I Louisianas kanskje kuleste by kan du oppleve alt fra jazz i verdensklasse til voodoo-seanser og begravelsesparader, alt i et herlig sammensurium. New Orleans er noe helt for seg selv.
Akkurat nå er det litt vanskeligere å reise enn til vanlig, men vi kan fortsatt drømme og planlegge! Les og la deg inspirere mens vi venter på at verden åpner helt igjen 💛
Gå på oppdagelsesferd i French Quarter
Det knirker i gjestehusets grove treverk når vi sleper koffertene opp den smale trappen til svalgangen i andre etasje. Vi må nesten gå sidelengs gjennom den smale døren, og tregulvet er så skjevt at alt som kan rulle triller rett inn under sengen. Det er ikke akkurat luksuriøst, men så er det heller ikke det som er det viktigste når man bor i en av de eldste bygårdene i New Orleans‘ legendariske nabolag French Quarter.
New Orleans ble grunnlagt av franskmennene tidlig på 1700-tallet, og det franske kvarteret – som også kalles Vieux Carré – er byens eldste del. Det er her du finner de blomsterdekorerte smijernsbalkongene som har blitt selve symbolet på New Orleans.
Få av bygningene er særlig høyere enn to-tre etasjer og arkitekturen har etter hvert blitt en sjarmerende miks av fransk, spansk, kreolsk og amerikansk stil. I dag er gatene fulle av butikker, gallerier, restauranter og, …det er ikke til å komme unna – turister.
La deg fascinere av Bourbon Street
Under de blinkende neonskiltene i legendariske Bourbon Street dundrer musikken fra alle barene og klubbene som ligger tett i tett, gateartistene holder show på hvert hjørne, og ikke så rent få sjangler over brosteinen med fargerike Mardi Gras-perler rundt halsen, selv om det er flere måneder siden det store, årlige karnevalet. Noe som for øvrig ikke stopper de mest ivrige fra å bruke kostymene sine – på det neste gatehjørnet er Pikachu i full sving.
Bourbon Street er sannsynligvis den mest kjente gaten både i det franske kvarteret og i hele New Orleans, og er et rent mekka for festløver. Det er lov å drikke alkohol offentlig her (så lenge du har den i et plastglass) noe svært mange utnytter til fulle. Er du blant dem som klarer deg fint uten en I Got Bourbon Faced on Shit Street-genser bør du legge besøket til dagtid på en ukedag, for da er stemningen mye mer avslappet. Stikk uansett innom en kveld bare for å se på sirkuset, kanskje du blir revet med?
Visste du? Bourbon Street er ikke oppkalt etter whiskyen – sannsynligvis er det omvendt.
Spis Po’Boys og Gumbo
Det amerikanske kjøkkenet er de fleste av oss allerede godt kjent med, men i sørstatene – og særlig i New Orleans – møtes du av en helt annen matkultur. I New Orleans er det kreolsk mat, cajun-mat og «soul food» som gjelder, og takket være beliggenheten ved gulfkysten og Mississippi-elven finner du mye god sjømat på menyen.
Det kreolske kjøkkenet byr på en spennende blanding av blant annet franske, spanske og vest-afrikanske tradisjoner. Cajun er (i likhet med det kreolske kjøkkenet) opprinnelig fra kolonitiden, men inneholder mindre fisk og mer skalldyr og kjøtt, og mye krydder – særlig hvitløk og chili. Soul food ble på sin side skapt av afrikansk-amerikanske etterkommere etter slavene fra Vest-Afrika, og er superpopulært i New Orleans.
Blant signaturrettene som ble oppfunnet i New Orleans finner du alt fra østers til søte desserter. Østersvarianten Rockefeller så angivelig dagens lys på Antoine’s, en restaurant fra 1840 som både eksisterer og serverer østersspesialiteten den dag i dag. Den populære sandwichtypen Po’Boys – lyse baguetter overlastet med godsaker – er en annen signaturrett, og noen av de beste får du på Killer Poboys i Dauphine Street. Prøv for eksempel varianten med grillede, spicy reker, eller søtpotet og glasert svin, eller whiskey-grillet ost!
Gå heller ikke glipp av gumbo og jambalaya, to typiske New Orleans-retter. Gumbo serveres gjerne som en gryterett med kjøtt eller sjømat og okra, mens jambalaya består av kjøtt, ris og grønnsaker smakssatt med kreolsk krydder. Du finner også spennende varianter av de klassiske rettene, som jambalaya-pizza og gumbo-pasta.
Utforsk de andre nabolagene
Det franske kvarteret er utvilsomt det mest kjente, men New Orleans har mer å by på. Det er for eksempel en helt annen stemning i nabolaget Garden District, som faktisk opprinnelig bare var en del av Livaydais’ plantasje. Området ble en del av New Orleans i 1852 og ble erklært nasjonalt historisk landemerke i 1974.
I dag regnes området som en av de best bevarte samlingene av historiske plantasjer i sørstatene, og de påkostede husene med søyler, balkonger og store hager er like imponerende den dag i dag. Tar du den klassiske trikkeruten langs alleen St. Charles Avenue (som for øvrig er verdens eldste fortsatt fungerende trikkelinje etter 200 år) får du fin utsikt til mange av dem. Hopp av trikken og gå på oppdagelsesferd i de grønne alleene – og legg merke til alle Mardi Gras-perlene som henger i trærne.
Nabolagene Treme, Marigny og Bywater er også er verdt et besøk.
Hør verdens kuleste jazz
New Orleans regnes som jazzens fødested, og du trenger aldri å gå langt for å høre bra musikk. Det er sjeldent langt mellom gatemusikantene, men det finnes selvfølgelig også mange musikklubber og etablerte scener der velkjente artister opptrer. I French Quarter er Preservation Hall et av de mest kjente musikkstedene.
Det er svært vanlig med jazzbrunsjer på søndager, og brunsjene på Commanders Palace er blant de mest populære. Husk å bestille bord i god tid, og pakk med deg fintøyet, for her må du kle deg pent.
Hipstergaten Frenchmen Street er også et godt alternativ hvis du vil høre bra musikk, der finner du blant jazzbarene Spotted Cat og Snug Harbor. Gaten er for øvrig et mye roligere alternativ enn Bourbon Street, og verdt et besøk uansett om du planlegger et besøk på jazzbarene eller ikke. Langs fortauene sitter ambisiøse poeter på bruskasser med gammeldagse skrivemaskiner foran seg, og for 5 euro får du et impulsdikt til odel og eie.
Spis beignets på Cafe du Monde
Under den grønne og hvitstripete markisen i Decatur Street summer det av forventinger, lystig snakk og jazzmusikk. Cafe du Monde er nærmest verdenskjent for sine beignets (uttales benjeis) – små, frityrstekte deigputer med ca. en kilo melis på toppen (neida, bare nesten) – og kafeen er nesten alltid full. Det finnes imidlertid en liten take away-luke for kaffe og beignets, perfekt hvis du vil smake på godsakene uten å bruke for mye tid i det som muligens er en av byens mest populære turistfeller.
Bli kjent med spåkoner og voodoo-dronninger
Det er vanskelig å snakke om New Orleans uten å nevne voodoo, spøkelser og spåkoner. Troen på det overnaturlige har gjennom hundrevis av år fått et solid fotfeste i byen. Du kan bli med på arrangerte kveldsomvisninger blant de mest hjemsøkte husene i det franske kvarteret, og byen har sitt eget voodoo-museum der du kan ønske deg noe fra voodoo-dronningen Marie Laveaus ønskestubbe, og du kan også besøke huset hennes på hjørnet av Bourbon Street og St. Ann Street.
Byens kirkegårder er også populære severdigheter, der utallige små mausoleer står tett i tett. Noen er velholdte med blomster, andre mosekledde, istykkerslått og forsømt. Bli heller ikke overrasket om du møter et begravelsesfølge som spiller musikk og danser seg nedover gaten.
I mange butikker i det franske kvarteret finner du voodoo-dukker, røkelse, heksesåper til renselse før ritualer, salt som skal beskytte deg mot fiender, harelabber og inntørkede… ja, hvem vet hva det egentlig var. I noen butikker finnes det også spesielle heksealtere som er dekket av bilder, perler, offerlys og småpapirlapper – der kan du nemlig skrive beskjeder til de døde.
Er du nysgjerrig på hva fremtiden bringer kan du prøve en spåseanse i en av de mange butikkene (det står «readings»-skilt i annenhvert butikkvindu), eller søke lykken hos en av spåkonene eller spåmennene på Jackson Square, der den majestetiske, hvite St. Louis-katedralen troner over plassen med sine ruvende kirketårn.
Det er nok ikke til å stikke under stol at de mange spåkonene og voodoobutikkene får businessen til å gå rundt takket være turistene, men det er uansett en interessant og spennende kultur å oppleve, og ikke minst – typisk New Orleans.
Pst! Er du i New Orleans på fetetirsdag (som regel i februar) må du selvfølgelig også få med deg det legendariske karnevalet Mardi Gras som går av stabelen hvert år.
Dette blogginnlegget ble opprinnelig publisert i 2017 og kan inneholde foreldet informasjon.
Tweet