USA på kryss og tvers: 10 ting du må prøvesmake

Fra overdådige og forseggjorte milkshakes i New York til hemmelige fries “animal style” i Los Angeles – her er de amerikanske godbitene du absolutt ikke må gå glipp av.

•••

San Francisco: Cruffins

Hver dag kl. 9.00 strekker køen seg langt nedover gaten utenfor Mr. Holmes Bakehouse i San Francisco. Husker du cronuts, croissant-donut-hybriden som herjet på bakstfronten i New York for noen år siden? (Om ikke kan du lese mer om den her.) På vestkysten har de i stedet krysset croissant og muffin, fylt innsiden med myk krem og laget cruffins. Og som med ethvert hype-bakverk selges det naturligvis bare et begrenset antall hver dag, så det lønner seg å være der omtrent en halvtimes tid før salget starter kl. 9.00. Ikke la deg lure av at de åpner allerede kl. 7.00!

Adresse: 1042 Larkin Street. Det finnes også to avdelinger i Los Angeles. 

Les også: 5 gode San Francisco-tips

Bildetekst: Croissant-muffin-hybriden Cruffin får du på Mr. Holmes Bakehouse i San Francsico.

Croissant-muffin-hybriden “cruffin” får du på Mr. Holmes Bakehouse i San Francisco.

Los Angeles: Dolce Picante Pizza

Venice Beach i Los Angeles er noe helt for seg selv. Særegent, snålt og usannsynlig hipt. Og et av de hippeste spisestedene er The Butcher’s Daughter. De har egen meny til frokost, brunsj, ettermiddag og middag, i tillegg til Happy Hour-meny og drinkmeny. Mer enn nok å velge mellom, med andre ord. Men er du i pizzahumør bør du definitivt prøve en Dolce Picante. Da får du servert en tynn, men luftig, ovnsbakt bunn toppet med chili, fikenmarmelade, gorgonzola, pærer og honning.

Adresse: 1205 Abbot Kinney Boulevard. Har også avdelinger i New York. 

Bildetekst: Dette bildet er ikke i nærheten av å yte denne pizzaen rettferdighet. SÅ GOD!

Dette bildet er ikke i nærheten av å yte denne pizzaen rettferdighet. SÅ GOD!

Key West: Mango Dog

Fra en sølvfarget foodtruck i en bakgård på Key West serverer de en spesialitet du ikke skal se bort ifra at du vil regne som et av feriens beste måltider – mango dogs. En tjukkas av en grillpølse med bacon, mango og jalapenos, servert på nystekt, fluffy brød og toppet med en god dæsj av husets egen spesialsaus. Jalapenosene brenner litt i munnen etterpå, men det er det verdt.

Adresse: 409 Caroline Street

Bildetekst: "The Mango Dog" på Garbo's Grill

“The Mango Dog” på Garbo’s Grill

New Orleans: Po’Boys

Blant signaturrettene som ble oppfunnet i New Orleans finner du alt fra østers til søte desserter. Den populære sandwichtypen Po’Boys, lyse bagetter overlastet med godsaker, er også en av dem. Du får Po’Boys stort sett overalt i byen, men noen av de beste får du på Killer PoBoys i Dauphine Street i French Quarter. Prøv for eksempel varianten med grillede, spicy reker, søtpotet og glasert svin, eller kanskje whisky-grillet ost?

Adresse: 219 Dauphine Street

Les også: 7 typiske New Orleans-opplevelser 

Bildetekst: Po'Boys er en av New Orleans signaturretter. Hakket bedre enn bagettene i kantina, spør du oss.

Po’Boys er en av New Orleans signaturretter. Hakket bedre enn bagettene i kantina, spør du oss.

Key Largo: Conch Fritters

Den ikoniske bula Alabama Jack’s ser ikke ut til å være så mye mer enn et langstrakt, vindskjevt og solbleket skur, hadde det ikke vært for alle bilene og Harley Davidson-syklene som står utenfor. Her serveres det som regnes som nasjonalretten på The Florida Keys, nemlig conch fritters – friterte konkyliesnegler. Skeptisk til snegler? Vi også, men dette var digg! «Conch» uttales for øvrig «konk», og ikke «konsj», som man kanskje skulle tro. Kjekt å vite.

Adresse: 58000 Card Sound Road

Bildetekst: Conch Fritters er nærmest som nasjonalrett å regne på The Florida Keys.

Conch Fritters er nærmest som nasjonalrett å regne på The Florida Keys.

New Orleans: Beignets

Cafe du Monde i New Orleans er kjent for sine beignets (uttales benjeis) – små, frityrstekte deigputer med et tykt lag melis – og kafeen er nesten alltid full. Det finnes imidlertid en liten take away-luke for kaffe og beignets, perfekt hvis du vil prøvesmake godsakene uten å bruke for altfor mye tid i det som muligens er en av byens største turistfeller.

Adresse: 800 Decatur Street

Bildetekst: Cafe du Monde er nærmest verdenskjent for sine beignets

Cafe du Monde er kjent langt utenfor bygrensen for sine beignets. Her er mesteparten av melisen ristet av.

New York: Crazy Shakes

På Black Tap i New York får du milkshakes litt utenom det vanlige. Restaurantens førsteetasje er ikke stor, det er nærmest bare et lite hull i veggen, men kreasjonene de har blitt så kjent for er langt fra små. Bam Bam Shake, Sour Power og Brooklyn Blackout er milkshakes toppet med smågodt, kjeks, kringler og sukkerspinn – you name it!

Adresse: 529 Broome Street. Det er også en avdeling i Midtown og i Ludlow Street. 

Los Angeles: Fries “Animal Style”

In-N-Out Burger er en populær fastfood-kjede med en rekke filialer i California, blant annet i Hollywood i Los Angeles. I lang tid gikk det rykter om en hemmelig meny, som blant annet skulle inneholde noe som het animal style fries. Da vi besøkte In-N-Out sto ikke dyrisk fries på menyen, men de ansatte hevet ikke et øyebryn da vi prøvde å bestille det – og disket opp pommes frites toppet med smeltet ost, stekt løk og masse dressing. I dag er ikke denne menyen så veldig hemmelig lenger, de kaller den faktisk Not So Secret Menu, og du kan se alt den inneholder her.

Adresse: 7009 Sunset Boulevard

Bildetekst: Lyst på skikkelig digg junk i LA? Da er In-N-out Burger stedet.

Lyst på skikkelig digg junk i LA? Da er In-N-Out Burger stedet.

Key West: Frozen Key Lime Pie

Er det én ting du må prøvesmake på Key West, så er det Key Lime Pie. Ingen vet helt hvem som lagde den første varianten av dessertpaien, men kombinasjonen av søtt og syrlig ble en umiddelbar hit og har vært det siden 1800-tallet. Alle restaurantene har det på dessertmenyen, men ikke alle er like gode. Kermit’s regnes som et av de beste stedene å spise den originale paien slik den skal være. Vil du prøve noe litt annerledes bør du stikke innom spisestedet Willie T’s. De serverer nemlig en flytende variant: Frozen Key Lime Pie, og la oss si det sånn – hvis du liker limepai kommer du ikke til å gi deg etter én av disse.

Willie T’s: 525 Duval Street
Kermit’s: 200 Elisabeth Street og 431 Front Street

Bildetekst: Key Wests desidert mest populære dessert - Key Lime Pie.

Key Wests desidert mest populære dessert – Key Lime Pie.

Tampa: Smoked BBQ Ribs

Okei, vi befinner oss egentlig ikke i Tampa, men i lille Ruskin – drøye fire mil sørover. Ruskin er ikke spesielt stort, og turistene velger som regel Tampa eller Clearwater, men denne lille sjarmøren av et sted har noe helt spesielt: spisestedet The Doghouse. Du begynner kanskje å lure på hva du har begitt deg ut på når du svinger inn foran den store aluminiumsvognen dekket av bast, men du bør definitivt gi det en sjanse (med mindre du foretrekker hvite duker og stearinlys). Du kommer til å drømme om slow smoked ribs med hjemmelaget bbq-saus i lang tid etterpå.

Adresse: 204 W Shell Point Road 

Bildetekst: På The Dog House i Ruskin bestiller du maten gjennom en liten luke dekket av klistremerker. 

På The Dog House i Ruskin bestiller du maten gjennom en liten luke dekket av klistremerker.

Har du flere tips?
Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet under.