Kjekt å vite før du bestiller ferien til Maldivene

Er water villa eller beach villa best? Trenger jeg All Inclusive? Når er det best å reise? Får jeg kjøpt solkrem der? Har du stilt deg selv noen av disse spørsmålene bør du definitivt lese videre!

•••

Det lønner seg å ha All Inclusive

En del av de maldiviske turistøyene er små. Skikkelig små. På mange av dem er det faktisk bare ett resort, og da kan restaurantutvalget være begrenset. I tillegg er prisnivået som regel relativt høyt, fordi de fleste varene må importeres. Det lønner seg med andre ord å ha All Inclusive. Da slipper du å bekymre deg for regningen, og pengene ville du jo brukt på akkurat det samme stedet uansett. Ofte tilbys det også forskjellige All Inclusive-pakker, noen inneholder i tillegg til frokost, lunsj og middag, aktiviteter, utflukter, treningsøkter og ikke minst – daglig påfyll av minibaren.

Water Villa versus Beach Villa

En water villa er for mange er selve symbolet på Maldivene. Da bor du i en lekker villa på påler ute i det krystallklare vannet, ofte med en stor solterrasse med en stige rett ut i havet. Det er likevel ikke gitt at du kommer til å trives bedre i en water villa enn en beach villa, som som regel er alternativet. Liker du for eksempel å ligge på stranden, få sand mellom tærne og å høre palmesus, da bør du gå for en beach villa med din egen lille strandstripe.

Tips! Sjekk om det er mulig å dele opp oppholdet mellom en beach villa og en water villa, da får du prøvd begge deler.

Bildetekst: Det er ikke en selvfølge at du trives best i en water villa når du reiser til Maldivene ...

Mange vil helst bo i en water villa, men en beach villa er ikke akkurat å forakte det heller…

Du er ikke fremme når flyet lander

De aller fleste som flyr til Maldivene lander på Velana International Airport. De fleste av oss er vant til å ta en taxi eller buss fra flyplassen til hotellet, men når du kommer til hovedflyplassen på Maldivene går reisen videre med innenriksfly, sjøfly eller speedbåt.  Om det er båt eller fly som må til avgjøres av hvor langt det er fra hovedøya Malé til øya du skal bo på. Mange reiser videre med sjøfly, og da sjekker du inn bagasjen i en egen TMA-skranke (Trans Maldivian Airlines) og blir deretter busset til en egen sjøflyterminal.

Noen av hotellresortene, som Komandoo og Kuredu, har egne lounger hvor du blir innlosjert frem til avgang. Det er som regel litt ventetid ettersom sjøflyene har begrenset med plass. I mellomtiden kan du forsyne deg av gratis vann og brus og benytte deg av gratis WiFi. I loungen fyller du også ut registreringsskjemaet til hotellet, så trenger du ikke å bruke tid på det ved ankomst.

Om bord i sjøflyene er det ganske trangt, men det glemmer du raskt når du ser utsikten. Som regel er det ikke snakk om altfor lange strekninger heller, det tar for eksempel bare en drøy halvtime fra Male til Komandoo. På enkelte strekninger stopper man ved flere øyer underveis.

Tips! Ta med ørepropper. Både sjøfly og speedbåt lager mye lyd. Noen ganger deles det ut ørepropper om bord, men for å være på den sikre siden kan det lønne seg å ha med egne.

Bildetekst: Mange av øyene kan kun nås med sjøfly, noe som er en opplevelse i seg selv.

Mange av øyene kan kun nås med sjøfly, noe som er en opplevelse i seg selv.

Valuta og tipsing

På Maldivene er den lokale valutaen rufiyaa, men hvis du skal på bo en av resortøyene har du sannsynligvis ikke behov for den – der er det nemlig amerikanske dollar som gjelder. Ta gjerne med deg en- og fem-dollarsedler til tips, for eksempel til de som hjelper deg med bagasjen, de som vasker og rydder rommet og de som leder utfluktene du eventuelt er med på.

På mange av resortene blir du tildelt en egen servitør for hele oppholdet, og det er vanlig å tipse dem 10-20 USD pr. uke. Det samme gjelder i villaen din. Der får du som regel en dedikert «room boy» som sørger for vasking, rydding, påfyll av minibaren og ikke rent sjeldent – kreativ dandering av “håndkledyr”, som ofte blir iført effekter som solbrillene dine eller snorklemaskene på rommet. Hvor mye du tipser (og om du vil gjøre det) er selvfølgelig helt opp til deg og avhenger av hvor fornøyd du er.

Tips! Det er mulig å ta ut kontanter i resepsjonen enkelte steder, men det er ikke den beste kursen, så det kan lønne seg å ha med hjemmefra. Det er ikke minibank på flyplassen i Male. Forex har vekslingskontorer i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. De lar deg også veksle tilbake uten gebyr så lenge du har kvitteringen fra da du vekslet første gang.

Bildetekst: Et vanlig syn på Maldivene etter at vaskingen av villaen er overstått.

Et vanlig syn på Maldivene etter at vaskingen av villaen er overstått.

Ta med deg alt du trenger

“Det jeg har glemt nå, det kjøper jeg bare der.” Kjenner du deg igjen? Vel, hvis du er på vei til Maldivene bør du sørge for å ha med deg det du trenger i kofferten, og kanskje litt til. På de små resortøyene er utvalget av blant annet klær og toalettsaker nokså begrenset. I tillegg er prisene rimelig stive. Du får kjøpt solkrem, men det er billigere å kjøpe den på flyplassen.

Liten huskeliste:

• Reiseapotek (f.eks. smertestillende og nødvendige medisiner)
• Ørepropper (til sjøflyet)
• Adapter og ladere til elektrisk utstyr
• Toalettsaker (solkrem o.l.)
• Badetøy
• Snorkleutstyr
• Ferielektyre

Bildetekst: Det er begrenset med vareutvalg på de minste øyene – ta med deg det du trenger.

Det er begrenset med vareutvalg på de minste øyene – ta med deg det du trenger.

Besøk en av verdens stiligste restauranter

For en matopplevelse utenom det vanlige bør du vurdere et besøk på undervannsrestauranten 5.8 på Hurawalhi. Den ligger i stor glasskuppel nesten seks meter under havoverflaten, omgitt av koraller og revfisk. Du kan spise både lunsj og middag her, men du må forhåndsbestille bord til faste klokkeslett og får en forhåndsbestemt meny med 5- eller 7-retter. Ikke uventet er flere av innslagene på menyen sjømat, som kamskjell, hummer og tunfisktartar, men det er også mulig å be om vegetaralternativer. Undervannsopplevelsen er langt fra billig, i skrivende stund må du regne med å betale 280 USD pr. person – men så er det også en opplevelse i verdensklasse.

Her kan du lese mer om å spise på 5.8 Undersea Restaurant

Tips! 5.8 er i utgangspunktet forbeholdt gjester på Hurawalhi, men du kan også spise på der hvis du bor på et av søsterresortene Komandoo eller Kuredu. Da betaler du litt ekstra og hentes med båt.

Bildetekst: 5.8 Undersea Restaurant byr på en matopplevelse du sent vil glemme.

5.8 Undersea Restaurant byr på en matopplevelse du sent vil glemme.

Maldivene er eksklusivt, men ikke stivt

Dette er nok en sannhet med modifikasjoner, for det kan selvfølgelig variere fra resort til resort, men i utgangspunktet er Maldivene et sted for behagelig, avslappet luksus. Når du sjekker inn på Komandoo blir du for eksempel servert en fersk kokosnøtt og en oppfordring om å sparke av deg skoene og la de bli stående resten av ferien. Du går barføtt overalt, for det er silkemyk sand overalt. Til og med i resepsjonen, barene og restauranten består gulvet av sand. Selv på ultraluksuriøse 5.8 (se over) setter du fra deg skoene før du går inn.

Bildetekst: På Maldivene gir begrepet "barfotluksus" mening.

På Maldivene gir begrepet “barfotluksus” mening.

Når er det best vær?

Været er mest stabilt i vintermånedene (november–mars), men prisene er vesentlig lavere på sommeren – og været kan være veldig bra i denne perioden også. Undertegnede besøkte Komandoo i slutten av juli, og da regnet det litt den første morgenen og den siste natten, ellers var det stort sett strålende sol og fint vær. Dagstemperaturen ligger på rundt 30 grader hele året, og 25-26 grader om natten. Det er sjeldent mindre enn 25 grader i vannet.

Du kan lese mer om været på Maldivene her

Bildetekst: Lyst til å reise? Klikk på bildet!

Lyst til å spise lunsj i omgivelser som dette? Klikk på bildet!