Hjelp, jeg har glemt passet mitt!

Du er på flyplassen og er klar for ferie. Så kommer den velkjente følelsen av å ha glemt noe viktig, og du innser i panikk at passet fortsatt ligger på kjøkkenbenken hjemme. Hva gjør du?

 

DU HAR TRE ALTERNATIVER:

1. Reis hjem og hent passet

Å få tak i passet er selvfølgelig den ideelle løsningen på problemet, og er du en av dem som foretrekker å være ute i svært god tid på flyplassen rekker du det kanskje, eller hvis du bor i umiddelbar nærhet.

2. Skaff deg et nødpass

Hvis du skaffer deg et nødpass for å gjennomføre reisen bør du du sjekke at landet du skal til aksepterer dette. USA og De forente arabiske emirater gjør ikke det. Du er selv ansvarlig for å undersøke dette.

Det er politimyndigheten som utsteder det, så har du behov for nødpass må du kontakte politienheten på flyplassen. Hvis du oppdager tidlig at du har glemt passet og ikke rekker å hente det anbefales det å kontakte flyplassens politipost på forhånd. Vær oppmerksom på at du ikke har krav på nødpass som følge av glemt pass.

Politiposten på Oslo lufthavn finner du i 1. etasje i terminalbygningen ved ankomst utland. Du kan ikke få nødpass på alle flyplasser, men du kan søke om det hos politienheten på Oslo lufthavn, Stavanger lufthavn Sola, Bergen lufthavn Flesland og Trondheim lufthavn Værnes. Vær oppmerksom på at det kan være bestemte perioder der du ikke kan få nødpass på disse flyplassene også.

Du må ta passbilder til nødpasset. Det finnes som regel fotoautomater på flyplassen.

Nødpasset kan kun brukes til én reise og koster like mye som ordinært pass; 450,- for personer over 16 år og 270,- for barn under 16 år. Du må levere passet inn til politiet med en gang du kommer hjem.

3. Utsett reisen og skaff deg nytt pass

Få vil utsette reisen når de først står på flyplassen, men noen ganger har du ikke noe valg. Det beste tipset vi kan gi er at du sjekker både 1 og 2 og 3 ganger at passet er med, før du reiser hjemmefra.

LES MER: Dette må du vite når du trenger nytt pass