiaen «Cosa Nostra», men Middelhavets største øy har flere ess i ermet enn som så. Familien Lundberg Zetterstrøm dro til den sagnomsuste øya og falt pladask.

– Taormina er et så vakkert reisemål at det tar pusten fra deg. Det lille tettstedet klamrer seg til en fjellside med utsikt til den fortsatt aktive vulkanen Etna. Å vandre i de trange gatene føles som å vandre inn i en Fellini-film, forteller Astri Lundberg entusiastisk.

Sammen med samboeren Atle og døtrene Michelle og Madeleine nøt hun byen i fulle drag.

– Taormina er kjent for sin skjønnhet og har et sus av jetsetliv, luksusshopping og femstjerners hotell, men til tross for høy intensitet og mye mennesker så er det ikke vanskelig å senke skuldrene og nyte feriedagene her. Kombinasjonen av late dager på stranden og mer livlige kvelder er perfekt. Taormina er rett og slett det beste av to verdener.

LA DEG BEGEISTRE: Taormina på Sicilia er så vakkert at det tar pusten fra deg.

Familien har alltid vært begeistret for Italia, og hadde lenge drømt om å besøke Sicilia. I løpet av ferien besøkte de også øya Isola Bella, en vakker øy rett nedenfor Taormina.

– En sandstrand binder øya sammen med resten av Sicilia ved lavvann og stranden med krystallklart vann på begge sider er et populært sted for både utflukter og fotografering, tipser Astri.

Hun syntes noe av det beste med Sicilia er vulkanen Etna, øyas lange historie og (til tross for at det er en populær turistdestinasjon) at man føler man kommer tett på det genuine Italia.

– Jeg ble litt overrasket over den høye standarden på hotellfasilitetene. Selve hotellet så ved første øyekast noe sliten og gammeldags ut, men en fantastisk beliggenhet, topp fasiliteter og service veier kjapt opp for dette.

Astri anbefaler alle som skal til Taormina å få med seg solnedgangen over vulkanen Etna.

– Det er flere restauranter og barer hvor du kan nyte dette skuet over et bedre måltid eller et glass. Belmond Grand Hotel Timeo er et perfekt sted, tipser hun.

SOLNEDGANG OVER ETNA: Astri anbefaler alle som skal til Taormina å få med seg solnedgangen over vulkanen Etna.

I tillegg er en tur til Palermo og Etna nærmest obligatorisk.

– Vi fikk faktisk ikke gjort det på vår tur, men det skal vi definitivt gjøre neste gang – og det kan bli allerede til sommeren, avslutter Astri.

TIPS!

Et stykke nordover på det italienske fastlandet ligger regionen Toscana, som i likhet med Sicilia er spesielt kjent for sin gode mat – og vingårder i bølgende åslandskap.

Det færre kjenner til er kanskje at den toskanske kysten også kan skryte av herlige sandstrender og koselige havnebyer, så her ligger alt til rette for en ferie fylt av det beste fra flere verdener.

Du kan velge mellom badebyene Viareggio og Forte dei Marmi eller bo i en av kulturbyene Firenze og Pisa – sistnevnte mest kjent for sitt skjeve tårn.

Svipptur til Firenze? Slik får du mest ut av én dag i kunstbyen.

TOSCANA – MER ENN VIN: Viareggio blomstret som sol- og badereisemål allerede på 1950- og 60-tallet, og er i dag veldig populært – ikke minst blant italienerne selv.

Dette blogginnlegget ble opprinnelig publisert i 2018 og kan inneholde foreldet informasjon.

Kategorier