Jorden rundt på 10 oster

Hvert år spiser vi 18 kilo ost. Hver. Myke, harde, gule, hvite, grønne – vi får rett og slett ikke nok. Og det er klart du skal spise ost i ferien også! Dette er noen av de beste ostene det store utland har å by på.

···

1. Hellas

Den friske, salte og syrlige fetaosten er et velkjent innslag i ostehyllene her hjemme, men den smaker sjeldent så godt som på en gresk taverna. Bestiller du en gresk salat får du gjerne en stor blokk av fetaost på toppen av det hele, garnert med tykk, gyllen olivenolje og et dryss smakfulle krydderier. Og gå for all del ikke glipp av saganaki hvis du ser det på menyen. Da får du nemlig servert et stykke varm, fritert ost (enten feta eller en vanlig gulost) toppet med noen dråper honning og en skvis sitron.

2. Egypt

Ost har (som så mye annet) en lang historie i Egypt, og kan spores hele 5000 år tilbake i tid. I dag er den mest vanlige osten domiati, en myk, salt hvitost som antas å ha blitt fremstilt for første gang i løpet av 300-tallet fvt. Tradisjonelt sett lages den av buffel- eller kumelk, men saue-, geite- og kamelmelk kan også brukes. Domiati kan spises som den er, men brukes ofte i matretter, for eksempel sambousak – frityrstekte, ostefylte deigputer.

3. Kypros

Halloumi ble tradisjonelt sett produsert av fåremelk, men fremstilles i dag også av geite- og kumelk. Osten saltes og kan spises fersk, og på Kypros (og i Hellas og Tyrkia) serveres den ofte grillet. Spis den så snart den kommer på bordet, ellers kan ostens litt gummiaktige karakter stjele mye av smaksopplevelsen. Selv om osten regnes som en kypriotisk spesialitet, stammer den antagelig fra oldtidens Egypt eller det tidlige arabiske kjøkken.

4. Spania

Mmmmanchego! Den spanske sauemelkosten har blitt ganske populær her hjemme og fås på de fleste dagligvarebutikker, men Barcelona er kjent for den deilige manchegoen sin. Med sin milde og behagelige smak er den standard på de fleste tapasmenyer, og den smaker kanskje ekstra godt med et glass forfriskende sangria ved siden av.

5. USA

Det amerikanske kontinentet er kanskje ikke det første som faller deg inn når du tenker på ostedestinasjoner. Mange tror cheddar er amerikansk, og de produserer riktignok store mengder, men den er faktisk engelsk. Monterey Jack derimot… Det er nemlig ikke uten grunn amerikanerne er kjent for osteburgerne sine. Jack cheese ble først laget i California, men i dag lages den over store deler av landet. Den kalles gjerne opp etter stedet hvor den produseres, for eksempel “Sonoma jack”.

Glad i mat? Disse 10 tingene må du smake på i USA 

6. Italia

Ah, Italia, enhver matelskers paradis! Landet har som seg hør og bør flere ostegodbiter på merittlisten, blant annet mozzarella og parmesan. Den hvite bøffelmozzarellaen er myk og spises med skje til annen mat, eller ligger kledelig smeltet på toppen av pizzaen. Parmesan er som kjent en hard og salt ost som ofte strøs over pastaretter som kronen på verket, og det anses strengt tatt som uhøflig å be om mer enn det du får – ikke at vi bryr oss nevneverdig om det. More cheese, please! Visste du forresten at “parmesan” er det franske navnet på den populære osten? I Italia heter den parmigiano reggiano, oppkalt etter sin opphavsby Parma.

Les også: 5 italienske steder som pirrer reiselysten

7. Norden

Selvfølgelig skal vi med på listen! Ikke som oppfinnere av ostehøvelen, men av nå nokså velkjente skyr. Skyr er nemlig en ferskost og regnes i utgangspunktet som islandsk, men går vi tilbake til vikingtiden er den faktisk opprinnelig norsk. Det er noe å slå i bordet med i lunsjen, det! Men vi får vel si som Store norske leksikon: Mange forbrukere vil nok oppfatte skyr som en yoghurttype. Heldigvis kan vi skryte av å ha stukket av med seieren i oste-VM flere ganger, både for Kraftkar fra Nordmøre i 2016 og bergenske Fanaost i 2018. Heia Norge!

8. India

Kumelkosten paneer (uttales panir) har lenge vært å finne på menyene på indiske restauranter, og nylig dukket den også opp i dagligvarebutikkene her hjemme. Tradisjonelt sett brukes den halvmyke osten som tilsetning i vegetariske curryretter i India. Prøv for eksempel en paneer butter masala, (også kalt paneer makhani) en rykende varm, kremet og fløyelsmyk gryte med myke osteterninger. På enkelte restauranter får du også grillet paneer – det anbefales på det varmeste!

9. Japan

Nok et uventet innslag på ostetopplisten! I Japan, nærmere bestemt på øya Hokkaido, lages den kremhvite kumelkosten sakura. Den smakssettes med kirsebærblader, derav navnet. “Sakura” betyr nemlig “kirsebærblomst” på japansk. Og sakuraosten er ingen lettvekter på denne listen, den gikk nemlig helt til topps i mykostkategorien i den sveitsiske konkurransen Mountain Cheese Olympics i 2004 (og sveitserne må vel kunne sies å kjenne sin ost).

10. Frankrike

Listen ville ikke vært komplett uten det som av mange regnes som ostens hovedsete. I likhet med Italia har franskmennene servert oss en rekke verdensberømte oster, som brie, camembert, blåskimmelost, roquefort, munster – you name it. Her får du bokstavelig talt noe for enhver smak. Mange av ostene kjenner vi allerede her hjemme, men det er ingen tvil om at de smaker bedre servert i sitt rette element. På et bugnende ostefat, kanskje akkompagnert av et romslig glass vin og en knasende fersk pariserbaguette, i skyggen av Eiffeltårnet. Bon appétit!

Hva er din ostefavoritt? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet under.

Kilder: Wikipedias mange ostesider, Opplysningskontoret for Meieriprodukter og Store norske leksikon.