Reiseeksperten: I Thailand med Torbjørn Færøvik

torbjorn+b_v2

Torbjørn Færøvik er en prisbelønnet forfatter som har skrevet ni bøker om Asia, blant annet ”Drømmen om Asia”, ”Buddhas barn” og ”Midtens rike”.

Isaan

De fleste som reiser til Thailand, havner i Bangkok eller på et eller annet badested langs kysten. Eller kanskje begge deler. Utmerket, men husk at “The Land of Smiles” byr på så mye mer. Flertallet av thaiene lever under enkle kår på landsbygda. For eksempel i Isaan, i landets nordøstlige hjørne. Du finner ikke så mange skyskrapere der, og svømmebassengene er få. Men gjestfriheten er overveldende, og er du villig til å lytte og lære, reiser du hjem som et rikere menneske. Rikere på vennskap, kulturinntrykk og faktisk kunnskap.

Fra Bangkok reiser du lett til Isaan på noen timer. Helst med buss. Du vil oppdage et Isaan er fattigere enn resten av landet, delvis på grunn av den lave nedbøren. Mens mye av Thailand er som en tropisk hage, må isaanerne arbeide hardt for å få endene til å møtes. De som ikke klarer det, søker lykken i Bangkok, Pattaya eller andre steder lenger sør. Et annet trekk ved Isaan, er de tallrike kulturminnene fra en svunnen tid, mest templer og tempelruiner. Det nære naboskapet til Laos og Kambodsja kommer tydelig til syne i den gamle arkitekturen, her lever ulike stilarter side om side.

Mekong

Og når du først er i Isaan: Hvorfor ikke unne deg noen dager på et “styltehotell” ved Mekong. På lange strekninger danner den brede floden Thailands grense til Laos og Kambodsja. Selv har jeg nytt livet på flere slike hoteller, du finner dem nær småbyene langs elva, som Mukdahan. Så godt det er å sitte på hotellets svale terrasse og nippe til morgenteen, med utsikt til den røde morgensolen og fiskerne som kaster sine garn. Mekong begynner sin lange ferd mot havet i Tibet. Underveis vider den seg ut og blir til et eldorado for fiskere i alle aldre. Et lekkert fiskemåltid til lunsj eller middag, tilsatt chili, koriander og andre thailandske spesialiteter? Nam, nam.

VSTHHKTTAO1051

Ayutthaya og Sukhothai

For deg som er interessert i Thailands rike historie, kan jeg anbefale et besøk til Ayutthaya, det gamle kongesetet noen mil nord for Bangkok. Ta båten, gli sakte opp Chao Phraya. Ayutthaya hadde sine storhetstid fra ca. 1350 til slutten av 1700-tallet. Det sies at byen var den største i verden rundt år 1700 – med en million innbyggere. Her kan du vandre i timesvis blant tause ruiner, og er du heldig, får du tak i en lokal guide som kan fortelle deg om det storslåtte kongedømmets vekst og fall. Enda lenger nord finner du Sukhothai, hovedsetet i et annet storrike. Sukhothai hevet seg til de store høyder på 1200-tallet. Byen og området rundt er som et Mekka for arkeologer og andre. Ikke rart at både Sukhothai og Ayutthaya står på UNESCOs verneliste.

Bangkok, Koh Samui og Krabi

Og Bangkok? Begynn dagen med en kopp te i The Authours Lounge på fasjonable Oriental Hotel, hvor store forfattere som Joseph Conrad, Graham Greene og William Somerset Maugham en gang fordrev tiden med å skrive og leve. Historien sitter i veggene. Gå de femti meterne ned til Chao Praya og la deg frakte til det himmelstrebende Arun-tempelet, oppkalt etter hinduguden Aruna, “Daggryets gud”. Har du sterke nok ben, klatrer du opp de bratte trappene – utsikten fra høyeste trinn er formidabel. Du fortsetter båtreisen og går i land ved Wat Pho, Bangkoks største og eldste tempel. I tempelområdets vestlige hjørne hviler Den sovende Buddha, 46 meter lang og 15 meter høy – ikke rart at han fyller en hel bygning. De enorme fotbladene med sine 108 symbolske bilder er et studium for seg.

Sliten nå? La deg massere og kna på tempelområdets massasjeklinikk. Thaimassasjen kan være litt brutal, massøren kravler over kroppen din som en villkatt, men etterpå føler du deg bedre.

Kongepalassets rike utvalg av historiske bygninger hører selvfølgelig med, før du begir deg sørover, gjerne til en min favorittøy Koh Samui. Noen av strendene på øya er blitt ganske støyende, men øya er stor og variert nok til å imøtekomme alle behov. Krabi er i samme klasse. Alt finner du der, fra det enkle til det luksuriøse, fra det rolige til det heftige. Krabi har opplevd store forandringer i de senere år, men naturen er den samme, myk og vill på samme tid, med smaragdgrønne klippefjell, lune viker og kritthvite strender. Balsam for kropp og sjel.

God reise!

VSTHBKKBAK1014