Slik gjør du ferien din mer miljøvennlig

Vi blir stadig mer opptatt av miljøet, og et par enkle grep er alt som skal til for å gjøre reisen din mer bærekraftig.

···

Vi kan ikke reise akkurat nå, men vi kan drømme! Les og la deg inspirere mens vi venter på at verden åpner 💛

···

1. Fly charter fremfor rutefly

I miljøsammenheng er det ikke helt likegyldig hvilken flyreise du velger når ferien skal bestilles. Faktisk kan du redusere CO2-utslippet per passasjerkilometer med gjennomsnittlig 30 prosent ved å velge charterfly.

Grunnen til det er at charterfly ofte flyr direkte, og de har færre avganger og landinger. I tillegg sørger som regel reisearrangøren for å fylle flyet maksimalt, og unngår dermed å fly med mange tomme seter.

Det er heller ikke uvesentlig hvem du bestiller ferien hos. Ving er for eksempel den eneste av de store reisearrangørene i Norden som klimakompenserer for samtlige flyreiser.

Det gjør de ved å investere i prosjekter som har som mål å bremse klimaforandringene og samtidig forbedre menneskers livsvilkår, blant annet i Øst-Afrika, Gambia, Sri Lanka og Tyrkia. Kompenseringen er også inkludert i prisen, så det koster deg ingenting ekstra å velge mer miljøvennlig.

Visste du at Vings flyselskap reduserte avfallsmengden med 70 % blant annet ved å kildesortere?

Airbus 330-900neo NEO

2. Se etter et miljømerket hotell

Flere og flere hotelleiere tar dagens miljøutfordringer på alvor. De jobber blant annet med å redusere hotellenes energi-, vann- og kjemikalieforbruk, og forsøker å begrense avfallsmengden.

Ving har en egen klausul i hotellkontraktene sine som sørger for at miljøkravene følges opp. Vings konsepthotell, Sunwing Family Resorts, var de første i Europa som ble miljøsertifisert med EUs egen miljømerking «EU Ecolabel» – den strengeste miljøsertifiseringen som finnes for hotell i dag.

Sunwing Family Resorts, O.B.C. by Sunwing og snart alle Sunprime-hotell er også miljøsertifisert gjennom Travellife, som fokuserer på miljø og sosialt ansvar. Alle Vings konsepthotell skal være sertifisert, eller gjøre tiltak for å bli det, i løpet av kort tid.

Vil du bo på et miljøvennlig hotell? Da bør du se nærmere på disse.

Uoppredd hotellseng på Sunwing

Sunwing Family Resorts var de første hotellene som ble sertifisert med EUs egen miljømerking.

3. Velg lokalt

En undersøkelse Ving har gjort viser at hele 65 prosent av oss er positive til å være mer miljøvennlige i ferien vår hvis reisearrangøren bidrar med tips til hvordan det kan gjøres.

Et godt miljøtips er å velge lokalt, for eksempel ved å spise på lokale restauranter og kaféer som bruker kortreiste matvarer og produkter. I tillegg til å være miljøvennlig bidrar du da til den lokale økonomien og støtter lokalbefolkningen.

Nylig lanserte også Ving konseptet «Love Local» – en rekke miljøvennlige ferieopplevelser. Du kan for eksempel bli med på en utflukt til en økologisk olivenoljeprodusent eller til lokale matmarkeder. Målet er å etter hvert kunne tilby minst én Love Local-opplevelse på hvert reisemål. Du kan selvfølgelig også spørre de ansatte på reisemålene om tips til aktuelle utflukter, steder og markeder.

Les mer om Vings miljøarbeid her

Far og datter handler frukt på et lokalt matmarked

Kortreist mat er mer miljøvennlig, og du bidrar til den lokale økonomien.

4. Planlegg i forkant

Gjør research på forhånd for å se hva som gjør stedet du skal til unikt og spesielt. Finn ut hva du har lyst til å oppleve, og planlegg dagene sånn at du kan oppleve tingene som ligger nærheten av hverandre i løpet av samme dag. Da slipper du å ta taxi på kryss og tvers hver dag. Hvis avstandene tillater det kan du leie en sykkel eller gå – sånn får du også sett mye mer!

Du kan også redusere miljøpåvirkningen ved å pakke fornuftig. Unngå engangsprodukter i plast, og kvitt deg med eventuelle innpakninger i plast før du reiser. Tannbørster i bambus og såpestykker er gode, miljøvennlige alternativer.

Ta også med deg en egen vannflaske som kan fylles ved drikkestasjonene på flyplassen. I tillegg til å være snill mot miljøet vil du ha friskt og kaldt vann vesentlig lenger enn med kjøpevann (hvis du har en god termoflaske). Vannflasken kan også komme godt med i ferien. Hvis det ikke er mulig å drikke kranvannet der du er kan du kjøpe en stor dunk med vann og fylle din egen flaske jevnlig. Det er både mer miljøvennlig og mye billigere enn å kjøpe (og kaste) utallige småflasker.

Vil du vite mer? Her får du flere tips.

Mennesker samlet rundt bordet på en lokal vingård

Planlegg feriedagene dine så du slipper unødvendige taxi- eller bussturer.

5. Oppfør deg som om du er hjemme

Her hjemme er vi flinke til å skru av lyset, og lar som regel ikke vannet renne unødvendig, men mange av oss glemmer det i ferien. Det er det ingen grunn til. Håndkleet kan brukes flere ganger, og trenger du egentlig nytt sengetøy hver dag?

Ta med deg bærenettet du bruker her hjemme, og si nei til plastposer når du handler. Kildesorter søppel som du gjør hjemme, og unngå engangsartikler i plast, som sugerør, kopper og glass. Er du på et hotell med All Inclusive er det ingen grunn til å fylle tallerkenen som om middagen skulle være din siste – forsyn deg heller flere ganger!

Ving har også tatt flere grep for å bidra, for eksempel ved å bruke færre serveringsfat, tallerkener og skåler i restaurantene på konsepthotellene sine. De satser på kortreiste varer og vegetariske alternativer, og serverer mindre ferdigskrelt frukt for å minske matsvinn.

Hotelldusj med skriften Save Water Shower Together på døren