Fire asiatiske kjøkken du ikke bør gå glipp av

VSINGOINGO1038

Thailand

Thailandsk mat har blitt vanlig i Norge i løpet av årene, men det er noe helt eget å få den servert på en strandrestaurant ved den thailandske kysten, eller i det pulserende storbylivet i Bangkok. Svin, kylling, fisk og skalldyr krydret med basilikum, koriander, chili, ingefær, sitrongress, reke-, og karripasta, og fersk jasminris eller nudler – i Thailand kan du fråtse i akkurat det du vil. Thaiene er glad i sterk mat, men du får også mildere varianter hvis du ber om det. Prøv for eksempel vårruller fylt med nudler, grønnsaker og kjøtt og en Tom Kah Gai-suppe: rykende varm suppe med kokosmelk, kylling, lime, sitrongress og koriander. Nam!

VSTHHKT1319

India

I India ser man på mat som en gave fra gudene, og som et middel for å oppnå fysisk og åndelig balanse. La deg friste av retter som tikka masala, butter chicken (smørkylling), paneer masala (ostebiter i kryddersaus) og ikke minst – rykende ferske, luftige nanbrød rett fra tandoori-ovnen. Nord-Indias kjøkken er preget av mogulenes invasjon på 1500-tallet, og er kjent for grønnsaks- og kjøttretter med yoghurt, nøtter og safran. I sør er kjøkkenet først og fremst preget av forkjærlighet for frukt og grønnsaker, i tillegg til kjøttretter av kylling og lam.

Indias kjøkken er perfekt for vegetarianere. Landet har et svært godt klima for å dyrke frukt og grønnsaker, og fordi kjøtt er kostbart for svært mange indere har de utallige, smakfulle vegetarretter. Varmen i India kan også gjøre det utfordrende å oppbevare kjøttprodukter – så i noen tilfeller vil en paneer masala være det beste valget. Og så godt som det smaker!

VSINGOI1057

Malaysia

På grunn av sin sentrale geografiske plassering langs sjøhandelsveien i Sørøst-Asia, og tiden som britisk koloni, er kjøkkenet i Malaysia en blanding av thailandsk, britisk, indisk, kinesisk og lokale retter. Med andre ord er det duket for en gastronomisk fest der smaksløkene pirres av chili, lime og rekepasta – og noen ganger worcestershiresaus. Malaysierne er spesielt glad i søtsaker, og frityrstekte bananbiter er en populær dessert.

VSMYLGK1038

Sri Lanka

Sri Lanka ligger bare et steinkast fra den sørindiske kysten (hvis du har en skikkelig god kastearm, vel og merke), og kjøkkenet har naturlig nok likhetstrekk med det sørindiske. Rykende varme karrigryter, fersk sjømat, kokos og mye krydder preger menyen. Nasjonaldrikken er te – og teen her regnes som en av de beste i verden.

VSLKCMBSRI1077

Kilde: Store Norske Leksikon