Bare en times tid vest for Miami må prangende luksushotell og proppfulle utesteder vike for langstrakt sumplandskap og glupske alligatorer. Ikke gå glipp av Floridas unike nasjonalpark!
– Yeah, he’s hungry, humrer kaptain Henry i det den to meter lange alligatoren glir gjennom vannet med blikket fiksert på den gule båten vår. Han har stoppet motoren og vi sitter musestille og stirrer på krypdyret som kommer nærmere og nærmere. Henry reiser seg og går til ripa.
– Let me see if I can get him to come closer.
Sola henger fortsatt høyt på himmelen når vi svinger av US-41 og kjører de siste 6 kilometerne sørover til Everglades City. Det er juni og lavsesong, og det er langt mellom bilene. Hvis du vil unngå de store turistmengdene er sommermånedene den perfekte tiden å besøke Everglades på. Den eneste ulempen er at de mange turistene erstattes av minst dobbelt så mange mygg.
US-41 er også kjent som Tamiami Trail og strekker seg tvers igjennom det 10 000 kvadratmeter store myrlandskapet som utgjør Everglades. Det tar knappe to timer fra den ene siden til den andre, så hvis du først er i Miami eller ved en av strendene på vestkysten er det fullt mulig med en spennende og innholdsrik dagsutflukt i den store nasjonalparken.
Mellom trendy Miami i øst og postkortvakre Naples i vest bor det nemlig pantere, heriodashegrer, slanger, storker, vaskebjørner, bløtskilpadder og ikke minst – den amerikanske alligatoren.
Vårt første møte med Everglades’ mangfoldige dyreliv kommer uventet brått på når reisefølget nesten tråkker på en brun slange i gresset bak gjestehuset vi bor på. Etter et par googlesøk slår vi oss til ro med at det sannsynligvis var en ufarlig strømpebåndsnok.
På de rolige vannoverflatene som omgir Everglades City suser den ene sumpbåten etter den andre forbi. Det grunne vannet gjør at båtene med de store viftemotorene festet over overflaten er de eneste som duger når Everglades’ mangroveskog, åpne myrområder og langstrakte sivsletter skal utforskes.
Det er om bord i en airboat vi møter kaptein Henry og den nysgjerrige alligatoren. Heldigvis er alligatoren bare det – nysgjerrig. Den svømmer helt bort til båten og slår seg til ro med å ligge der og duppe i overflaten mens den betrakter oss med uutgrunnelig blikk.
Den eneste gangen Henry har opplevd at en alligator har forsøkt å komme seg om bord i båten, var da en fisk ved et uhell hoppet opp av vannet og rett inn i den store viftemotoren som gikk for fullt. Resultatet ble rykende fersk sushi på store deler av båtgulvet, men hendelsen gikk Henry hus forbi. Helt til han fikk selskap av en ivrig alligator som var mer enn bare litt interessert i gourmetmåltidet som lå og fristet om bord i båten. Heldigvis er båten til Henry kjapp, noe vi merker godt når han gir gass og sladder gjennom de svingete vannveiene. Det kiler i magen, og før vi vet ordet av det har han brakt oss trygt tilbake i land.
Kjekt å vite om Everglades
- Everglades har to årstider. The dry season varer fra desember til april, og the wet season fra mai til november. Den tørre perioden er den mildeste og den desidert mest populære turistperioden. Du ser mer av det mangfoldige dyrelivet i dette tidsrommet, men du kan se både alligatorer, fugler og skilpadder i den våte perioden også.
- Shark Valley er en av inngangene til den offisielle nasjonalparken Everglades National Park. I denne delen av parken kan du leie sykler, gå eller bli med et lite tog på en guidet rundtur. I høysesong er det mye dyreliv, og du kan som oftest se alligatorer som soler seg på veien og et yrende fugleliv. Togturen tar ca. to timer med et stopp ved et utkikkstårn. I tillegg til hovedstien er det mange mindre, gjengrodde stier du kan utforske på egen hånd.
- Everglades City ligger vest i Everglades. Der finner du flere overnattingssteder, restauranter og turoperatører for både airboat-, kajakk- og kanoutflukter. Du finner turoperatører svært mange steder i Everglades, også nærmere Miami.
- Hvis du vil få mest mulig ut av ferien din kan du kombinere Miami med et av reisemålene på vestsiden – og oppleve Everglades på veien dit.
- I møtet med blodtørstige myggsvermene er det bare en ting som gjelder: myggmiddel med høy DEET-konsentrasjon. I Norge er det kun tillatt med opptil 20 % DEET, men i Everglades får du kjøpt sterkere. Det er ikke anbefalt for alle å bruke myggmiddel med høy DEET-konsentrasjon, så sørg for å lese instruksjonene før bruk. For øvrig er små, tette skogsstier er et sikkert kort hvis du vil treffe så mange mygg som mulig.