Synes du cruiseferie virker fristende, men er redd for at det er dyrt? Bekymret for kø om bord? Og hvor stive kleskoder er det egentlig snakk om? Vi har stilt ekspertene spørsmålene du lurer på.
i 2017 gjennomførte Norges største reisearrangør Ving en undersøkelse der over 12 000 reiseentusiaster tok til tastaturene for dele sin mening om cruiseferier.
Resultatene avslørte at det fortsatt er mye usikkerhet knyttet til hvordan det egentlig er å være på cruise, og ikke minst – at noen går glipp av det som kunne vært drømmeferien på grunn av utdaterte fordommer.
– Det er gøy å se at så mange engasjerer seg i dette temaet, men det virker også som om mange ser på cruiseferier som noe annet enn det det faktisk er, forteller Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving.
Spørsmålene og ekspertsvarene finner du litt lenger ned i artikkelen.
Fra «dyrt» til «komfortabelt»
Når deltagerne i undersøkelsen ble spurt om hva som skal til for at de skal velge cruise, sier flesteparten at de må bli mer sikre på at det passer for dem.
Mange tror nemlig at cruise er dyrt, at det er vanskelig å bestille, det er for mange folk om bord, at det kan være utrygt og at det ikke passer for familier med yngre barn.
– Mange av disse oppfatningene henger igjen fra gammelt av. Det har skjedd mye på cruisefronten de siste årene, og et cruise i dag er langt fra det samme som for 20 år siden, forteller Løkaas Fossum.
I Vings undersøkelse sier 8 av 10 at de ikke har vært på cruiseferie tidligere, og blant disse sier over 40 prosent at de assosierer denne typen ferie med ordet «dyrt».
– Det er interessant å se hvordan denne oppfatningen snus helt på hodet hvis man har vært på cruise tidligere. Antallet som ser på cruise som dyrt mer enn halveres, og den soleklare vinneren er i stedet ordet «komfortabelt». Hele 70 prosent av dem som har vært på cruise assosierer det først og fremst med dette ordet, forteller Løkaas Fossum.
Hun understreker at cruiseferier passer for de fleste, og for en skikkelig cruiseinnføring har vi tatt kontakt med Ellen Stebekk, markedsdirektør i RCCL og Lisa Hellerud, Vings cruiseekspert, for å stille dem alle spørsmålene folk der ute lurer på.
Her er spørsmålene og ekspertsvarene
Jeg blir fort sjøsyk av bølger. Kan jeg dra på cruise da?
– RCCL har en egen meteorolog som følger med på været, og reiseruten justeres hvis det er behov for å unngå høy sjø og dårlig vær. Selve været får ingen gjort så mye med, men skipet kan fint styre unna. Dagens cruiseskip har også kraftige stabilisatorer, så det skal mye til før du merker sjøgang om bord hvis det først er urolig vær, forklarer Stebekk.
Må vi ha med gallakjole og smoking om bord?
– Dette er en av de klassiske oppfatningene som henger igjen fra gammel av, sier Hellerud.
Det var nemlig relativt strenge kleskoder om bord på cruiseskipene i gamle dager, men i dag er det du selv som avgjør hvor mye du vil pynte deg.
– Du kan gå i vanlige fritidsklær hele dagen hvis du ønsker det. Det er ikke alle som vil pynte seg til middag, og det er overhodet ikke en hindring for å dra på cruiseferie. Alle skipene har en buffetrestaurant med en mer avslappet atmosfære, sier Stebekk.
I de andre restaurantene anbefales det å finne frem litt penere klær på kveldstid, men det er ingen slipstvang. Fritidsskjorte og langbukse for menn, og en sommerkjole eller lignende for kvinnene holder i massevis.
Badetøy og badesko er imidlertid ikke godkjent middagsantrekk uansett restaurant, men kanskje av en annen grunn enn du tror.
– Det handler faktisk mest om sikkerhet. Badetøy er gjerne vått, og med vann på gulvet i restaurantene er det duket for knall og fall, forklarer Hellerud.
Og er det én ting cruiserederiene er opptatt av, så er det sikkerhet.
Må man sitte sammen med fremmede og alltid spise til samme klokkeslett?
– Du trenger bare å spise til samme tid hver kveld hvis du selv vil. På Royal Caribbeans skip er det faste bordsettinger to ganger pr. kveld, men du kan også velge opplegget My Time Dining og styre det selv, forklarer Stebekk.
Når det gjelder bordvenner får du på forhånd tildelt et bord i restauranten, men dette er bare et forslag fra skipsbesetningens side. Det finnes alt fra to- til åttemannsbord, og det er ikke uvanlig å be om et eget bord hvis du foretrekker det – eller et bordbytte hvis du ikke er fornøyd.
– En fordel med fast bord er at du har de samme servitørene hver kveld, og de blir kjent med deg og vet hva du liker. Det gjør at de kan sørge for enda bedre service enn ellers, tipser Hellerud.
For oss nordmenn kan det kanskje virke uvant å dele bord med noen man ikke kjenner, men ofte blir du plassert sammen med folk fra samme land, og hvem vet, kanskje du kommer hjem fra cruiseferien med et flertall nye venner?
Kan skipet synke?
– Det er selvfølgelig ingen skip som er garantert synkefrie, men med dagens konstruksjoner og byggemetoder, sammen med navigasjonssystemer og omfattende sikkerhetsrutiner er det heldigvis svært sjelden at noe sånt skjer, sier Stebekk.
Det gjennomføres alltid en obligatorisk sikkerhetsgjennomgang for alle passasjerer og ansatte før skipet kaster loss. I tillegg har alle skipene sikkerhetsteam og medisinsk personale om bord, og de er tilgjengelige døgnet rundt.
Blir det lange køer om bord med så mange passasjerer?
– Det blir faktisk sjeldent kø med tanke på hvor mange mennesker som befinner seg på skipet samtidig. Det er mange restauranter om bord, så det blir en god spredning selv om mange spiser til samme tid, sier Stebekk.
– Buffetrestauranten er den mest populære, spesielt til frokost og lunsj, og da kan det være litt køgåing. Et godt tips er å velge frokost eller lunsj med fri bordsetning i hovedrestauranten – der er det aldri kø på den tiden.
Hellerud har vært på cruise ti ganger, men opplever sjelden kø. Unntaket er den første dagen om bord når alle prøver å gjøre seg kjent på de samme stedene, og hvis skipet ikke får lagt til helt inntil kai underveis og bruker mindre båter til passasjerene som ønsker å gå i land.
– Da kan det bli litt kø og noe venting, men hvis ikke du skal rekke noe spesielt er det bare å vente litt til det verste rushet gir seg. Det kan også være litt kø på de mest populære aktivitetene om bord, som ziplinen og rutsjebanen, sier hun.
Les også: Syv gode grunner til å dra på cruise
Hvor dyrt er det å reise på cruise?
Mange avfeier automatisk cruise som en kostbar affære, uten å undersøke saken nærmere. For når du reiser rundt i Karibia med en lekker lugar, restauranter i fleng og flust av spennende aktivitetstilbud, da må det vel koste skjorta?
– Du kan si at det koster i snitt 1000 kroner pr. person pr. døgn om bord, og da har du helpensjon inkludert. Det er mye billigere enn å bo på hotell av samme standard, sier Stebekk.
Før var cruiserutene lengre enn i dag. Turene varte i minst to uker, skipene var små og det var ganske dyrt. Da begrenset det seg automatisk hvem som kunne reise, men slik er det ikke lenger.
Hvis du er på utkikk etter de laveste prisene, bør du sikte deg inn på et vår- eller høstcruise. Da kan du få flybilletter, en hotellovernatting og en uke om bord med helpensjon og drikkepakke fra 8500 kroner.
Les også: Kanariøyene – Slik velger du riktig øy
Hva er egentlig inkludert i helpensjonen om bord?
– Du kan spise gratis døgnet rundt. Frokost, lunsj og middag i buffetrestauranten og hovedrestauranten med à la carte-meny er inkludert i helpensjonen, forklarer Stebekk.
Hver dag får du et dagsprogram levert på lugaren der du finner informasjon om aktuelle tidspunkter og steder.
Spesialrestaurantene er ikke inkludert i helpensjonen. På disse betaler du en kuvertavgift på mellom 15–40 USD pr. person, og deretter kan du spise så mye du vil.
– Disse kan anbefales hvis du ønsker et spesielt tema, for eksempel italiensk, asiatisk eller noe litt ekstra. De minste skipene har som regel 2–3 spesialrestauranter, og de største har 7–8 alternativer.
Hva er en drikkepakke, og hvordan fungerer det?
– Har du en drikkepakke kan du i utgangspunktet drikke så mye du vil på alle serveringsstedene, men det er forskjellige drikkepakker å velge mellom, forklarer Hellerud.
På Royal Caribbeans skip koster en drikkepakke med ubegrenset tilgang til øl, vin, brennevin, spesialbrygget kaffe og juice hele døgnet rett over 500 kroner pr. dag. Du kan også velge rimeligere drikkepakker uten alkohol med ubegrenset tilgang til kaffe, te, juice og brus, eller for eksempel bare brus.
– Det lønner seg som regel alltid å ha en drikkepakke, for prisen tilsvarer 3–4 enheter pr. dag, tipser Hellerud.
Kjøper du drikke uten drikkepakke, koster det fra 7 USD for en øl eller et glass vin, 2 USD for en flaske vann, og 3 USD for kaffe og brus. Drikkepakker kan kjøpes før du drar, eller om bord.
Er det trygt å ha med små barn om bord?
– Det er ikke farlig å ha med seg barn på cruiseferie. Badevakter passer på bassengdekket hele dagen, og relingene er såpass høye at det skal mye til for at noen klarer å klatre over med en voksen i nærheten, forklarer Stebekk.
Les mer om hvordan det er å ha med barn på cruise her.
Hvor dyrt er det å bestille romservice?
– Ikke dyrt i det hele tatt! Frokost får du servert på forespørsel mellom 07.00 og 10.00, og kontinentalfrokost er gratis. Romservice tilbys døgnet rundt, og du betaler kun en serviceavgift på 8 USD pr. bestilling, sier Stebekk.
– Og da kan du bestille så mye du vil fra menyen, legger Hellerud til.
Hva er egentlig inkludert i prisen? Må jeg tipse om bord?
– I tillegg til måltidene i buffet- og hovedrestauranten er nesten alle aktivitetene om bord helt gratis. På de største skipene finnes det flust av dem, for eksempel surfesimulatorer, karuseller, klatrevegger, basketbaner, vannsklier, skøytebaner og løpebaner, forklarer Stebekk.
I tillegg er det forskjellige show hver kveld om bord, og flere av disse kan være kjente forestillinger fra Broadway, som Mamma Mia, CATS, Grease, Saturday Night Fever og We Will Rock You.
Alle skatter, avgifter og tips til personalet om bord er inkludert, så det slipper du å tenke på.
– Nordiske gjester foretrekker at tips er inkludert, så det er det alltid når du bestiller et cruise med Royal Caribbean gjennom Ving. Hvis du ønsker å gi noe ekstra kan du selvfølgelig gjøre det, men det forventes ikke, sier Stebekk.
Hva betyr det når reisearrangørene reklamerer for lommepenger om bord?
– Før du går om bord får du tildelt et kort som du bruker både som romnøkkel, identifikasjon og betalingsform i de forskjellige butikkene og restaurantene på skipet. Lommepenger eller såkalt On Board Credit er et beløp du får inn på kontoen til bruk om bord.
– Pengene kan du bruke til utflukter, i spesialrestauranter eller på drikkepakker, tipser Hellerud.
Les også: Slik sparer du penger på cruise
Slik sikrer du deg den perfekte cruiseferien:
- Prisene er på sitt laveste på våren og høsten. Da kan du få fly, en hotellovernatting og en uke på cruise med helpensjon og drikkepakke fra 8500 kroner og oppover.
- I Karibia er det ikke så stor forskjell på høysesong og lavsesong prismessig, men siden de fleste av cruisegjestene som regel er amerikanerne, stiger prisene rundt amerikanske ferier og helligdager.
- Sett deg inn i hva cruisepakken du bestiller inkluderer, så unngår du ubehagelige overraskelser som å måtte kjøpe flybilletter i tillegg. Med Ving er alltid flybilletter, overnatting, selve cruiset og helpensjon om bord inkludert i prisen.
- Alle rederiene tilbyr forskjellige drikkepakker i ulike prisklasser, men hvis du vil ha ubegrenset tilgang til alt, inkludert alkohol, må du regne med å betale flere tusen kroner. Som regel har du ikke lov til å ta med egen alkohol om bord. Hvis du skal på cruise i Karibia kan det lønne seg å kjøpe en drikkepakke på forhånd, for på disse turene er du mye om bord. I Middelhavet bruker du mer tid i land, og da er det ikke alltid det lønner seg med en drikkepakke.
- Når det gjelder valg av skip finnes det en tommelfingerregel. Jo større skip, desto lavere snittalder, og jo kortere cruiseruter, desto lavere snittalder. Så er det snakk om et langvarig cruise med et lite skip, kan du forvente deg en relativt høy snittalder.
- På ving.no finner du en av de beste søkemotorene og en svært oversiktlig fremgangsmåte for bestilling av cruise. Du kan velge å søke etter cruiseferier basert på pris, eller med utgangspunkt i for eksempel reisetid. Du velger selv hva som er viktigst for deg.
- Å skreddersy cruiseferier med ekstra overnattinger og opplevelser er ofte såpass avansert at det ikke kan gjøres på reisearrangørenes nettsider, men det betyr ikke at det ikke lar seg gjøre. Ta kontakt direkte med reisearrangøren hvis du ikke finner det du leter etter.
- Ving tilbyr alltid flyløsninger som passer med cruiset, og pakkene inkluderer alltid en overnatting i byen cruiset går fra – før avgang. Det betyr at du aldri risikerer å bestille et fly som ikke er fremme i tide til skipets avgang. Hvis flyet blir forsinket underveis, sørger Ving for nye flybilletter og gjør det de kan for å få deg om bord på cruiseskipet raskest mulig.
Dette blogginnlegget ble først publisert i 2017. Det tas forbehold om eventuelle feil og endringer etter publiseringsdatoen.
Tweet