5 cruisemyter du ikke bør tro på

Stadig flere kaster fordommene over bord og reiser på cruiseferie – og får drømmeferien i retur. Norges største reisearrangør har doblet salget årlig siden de startet med cruiseferier i 2014.

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget opprinnelig ble publisert i 2017 og kan inneholde utdatert informasjon. 

 

Myte 1: Det passer ikke for barnefamilier

– Cruise er, stikk i strid med hva mange tror, perfekt for barnefamilier, sier Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Ving. Hun tok med seg familien på cruiseferie med Allure of the Seas – et av verdens største cruiseskip.

– Vi reiste da barna var 11 og 14 år, og de stortrivdes med alle aktivitetene om bord. Jeg må nok ærlig innrømme at vi i forkant tenkte at dette kunne bli for stort og at det ville være for mange mennesker rundt oss, men det var ikke ofte vi hadde den følelsen da vi var om bord.

– Barna våre elsket cruiset og var kjempebegeistret for alt de kunne gjøre og oppleve på skipet. Og ikke minst det at de kunne gjøre det på egen hånd, forteller Tonje.

KLARE FOR CRUISE: Vings markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum reiste på cruise i Karibia med familien. Det falt i smak hos både store og små. Foto: Privat

Bente Borvik jobber som Senior Key Account Manager i Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) og forteller at cruisetilbudet har endret seg vesentlig de siste årene.

Det er ikke lenger bare pensjonister som søker ferie på havet – snittalderen blant cruisepassasjerer er faktisk 38 år.

– Det finnes en del barrièrer, og kanskje særlig for barnefamilier. Oppfatningene snus imidlertid på hodet når man først har vært på cruise, forteller Bente.

Fossum tror økt kunnskap og enkel bestilling er blant årsakene til at cruise nå blir mer og mer populært.

– Mange barnefamilier er opptatt av at ting skal være enkelt. Cruisepakkene Ving tilbyr inkluderer flybilletter, hotellovernattinger og selve cruiset. Du får alt på ett sted, og det setter mange pris på. At det er lett å bestille cruisepakkene har nok også hatt mye å si for etterspørselen hos oss.

LES OGSÅ: Slik var Tonjes cruiseferie

NORTH STAR: I denne glasskuppelen (100 meter over havoverflaten) venter en spektakulær 360-graders utsikt. Du finner den om bord på RCCLs Quantum of the Seas og Anthem of the Seas.

Myte 2: Det er dyrt

Mange avfeier automatisk cruise som en kostbar affære, uten å undersøke saken nærmere. For når du reiser rundt i Karibia med en lekker lugar, restauranter i fleng og flust av spennende aktivitetstilbud, da må det vel koste skjorta?

– Du kan si at det koster i snitt 900 kroner pr. person pr. døgn om bord, og da har du helpensjon inkludert. Du kan også få romservice nesten hele døgnet. Det er mye billigere enn å bo på hotell av samme standard, mener Bente.

GLEM DET DU TROR DU VET: Cruiseferier er mye rimeligere enn mange tror. Sats på et høst- eller vårcruise hvis du er på utkikk etter de laveste prisene.

Hun forteller at oppfatningen av cruise som dyrt henger igjen fra gammelt av.

– Før var cruiserutene lengre enn i dag. Turene varte i minst to uker, skipene var små og det var ganske dyrt.

Da begrenset det seg automatisk hvem som kunne reise, men slik er det ikke lenger.

Hvis du er på utkikk etter de laveste prisene bør du sikte deg inn på et vår- eller høstcruise. Da kan du få flybilletter, en hotellovernatting og en uke om bord med helpensjon og drikkepakke fra 7500 kroner.

Psst! Nederst i artikkelen finner du flere gode tips til hvordan du sikrer deg den perfekte cruiseferien!

LES OGSÅ: Slik sparer du penger på cruise

NYE OPPLEVELSER HVER DAG: På cruiseferie får du utforske flere land og nye steder i løpet av en og samme ferie. I Labadee på Haiti kan du for eksempel prøve Dragon’s Breath-ziplinen. Foto: RCCL

Myte 3: Du får ikke oppleve noe annet enn skipet

– Det er faktisk helt feil, ler Bente.

Ifølge henne er nemlig en cruiseferie litt som å reise rundt omkring uten styret med nye hotellinnsjekkinger underveis – hotellrommet er på en måte med deg hele veien.

Du slipper å pakke opp og pakke ned, ja, du kan rett og slett se verden uten å løfte en finger.

Klassiske cruiseruter går som regel i Middelhavet og har stopp på steder som Barcelona, Marseille, Dubrovnik, Palma, Sardinia, Santorini og Venezia, eller i Karibia med paradissteder som Bahamas, Antigua, Mexico og Jamaica.

FLUST AV LEKRE STRENDER: Reiser du på cruise i Karibia, legger skipet til kai ved nye paradisstrender nesten hver eneste dag. Foto: RCCL

– Som regel legger skipene til kai tidlig om morgenen og blir liggende ca. 10 timer (i gjennomsnitt). Dagen kan med andre ord utnyttes til fulle, tipser hun.

Noen skip blir også liggende til kai over natten, og det finnes flust av arrangerte utflukter å velge mellom.

– Du kan melde deg på organiserte utflukter i alle havnene du kommer til underveis på cruiset, men du kan også gå i land og se deg omkring på egen hånd – det kan ofte være vel så hyggelig. Som regel er det enkelt å få tak i en taxi i havnen, og hvis du har lyst til å se noen av severdighetene har taxiene som regel fastpris til disse, forklarer Bente.

EN SMAKEBIT: Med omtrent 10 timer i land rekker du å se litt av hvert. Bestem deg for hva du har lyst til å se på forhånd og legg en plan for timene i land, så får du mest mulig ut av besøket.

Den siste tiden har det også dukket opp flere spennende cruiseruter på radaren, for eksempel cruise i Det indiske hav med stopp på Seychellene, Madagaskar og Mauritius – og cruise i Hawaiis øyrike med Honolulu, Waikiki Beach og Maui på programmet.

Hvem sa at cruise var kjedelig?

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av en halv dag i land

Myte 4: Maten er ensformig og lite spennende

– Mat er en viktig del av ferieopplevelsen, og på moderne cruiseskip kan du se langt etter glisne kjøttkaker à la danskebåten, sier Tonje.

Om bord på RCCLs skip har selveste Jamie Oliver etablert seg med Jamie’s Italian, så der venter smakfulle herligheter fra det italienske kjøkkenet.

GODE MATOPPLEVELSER: For å gi cruiseferien det lille ekstra, bør du vurdere en lugar med balkong og havutsikt – der smaker frokosten ekstra godt.

I tillegg kan hele familien kose seg med hamburgere i tradisjonell diner-stil. Eller hva med en tur i Hot Dog-baren, grillrestauranten, taqueriaen Sabor eller kanskje sushirestauranten Izumi?

På flere av Norwegian Cruise Lines skip kan biffentusiastene glede seg over Moderno Churrascaria (choo-rah-scah-ree-ah), en brasiliansk grillrestaurant der kjøttet kan skjæres med skje.

– Mange av restaurantene får ferske råvarer i hver havn skipet legger til, og det betyr fersk, sesongbasert mat på bordet. Når kvelden kommer kan du kresent velge deg ut den menyen som frister mest akkurat der og da – og kanskje prøve en annen neste kveld, tipser Tonje.

Mange av restaurantene får ferske råvarer i hver havn skipet legger til, og det betyr fersk, sesongbasert mat på bordet.

FERSKE RÅVARER OM BORD: Du har kanskje hørt at maten er kjedelig på cruise? Helt feil!

Myte 5: Det blir kjedelig om bord

– Dagens cruiseskip er som store, flytende All Inclusive-hotell med masse fasiliteter, aktiviteter og underholdning. Risikoen for å kjede seg på de store skipene er med andre ord minimal, forklarer Tonje.

Om bord på de største skipene kan du nemlig teste ziplines, klatrevegger, surfesimulatorer og store vannsklier.

På kveldstid kan du se Broadway-musikaler som Cats og Mamma Mia, og hvis du har vegret deg for å betale de stive prisene på Broadway-billetter har vi en gladnyhet: på cruise er musikalene selvfølgelig gratis.

GØY FOR HELE FAMILIEN: Skal du på cruise med familien bør du vurdere et av de større skipene med store aktivitetstilbud for både store og små.

 

TØFF 11-ÅRING: Tonjes datter Mille slang seg fryktløst over kanten da hun testet ziplinen om bord på Allure of the Seas. Det ble et av feriens høydepunkter. Foto: Privat

– Da vi reiste syntes 11-åringen vår at vannakrobatikken og ziplinen som gikk tvers over atriet var de morsomste opplevelsene. 14-åringen syntes det var stas med joggebanen på dekk og all den gode maten, sier Tonje.

Tips! De største skipene har et fullspekket program og en drøss av aktiviteter du kan være med på, men det betyr ikke at du være med på dem. Du kan også ta det helt piano og slappe av ved et av bassengene på dekk, i et av boblebadene – eller kanskje i spaavdelingen? Enkelte skip har også egne soldekk for voksne, med aldersgrense og merkbart lavere lydnivå sammenlignet med områdene rundt de mest populære barnebassengene.

LES OGSÅ: 24 timer om bord på verdens største cruiseskip

LES OGSÅ: 7 gode grunner til å dra på cruise

UNDERHOLDNING OG SHOW: På flere cruiseskip er hele akterenden formet som et amfiteater der både profesjonelle vannforestillinger og spektakulær akrobatikk står på programmet.

Slik sikrer du deg den perfekte cruiseferien:

  • Prisene er på sitt laveste på våren og høsten. Da kan du få fly, en hotellovernatting og en uke på cruise med helpensjon og drikkepakke fra 7500 kroner og oppover.
  • I Karibia er det ikke så stor forskjell på høysesong og lavsesong prismessig, men siden de fleste av cruisegjestene som regel er amerikanerne, stiger prisene rundt amerikanske ferier og helligdager.
  • Sett deg inn i hva cruisepakken du bestiller inkluderer, så unngår du ubehagelige overraskelser som å måtte kjøpe flybilletter i tillegg. Med Ving er alltid flybilletter, overnatting, selve cruiset og helpensjon om bord inkludert i prisen.
  • Alle rederiene tilbyr forskjellige drikkepakker i ulike prisklasser, men hvis du vil ha ubegrenset tilgang til alt, inkludert alkohol, må du regne med å betale flere tusen kroner. Som regel har du ikke lov til å ta med egen alkohol om bord. Hvis du skal på cruise i Karibia kan det lønne seg å kjøpe en drikkepakke på forhånd, for på disse turene er du mye om bord. I Middelhavet bruker du mer tid i land, og da er det ikke alltid det lønner seg med en drikkepakke.
  • Når det gjelder valg av skip finnes det en tommelfingerregel. Jo større skip, desto lavere snittalder, og jo kortere cruiseruter, desto lavere snittalder. Så er det snakk om et langvarig cruise med et lite skip, kan du forvente deg en relativt høy snittalder.
  • ving.no finner du en av de beste søkemotorene og en svært oversiktlig fremgangsmåte for bestilling av cruise. Du kan velge å søke etter cruiseferier basert på pris, eller med utgangspunkt i for eksempel reisetid. Du velger selv hva som er viktigst for deg.
  • Å skreddersy cruiseferier med ekstra overnattinger og opplevelser er ofte såpass avansert at det ikke kan gjøres på reisearrangørenes nettsider, men det betyr ikke at det ikke lar seg gjøre. Ta kontakt direkte med reisearrangøren hvis du ikke finner det du leter etter.
  • Ving tilbyr alltid flyløsninger som passer med cruiset, og pakkene inkluderer alltid en overnatting i byen cruiset går fra – før avgang. Det betyr at du aldri risikerer å bestille et fly som ikke er fremme i tide til skipets avgang. Hvis flyet blir forsinket underveis, sørger Ving for nye flybilletter og gjør det de kan for å få deg om bord på cruiseskipet raskest mulig.

Kategorier