10 tips til matopplevelser i Paris

Det er ikke akkurat manko på spisesteder i gourmetmatens hovedstad, alt fra restauranter hyllet med Michelin-stjerner til gode og rimelige bistroer.

La oss bare få en ting på det rene umiddelbart: Det franske kjøkkenet er kanskje verdens beste, og faren for at du kommer tilbake fra ferien med et par kilo ekstra er overhengende. I Paris finner du små, lekre gourmetbutikker nærmest på hvert et gatehjørne, og smaksløkene kan fryde seg over alt fra blåskjell og østers og and, løksupper og noen av verdens beste oster. En mer lommebokvennlig variant er å handle med seg litt av det som frister mest, legge til en god flaske vin og nyte godsakene i en Paris’ mange parker – det blir garantert en matopplevelse utenom det vanlige.

Her er noen tips til restauranter, delikatessebutikker og parker som kan by på gode matopplevelser.

Brasserie Balzar i Latinerkvarteret

Brasserie Balzar har vært en institusjon siden 1898. Restauranten ble tidligere frekventert av personligheter som Sartre og Camus, men huser nå hovedsakelig lunsjgjester fra Sorbonne og nysgjerrige turister. Interiøret er i Art Nouveau-stil med speil og palmer. Perfekt for fransk løksuppe en kald vinterdag, eller hva med en biff tartar?

Adresse: 49 rue des Écoles, 5. Arr.
Nærmeste metro: Cluny – La Sorbonne.

Le Bouillon Chartier

Chartier er over en 100 år gammel restaurant, men lever så absolutt i beste velgående. Restauranten er høyt verdsatt av pariserne, og er kanskje også noe av grunnen til dens popularitet blant turister. Her får du rimelig mat i flotte omgivelser. Dersom du er ute etter en smak av gamle dagers Paris vil du ikke bli skuffet.

Adresse: 7 rue du Faubourg Montmartre, 9. Arr. Nærmeste metro: Grands Boulevards. I januar 2019 åpnet en ny filial av Chartier på 59 Boulevard du Montparnasse, 6. Arr.
Nærmeste metro: Vavin eller Saint-Placide.

Le Grand Colbert

Et utmerket valg om du vil nyte god mat i et romantisk og erke-fransk miljø. Du får draperte gardiner, krystallkroner, taffelmusikk og servitører i hvitt med på kjøpet.

Adresse: 2 Rue Vivienne, 2. Arr.
Nærmeste metro: Pyramides

Fauchon – den beste delikatessebutikken

Et skattkammer av oster, småkaker, makroner, sukkertøy, sjokolade, champagne, sennep, skinke, vin, pateer, foie gras, kaffe og andre delikatesser. Her finner du alt hjertet og magen kan begjære av gastronomiske godsaker.

Adresse: 30 Place de la Madeleine, 8. Arr.
Nærmeste metro: Concorde eller Madeleine

Her kan du lese mer om å reise til Paris

Le Comptoir – bistroen der mesterkokkene spiser

Fransk gastronomi på sitt beste, med hummerravioli, kalvebrissel og andelever på menyen. Fransk stemning til fingerspissene med hvite duker, travle men kunnskapsrike kelnere.

Adresse: 9 Carrefour de l’Odéon, 6. Arr.
Nærmeste metro: Odéon.

Byens beste croissanter? Boulangerie L’Essentiel

Hva er vel en Paris-tur uten en smakebit av byens utsøkte bakverk, pain au chocolat og croissanter? Franskmenn elsker sine bakverk, og ofte består frokosten av croissant og kaffe eller kakao. Prøv å spise en croissant på fransk vis med å dyppe bakverket i kakaoen før du spiser den. Her er det bare å la alle kostholdsråd ta ferie og nyte de fantastiske bake- og konditorvarene. Noen av de beste finner du på Boulangerie L’Essentiel, Anthony Bosson.

Adresse: 2 Rue Mouffetard, 5. Arr.
Nærmeste metro: Cardinal Lemoine.

Les Caves Augé – en unik vinbutikk

Denne vinbutikken har holdt det gående siden 1850, og Marcel Proust pleide å handle sine viner her. Formidabelt utvalg i franske viner fra alle sentrale distrikter, samt et stort utvalg av konjakk og armagnac. Adresse: 116 Boulevard Haussmann, 8. Arr. Nærmeste metro: Saint-Augustin.

Marché d’Aligre – Markedenes Notre-Dame

Marché d’Aligre, også kjent som «Markedenes Notre-Dame» er et av de eldste og mest autentiske markedene i Paris, og har både en stor utendørsdel og et mer eksklusivt innendørsmarked. Her finner du spesialbutikker av alle slag, noen har spesialisert seg på sennep, andre igjen på olivenolje fra hele verden. Nyt fersk østers med et glass vin på en av de mange restaurantene, eller gå fra bod til bod mens du prøvesmaker deilige råvarer. Her kan du nemlig bli mett bare av inntrykkene. Det er også et loppemarked her.

Markedet ligger på Place d’Aligre på Paris’ østkant, 11. Arr.
Nærmeste metro: Ledru-Rollin.

Jardin du Luxembourg – piknik i parken

Jardin du Luxembourg er en av de flotteste og mest populære parkene i Paris, og er perfekt for en piknik. Okkuper noen av de mange grønne metallstolene som står plassert rundt om i parkene, finn ditt favorittsted og brett ut serviettduken. Parken ligger i 6. arrondissement, i Latinerkvarteret.

Jardin des Tuileries

Stor park i hjertet av Paris, midt mellom Place de la Concorde og Louvre. Herfra har du utsikt både til Triumfbuen og Eiffeltårnet. Etter en lang dag med severdigheter er dette det perfekte stedet for litt påfyll av mat og drikke. Ta med din egen mat, eller slå deg ned på en av de mange uteserveringene.

Bon appétit!