De beste julegavene til reiseglade

Vi nordmenn elsker å reise, og mange av oss kjenner på reiselysten året rundt – også nå i julen. Her får du listen vår med gavetipsene du trenger for å finne den perfekte gaven til den reiselystne i familien.

 

♥ Overraskelsesreise

Å kjøpe en overraskelsestur er ikke så vanskelig som det kan høres ut. Det vanskeligste er å holde på hemmeligheten helt til jul!

Det enkleste er å bestille en helgetur, for eksempel til London, Paris eller en annen storby. Alliér deg med personens nærmeste, foreldre eller kjæreste, for å være sikker på at han/hun ikke legger uforanderlige planer akkurat den helgen. Print ut billetten og rull den sammen, pynt med et silkebånd og legg den i en pappeske som du pakker inn som en vanlig julegave. Det blir garantert god stemning!

For noen år siden ble Marianne overrasket av datteren med en langhelg i Malaga. Datteren hadde ringt arbeidsgiveren og sørget for fri på hennes vegne – uten at Marianne fattet mistanke. Ifølge Marianne er det en av de beste gavene hun noen gang har fått.

– Det var helt fantastisk. Jeg fikk tilbringe tid med datteren min og samtidig opplevd en by jeg aldri hadde vært i før. Det var rett og slett en perfekt gave og en perfekt helg.

– Vi burde egentlig være mye flinkere til å gi hverandre gaver som dette. Å reise eller bare å oppleve noe sammen gir hyggelige minner vi kan kose oss med i lang tid, i stedet for materialistiske ting vi egentlig ikke trenger, sier Marianne.

bilde-1-paris

Marianne ble overrasket av datteren med en helgetur. Mor og datter har vært både i Malaga, Riga og Paris på «gaveturer» og synes det er en fantastisk gave – både å få og å gi.

♥ Gavekort fra Ving

Hvis du heller vil gi et lite bidrag enn hele reisen i julegave – ja, da passer reisegavekort perfekt. Du velger summen, og mottakeren velger resten.

Et gavekort fra Ving kan selvfølgelig brukes for å betale deler av en reise, men også til forskjellige tillegg som utflukter eller måltider på flyreisen. Vær oppmerksom på at slike tillegg må bestilles i forkant, du kan ikke betale med et gavekort om bord i flyet.

 

♥ Reiselitteratur, filmer og magasiner

Det nest beste etter å reise, det må være å drømme seg bort i reiselysten. Kanskje ved hjelp av skjønnlitterære bøker om noen som er på reisefot, guidebøker eller reiseskildringer. Det finnes også drøssevis av filmer som pirrer reisenerven hos de fleste, både filmer som handler om å reise – men også filmer som viser andre lands landskap, byliv og kultur.

– Bøker er alltid populære gaver, både for de reiseglade og for de som liker å reise fra sofaen, forteller Mette Andersen, innkjøpsansvarlig i reisebutikken Nomaden i Oslo. Hun forteller at de pleier å anbefale gode reiseskildringer fra land eller byer den som skal få boken planlegger å besøke, eller skjønnlitterære bøker med handling fra reisemålet.

Boktips fra Nomaden:

• Lonely Planets Wine Trails – 52 Perfect Weekends in Wine Country
En bok om vinturer passer både for en reiseentusiast og for en som setter pris på god mat og drikke.

Atlas over fjerne øyer. Femti øyer jeg har aldri vært på og aldri kommer til av Judith Schalansky.
Gi bort en skikkelig reisedrøm til noen du er glad i. Boken er en hyllest til den imaginære reisen, til verdens små og fjerne steder, de som ikke teller eller synes på verdenskartets etablerte virkelighet. En vakker bok!

Et annet godt tips er å gi bort et abonnement på et reisemagasin. De fleste norske reisemagasinene tilbyr dette, og det er mye rimeligere enn å kjøpe én og én utgave i butikken.

Foto: Link Hoang | Unsplash

♥ Ting og tang med reisemotiv

Gjør et kjapt Google-søk med ord som travel posters eller travel gifts og du vil få drøssevis av treff med flott kunst, smykker, kart, dusjforheng, paraplyer, t-skjorter, telefondeksler, klokker med motiver som verdenskart, fly eller solbriller, you name it!

Hva med en plakat med yndlingsbyen som motiv? Eller kanskje en fin notatbok til reiseskriverier og drømmerier? Husk at du ofte må betale toll og moms på varer du bestiller fra utlandet, og at det kan ta litt tid å få det levert.

– Globuser er en av våre store bestselgere i julen, forteller Mette fra Nomaden. Globuser fås i alle prisklasser, men spesielt populær er globusen med norske navn. Og ifølge Mette slår det aldri feil å gi bort en liten jordklode i julegave.

– En globus er som en evig påminnelse om at du hele tiden kan og bør reise ut på tur.

– Såkalte skrapekart, der du kan skrape vekk landene du har besøkt på samme måte som på et Flax-lodd, er også veldig populære julegaver, tipser Mette. De fås både i verdenskart og som norgeskart og sistnevnte spår Mette og de andre nomadene i butikken som årets vinner under juletreet.

– Vi tror det blir en favoritt fordi Norge som reisemål er i vinden som aldri før, og ikke minst er et skrapekart over vårt eget, langstrakte land en fin måte å lære barna geografi på.

Foto: Amy Humphries | Unsplash

♥ Kofferter og annet reiseutstyr

Du kan nesten aldri få nok utstyr hvis du synes reise er gøy. Små kofferter til korte turer, store til lengre turer, carry on-størrelser – det er kjekt å ha!

I tillegg er småting som ørepropper, desinfiserende håndgele, sovemasker, små håndkremer, såpe og lignende utstyr supert for den som skal ut å reise. Reisebutikkene er proppfulle av smått og godt som blir fine, små presanger. Kjøper du en fin eske eller en gavepose og fyller den med små reiseeffekter får du en knallfin og forholdsvis rimelig julegave.

– Julen på Nomaden er ekstra hyggelig. Mange kommer innom oss for å finne julegaver, og selv om det er hektisk blir det mange trivelige samtaler, sier Mette. Selv kommer hun nok også til å kjøpe en gave eller tre fra Nomaden.

– Så hektisk som julen er, så er det kjempekjekt å kunne kjøpe fine gaver her i butikken. Det er ikke til å stikke under stol at det blir liggende en god del reisegaver fra Nomaden under treet i år, avslutter hun.

mette-nomaden

NOMADER: Mette Andersen er innkjøpsansvarlig i reisebutikken Nomaden i Oslo. Her sammen med kollega Jeff Parks. Foto: Nomaden.

♥ Opplevelser

Er reisen allerede bestilt? Hva med å overraske den som skal reise, kanskje en oppgradering på flyet, eller med billetter til en musikal eller en spennende utflukt under ferien?

Foto: Fatih Kılıç | Unsplash

♥ Restaurantbesøk

Er personen du er på jakt etter en gave til glad i å reise og har reist litt, så har han eller hun sannsynligvis også (minst) et yndlingskjøkken fra et av landene han/hun har opplevd. Gi bort et besøk på byens beste indiske restaurant eller en tur på en tapasbar med velsmakende fingermat og spansk vin. Det faller garantert i smak. Bokstavelig talt.

Kjenner du personen godt kan du snakke med betjeningen i forkant, forhåndsbestille maten for dere begge og betale for det hele før dere går dit sammen for å spise. Da kan dere bare nyte maten og gå når dere er ferdige, uten at den som får gaven trenger å tenke på prisen overhodet. Eller kanskje du kan gi bort en kokebok med lokale matoppskrifter fra favorittlandet?

Indisk

PAUSE FRA JULEMATEN: Det blir nok ribbe og medisterkaker i desember som det er, så hvorfor ikke ta et avbrekk med mat fra et annet verdenshjørne?

God gavehandel og god jul fra oss! ♥

Vær oppmerksom på at dette blogginnlegget opprinnelig er fra 2016. 

Kategorier