Hjelp – jeg har glemt passet mitt!

Du er på flyplassen, du er klar for ferie og avslappende dager i det den velkjente følelsen av å ha glemt noe viktig kommer snikende. Og så skjer det – du innser i vill panikk at passet fortsatt ligger på kjøkkenbenken hjemme. Hva gjør du?

 

DU HAR TRE ALTERNATIVER:

1. Reis hjem og hent passet

Å få tak i passet er selvfølgelig den ideelle løsningen på problemet, og er du en av dem som foretrekker å være ute i svært god tid på flyplassen rekker du det kanskje, eller hvis du bor i umiddelbar nærhet.

LES MER: Dette må du vite om nye pass

 

2. Skaff deg et nødpass for reisen

Hvis du skaffer deg et nødpass for å gjennomføre reisen bør du du sjekke at landet du skal til aksepterer dette. USA og De forente arabiske emirater godtar ikke dette. Du er selv ansvarlig for å undersøke dette.

Det er politimyndigheten som utsender det, så har du behov for nødpass må du kontakte politienheten på flyplassen. Politiposten på Oslo Lufthavn finner du i 1. etasje i terminalbygningen ved ankomst utland. Du kan ikke få nødpass på alle flyplasser, men Oslo Lufthavn, Torp Sandefjord, Moss Lufthavn Rygge, Sola, Flesland og Værnes. Du må ta passbilder til nødpasset. Det finnes som regel fotoautomater på flyplassen.

Vær oppmerksom på at du ikke kan få nødpass på Oslo Lufthavn i helgene i perioden 10. juni til og med 28. august 2016.

Nødpasset kan kun brukes til én reise og koster like mye som ordinært pass; 450,- for personer over 16 år og 270,- for barn under 16 år. Du må levere passet inn til politiet med en gang du kommer hjem.

Hvis du oppdager tidlig at du har glemt passet og ikke rekker å hente det anbefales det å kontakte flyplassens politipost på forhånd. Vær oppmerksom på at du ikke har krav på nødpass som følge av glemt pass.

 

Utsett reisen og skaff deg nytt pass

Få vil utsette reisen når de først står på flyplassen, men noen ganger har du ikke noe valg. Det beste tipset vi kan gi er at du sjekker både 1 og 2 og 3 ganger at passet er med, før du reiser hjemmefra.

LES MER: Husk å sjekke dette i passet ditt!

 

Har du reist fra passet noen gang? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet under!