5 grunner til at Madeira aldri skuffer

Hvilke steder har du på reiseønskelisten din? Spania? Hellas? Tyrkia? Flotte steder det, men har du vurdert unike og eventyrlige Madeira?

Madeira har havnet litt i skyggen av de store, kjente turistmaskinene langs Middelhavet, men det er ingen grunn til å overse denne portugisiske perlen i Atlanterhavet. Her er fem gode grunner til at Madeira bør bli din neste feriedestinasjon.

1. Naturen og turstiene

Det er kanskje ingen overraskelse at naturopplevelser ligger øverst på listen, for Madeira er en grønn og blomstrende øy som er berømt for sine spektakulære natur. En av de beste måtene å oppleve landskapet på er på en levadavandring – en fottur langs de eldgamle vannkanalene i de frodige fjellsidene.  En av de mest kjente er Rabacal, også kjent som «25 fossefall». Du kan starte vandringen på nesten 1300 meter over havet, og derfra går det nedover svingete stier langs kanalene og forbi flere fossefall. Har du flaks ser du kanskje en fisk eller to som svømmer forbi deg i kanalen. Underveis har du fantastisk utsikt til den vakre kysten og de høye fjelltoppene.

Bildetekst: Madeira byr på naturopplevelser i verdensklasse.

Madeira byr på naturopplevelser i verdensklasse.

2. Livet i havet

Madeira ligger øst i Atlanterhavet, et område kjent for sitt rike dyreliv. Dykking er populært her året rundt, men oksygentank og dykkermaske er langt fra obligatorisk for å utforske livet til sjøs. Foretrekker du å holde deg over overflaten kan du for eksempel bli med på en båtutflukt for å se etter delfiner eller hvaler. Delfinene er ofte nysgjerrige og svømmer mot båten på eget initiativ, og det er mulig å være med på organiserte utflukter der en marinbiolog forteller mer om dyrene du ser, og de du kanskje ikke ser. Ofte har kapteinen om bord har løpende kontakt med observasjonsposter i samme område for å vite hvor det er størst sjanse for å få et glimt av de flotte dyrene.

Bildetekst: Blir du med på en båtutflukt får du kanskje se både delfiner og hvaler i sitt rette element.

Blir du med på en båtutflukt får du kanskje se både delfiner og hvaler i sitt rette element.

3. Behagelig vær, året rundt

Madeira hører riktignok til Portugal, men øya ligger like vest for det afrikanske kontinentet og rett nord for Kanariøyene. Det betyr at du kan nyte behagelig vær året rundt. Akkurat som i Norge er det varmest og mest sol om sommeren. På Vings reisemål Funchal, Ponta do Sol, Canico og Santo da Serra ligger dagtemperaturen på ca. 25 grader i luften og litt over 20 grader i vannet i sommermånedene, og det er også den tørreste perioden av året, med minst nedbør. Om vinteren er været omtrent som en norsk sommer, med både varme og solrike dager og kjølige regnværsdager. Vindene som blåser inn fra Atlanterhavet kan til tider være ganske friske.

Bildetekst: Madeira ligger rett nord for Kanariøyene og har behagelig temperatur året rundt.

Madeira ligger rett nord for Kanariøyene og har behagelig temperatur året rundt.

4. Kulturopplevelser

I motsetning til enkelte andre populære ferieøyer har Madeira klart å beholde sitt særpreg, og det autentiske kulturlivet blomstrer. De fleste som reiser til Madeira bor i øyas sjarmerende hovedstad Funchal, som deles av to elver som leder vannet fra fjellene ned til havet, og det er ved munningene av disse bysentrum ligger. Hver vår arrangeres en stor blomsterfestival i byen, en tradisjon med røtter tilbake til 1950-tallet. Det arrangeres også et livlig karneval hver februar. Som seg hør og bør i en hovedstad kan du også besøke en rekke innholdsrike museer, og de spenner over alt fra moderne kunst og leker til selveste Cristiano Ronaldo. Den berømte fotballspilleren er nemlig født på Madeira og er øyas store stolthet.

I motsetning til enkelte andre populære ferieøyer har Madeira klart å beholde sitt særpreg.

5. Uimotståelig mat og vin

Vi er sikkert ikke de eneste som synes mat og drikke er en viktig del av ferieopplevelsen, og på Madeira kan du glede deg til hvert eneste restaurantbesøk. Espada er øyas nasjonalrett og består av dolkfisk, som ofte serveres med banan. Blir denne kombinasjonen litt for spenstig kan du bestille espetada – store grillspyd med saftig oksekjøtt. Kanskje med en klunk av den kjente madeira-vinen ved siden av? Ellers er husets vin, vinho de mesa, som regel fra Portugal, og den er ofte både billig og god. Generelt sett er utvalget spisesteder stort og variert, så du finner helt sikkert noe som faller i smak. Det er også rimeligere å gå ut å spise på Madeira enn det er hjemme i Norge.

Lyst til å lese mer om mat? Disse 10 greske matrettene må du ikke gå glipp av.